Od nezaposlenosti do samozaposlenosti – kako mi je krenulo

Ukratko, krenulo mi je kad sam počela raditi “ludosti”, rastezati se izvan uobičajenih okvira, kad sam odbila prihvatiti tvrdnje da su određene stvari nemoguće i kad sam shvatila da moj uspjeh i sreća ovise prvenstveno o meni samoj, ne o državi, političarima, ekonomskim krizama, mjestu stanovanja, tuđim negativnim razmišljanjima i tuđim odobravanjima.

Ako ste trenutno nezaposleni ili tražite bolji posao, nadam se da će vas ovaj tekst potaknuti na pokoju “ludost” u smjeru onoga što istinski priželjkujete.

Promjena smjera

Da ste me sreli 2015. godine, naišli biste zapravo na potpuno drugačiju osobu. Bila sam tada nezaposlena profesorica hrvatskoga jezika, puna gnjeva spram sustava i blizu prepuštanja besmislenom samosažaljenju.

Ipak, odlučila sam napraviti zaokret. Nije to bilo zaokretanje preko noći, bilo je to nešto duže i bolnije mijenjanje smjera, uz puno škripe kočnica, bez jasnih putokaza i bez previše sigurnosti u kartu koju sam imala u svojoj glavi. No isplatilo se. Jednom kad sam se uhvatila čistog asfalta (spoznala što želim i što mogu ako ne odustanem) i shvatila da je ta cesta moja cesta i da mogu odlučiti u kojem će me smjeru voditi, sve je bilo nekako lakše.

Od nezaposlenosti do samozaposlenosti – kronološki

Sredinom 2015. se sve počinje mijenjati. Počinjem pisati ovaj blog, obraćati pažnju na ono što doista želim od života i shvaćam da preko interneta mogu naučiti apsolutno SVE što me zanima – besplatno. Odabirem digitalni marketing, nešto o čemu do tada pojma nisam imala, ali me zanimalo – i bacam se na učenje.

Početkom 2016. iz zezancije se javljam na jedan oglas za pisanje e-knjige i dobivam taj posao. Teme kojima se knjiga trebala baviti bile su vezane uz malo poduzetništvo i digitalni marketing. Bolje nije moglo ispasti. Počinju se javljati prve “lude” misli o vlastitoj firmi. Kako su jačali moj optimizam i nastojanja, tako se i put do onoga što sam željela sve više otvarao.

Sredinom 2016. dobivam prvu pravu priliku da sve ono što sam naučila u teoriji o digitalnom marketingu primijenim u praksi, na jednom projektu. Većina mojih bližnjih ne kuži čime se ja to bavim, misle da sam zabrazdila u gluposti i savjetuju da se držim struke. Ja se ne obazirem, nikom ništa ne objašnjavam i tvrdoglavo idem dalje. 😀

Početkom 2017. poželjela sam još radnog iskustva i percepciju o tome kako funkcionira život u marketinškim agencijama. Opet radim “ludost” i šaljem otvorenu zamolbu jednoj poznatoj agenciji, iako sam nekako mislila da nema šanse da prime neiskusnjaru poput mene. No upalilo je od prve. Njima je baš u tim trenutcima trebala osoba koja nema previše radnog iskustva, ali ima veliku želju učiti, kako bi je dalje obučavali za njihov način rada. Dakle, uletjeli smo si k’o naručeni.

Preuzmite besplatno e-knjigu “Kako tražiti i naći posao koji ćete voljeti” s hrpom korisnih savjeta koji će vam olakšati put do posla o kakvom sanjate!

Sredinom 2017. se već skupilo i znanja i iskustva i klijenata. Nastavljam suradnju s agencijom, no otvaram svoj obrt Digitalne ideje i od tada gradim jednu novu poslovnu priču. Pisanje, web dizajn i WordPress podrška postaju s vremenom moje primarne djelatnosti.

Od 2017. do danas puno sam toga naučila, puno iskustva stekla, napravila puno odličnih stvari i nekoliko velikih poslovnih grešaka. Učim i usavršavam se iz dana u dan, sretna što mogu raditi posao koji volim, iz udobnosti vlastitog doma i ponosna što sam ni iz čega stvorila nešto lijepo, što sam prilike i radosti sama “isprovocirala”.

Put koji sam odabrala ne bih ni za što mijenjala.

Zaključak

Odredite smjer, krenite, radite, ne odustajte, vjerujte u sebe, vjerujte u svoje “ludosti” – i čuda će se početi događati.

Dakle, moguće je ni iz čega stvoriti štošta jer zapravo nikada niste ni bez čega, nikada niste bespomoćni, nikada niste bez prostora za potez. Počnite se sami boriti za sebe, budite vrijedni i ne odustajte, onda će se i prilike oko vas početi slagati na drugačiji način.

I samo da znate – blog je u cijeloj ovoj mojoj priči odigrao veliku ulogu. Zato pišite, čime god se bavili, pokrenite svoju stranicu, prezentirajte svoje vještine online.

Također, moram još napomenuti to da na opisanom putu nije uvijek sve bilo idealno. Bilo je tu padova i neuspjeha, stresnih i tužnjikavo-zbunjenih dana. No sve su to samo utezi na snazi volje, prilika za jačanje i učenje.

Eto. Htjela sam vam samo reći da se stvarno može. 🙂 Ne dajte nikome da vas uvjeri u suprotno.

Do sljedećeg puta – pozdrav!

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Možda će vas zanimati i ovi tekstovi: