Koristite li LinkedIn?

LinkedIn danas broji preko 430 milijuna članova u oko 200 zemalja svijeta i predstavlja najjaču poslovnu mrežu čija je primarna svrha stvaranje poslovnih kontakta, traženje posla ili zaposlenika, ali i dijeljenje kvalitetnih sadržaja vezanih za različita područja poslovanja.

Ozbiljni poslodavci, kojima je stalo do dugoročnog uspjeha, kandidate za svoja radna mjesta traže na ponešto drugačiji način od onoga na kojeg smo više ili manje naviknuli. Ne pitaju za mamu i tatu, ne pitaju za stranku, pitaju za ono što znate raditi, ali prije toga bace oko malo i na vaše profile po društvenim mrežama. To što ste se donekle potrudili ukloniti s Facebooka pijane raskalašene fotke iz studentskih dana zbog straha da bi vas poslodavac, budući ili trenutni, mogao doživjeti na krivi način, ne znači da ste završili sa svojom poslovnom prezentacijom putem društvenih mreža.

Upravo bi LinkedIn mogao biti odličan način predstavljanja vještina i znanja koje posjedujete, pa tako i izgradnje osobnog brenda.

Na LinkedInu možete o sebi istaknuti sve ono što smatrate bitnim u profesionalnom smislu – obrazovanje formalno i neformalno, radno iskustvo, volontersko iskustvo i sl.

Također, na LinkedInu možete objavljivati tekstove vezane za područje kojim se bavite ili želite baviti. Takvi su tekstovi odlična prilika da na zanimljiv način prezentirate svoja znanja, a čitanjem i komentiranjem tekstova drugih korisnika dobivate i priliku za stvaranje novih poslovnih kontakta. Usudite se ponuditi vlastito viđenje određenih tema, budite relevantni, pišite kvalitetno i pazite na gramatiku i pravopis. Ne ograničavajte  se strahom od toga da na LinkedInu postoje osobe koje o pojedinim temama znaju više od vas. To nema veze – vi nudite svoje viđenje. Važno je pokazati interes za određeno područje i spremnost da o istom naučite još više.

S LinkedInom je povezana i edukacijska platforma Lynda.com na kojoj je moguće pohađati tečajeve s različitih područja – marketing, web dizajn, pisanje, poduzetništvo itd. Ti se tečajevi plaćaju, iako neke možete pronaći i besplatne na Youtubeu. Imam iskustva s Lyndom, riječ je o stvarno odličnoj platformi, a za svaki odslušani tečaj dobijete neku vrstu certifikata koji odmah možete proslijediti na svoj LinkedIn profil kao dokaz toga da ulažete u sebe i svoje znanje. Naravno, u svom profilu možete navesti i završene tečajeve s drugih platformi kao što su Coursera ili EdX, o kojima sam pisala već u nekoliko ranijih postova.

Kada je riječ o hrvatskim tvrtkama, sve više njih ima aktivne profile na ovoj društvenoj mreži, a najaktivnije su one iz financijskog i prehrambenog sektora, kako pokazuje istraživanje koje je provela agencija za komunikacijsko savjetovanje Quadrans.

I neke su tradicionalne tvrtke, poput Kraša ili Francka, počele pozivati ljude na razgovore za posao upravo preko LinkedIna, navodi coolklub.com u zanimljivom tekstu o mogućnostima pronalaska posla i klijenata putem LinkedIna.

Vrijedi pokušati.

Koristite li vi LinkedIn? I ako da, jeste li ikada uspjeli pronaći posao zahvaljujući LinkedInu? 🙂

Ako se želite povezati, ovo je moj profil!

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi:

Ako sadržaje na Naranči smatrate korisnima i želite podržati moj rad novčanim iznosom po svom izboru, to možete učiniti putem PayPala! Hvala! (1)

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati pošiljke dobrih vijesti, savjeta, motivacije i inspiracije!

Teleportiraj se na početak!
Follow my blog with Bloglovin