Poslovi koje najčešće možete raditi putem interneta

U svijetu raste potražnja za radnicima na daljinu, tj. za radnicima koji rade remotely (od kuće, iz kafića, s plaže itd.). U budućnosti će ovaj trend biti još izraženiji, a neki predviđaju i da će ovakav način rada postati dominantan u desetljećima koja dolaze.

U Hrvatskoj i drugim zemljama regije također se može primijetiti blagi porast potrebe za remote radnicima, iako većina poslodavaca još uvijek ovakav način rada smatra neozbiljnim pa ga samim tim i ne cijene dovoljno.

No zahvaljujući internetu, ne samo da smo prestali ovisiti isključivo o poslodavcima u zemlji gdje živimo, već je i poslova koje možemo raditi putem interneta za ljude iz cijeloga svijeta sve više. U nastavku teksta pobrojala sam poslove koji se najčešće rade na daljinu!

Usluge virtualnog asistenta

O poslovima koje najčešće obavljaju virtualni asistenti već sam pisala na blogu. Možemo ih usporediti s poslovima tajnice/tajnika, iako često pokrivaju puno više područja. Podrazumijevaju komunikaciju s klijentima, organizaciju događaja i putovanja, unos i obradu podataka, pisanje izvještaja, projekata, prezentacija, administrativne poslove itd. Oglase u kojima se traže virtualni asistenti možete pronaći na freelancerskim platformama (na nekima od njih možete i ponuditi svoje usluge virtualnog asistenta).

Korisnička podrška

Korisnička je podrška od iznimnog značenja za svaku tvrtku koja ima proizvode i usluge oko kojih bi korisnici mogli zatrebati pomoć. U modernim kompanijama korisnička se podrška često pruža upravo putem interneta, tj. putem chata uživo s korisnicima. Tvrtka Directly korisničku je podršku dovela na jedan novi nivo budući da kombinira djelovanje agenata (stvarnih ljudi) i umjetne inteligencije koja postupno “uči” od agenata. Ako se razumijete u WordPress.com ili LinkedIn (ili u proizvode drugih brendova s kojima surađuju, npr. Microsoft, Samsung, Logitech itd.), već danas se možete prijaviti za agenta.

Preuzmite besplatno e-knjigu “Kako tražiti i naći posao koji ćete voljeti” s hrpom korisnih savjeta koji će vam olakšati put do posla o kakvom sanjate!

Grafički i web dizajn

Za kreativce koji vješto koriste popularne digitalne alate poput Adobeovih ili Affinity programa (ili njima sličnih besplatnih programa kao što su Gimp ili Inkscape), i dobro razumiju način na koju funkcioniraju stvari na webu, uvijek ima posla! Da biste lakše uhvatili ovakve poslove, potrudite se izraditi kvalitetan online portfolio i ostati u toku s dizajnerskim trendovima. Na freelancerskim platformama pronaći ćete jako puno oglasa putem kojih se traže grafički i web dizajneri, a možete i sami postaviti oglase s opisom i cijenom svojih usluga.

Programiranje

Programeri su uvijek traženi i najčešće dobro plaćeni u cijelome svijetu. Kao programer možete raditi freelancerski, tj. odrađivati projekte za različite klijente koje sami pronalazite ili se putem interneta možete zaposliti u kompaniji koja vam se sviđa i raditi isključivo za njih. Automattic je jedna od super firmi koja na ovaj način zapošljava programere iz cijeloga svijeta. Ako je programiranje nešto što biste tek htjeli svladati – odlično! Na netu postoje super mjesta na kojima možete učiti besplatno, moja preporuka su Coursera ili Codecademy.

Digitalni marketing

U digitalnom marketingu pronaći će se kreativci različitih profila. Ovo je područje poprilično dinamično i nova radna snaga je tu uvijek dobrodošla. Što podrazumijeva digitalni marketing? Copywriting, SEO, kreiranje Google oglasa, blogova i newslettera, sadržaja za društvene mreže itd. Možete se specijalizirati npr. samo za pisanje blogova i tražiti samo oglase tog tipa ili se možete specijalizirati za više stvari pa npr. surađivati s malim poduzetnicima tako da brinete o cjelokupnom online identitetu njihove tvrtke.

Pisanje

Puno je načina na koje možete zaraditi putem interneta pišući, a opet – samo rijetki uspiju tako i zaraditi neke ozbiljnije novce. Zašto? Zato što ljudi često više vole pričati o tome kako bi zarađivali pisanjem nego zapravo pisati. Pišite svaki dan, pišite puno i svakako pripremite spisateljski portfolio, nešto što ćete moći pokazati potencijalnim poslodavcima.

Preuzmite besplatno e-knjigu “12 stvari koje trebaš znati ako želiš postati copywriter” koja će vam dati osnovni uvid u copywriterski svijet i u ono što možete očekivati, tj. za što se trebate pripremiti ako odlučite postati copywriter!

I naučite kako pisati za internet – naučite što je SEO, kako koristiti WordPress itd. Možete pisati u marketinške svrhe, možete pisati edukativne blogove, studije slučajeva, sadržaj za web stranice, fikciju itd. Ranije sam već pisala o tome kako zaraditi preko interneta pišući. Za sve to pronaći ćete oglase na freelancerskim platformama.

Toliko za sada. U tekstovima koji dolaze pisat ću o najboljim platformama za traženje posla putem interneta i o tome kako prepoznati i izbjeći scamove, tj. oglase iza kojih se krije prijevara! Nastavite pratiti! 😉

Ako želite putem interneta naučiti nove vještine i tako proširiti spektar poslova koje možete raditi, svakako pročitajte i ovaj tekst o najboljim online obrazovnim platformama!

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi: