Kako izbjeći prijevare (scam) pri traženju poslova koji se rade putem interneta?

Kako izbjeći prijevare (scam) pri traženju poslova koji se rade putem interneta

Ranije sam već pisala o razlozima zbog kojih sve više poslodavaca traži remote radnike, kao i o najčešćim poslovima koji se mogu raditi na daljinu te platformama putem kojih je takve poslove najbolje tražiti. Vrijeme je da vas upozorim i na jednu manje lijepu stranu ovakvog načina rada – na prijevare (scamove) koje vas u ovim vodam mogu snaći.

Kao i na svakom drugom području ljudskog djelovanja, i ovdje postoje pojedinci koji pokušavaju zaraditi na neetičan i nelegalan način, varajući i obmanjujući. Prijevare mogu biti sitnije (tipa, netko vam ne plati za 2 napisana teksta) ili puno ozbiljnije (zloupotreba osobnih podataka, krađa većih iznosa s bankovnog računa, krađa identiteta itd.).

Opreza nikada dosta. No budete li se pridržavali savjeta navedenih u nastavku, sve potencijalne opasnosti bit će svedene na minimum!

• Predobro da bi bilo istinito

U pravilu, svi oglasi u kojima vas mame ogromnim novčanim iznosima koje ćete, navodno, moći zaraditi u nenormalno kratkom razdoblju čista su prijevara i bježite od njih što dalje. Ne klikajte na njih, ne javljajte se na njih. U takvim oglasima obično se ne traži nikakvo radno iskustvo, a posao koji bi trebalo raditi tako je lagan da ga svatko može raditi iz udobnosti svog naslonjača dok usput gleda TV.

Koliko god očajni bili, ni slučajno ne posežite za ovakvim “poslom”. Nitko vam neće davati par tisuća eura tjedno da biste obavljali superjednostavan posao iz udobnosti svog doma. Sve što zvuči predobro da bi bilo istinito, obično i nije istinito.

• Nedovoljno informacija o poslodavcu

Prije nego se prijavite na neki oglas za posao, dobro istražite onoga tko taj posao nudi. Posjetite web stranicu tvrtke (ako ju imaju) i upišite u Google ime tvrtke/poslodavca + riječi kao što su “iskustva”, “scam”, “prijevare”, čisto da vidite hoće li vas svemoćna tražilica iznenaditi kakvim neočekivanim informacijama.

Normalni poslodavci obično već u oglasu navedu osnovne informacije o tvrtki i dodaju link na svoju web stranicu. Ako tvrtka nudi posao koji se radi putem interneta, onda bi svakako trebala imati web stranicu s jasno istaknutim osnovnim informacijama o tvrtki i opisom djelatnosti. Ako nemaju web stranicu ili im stranica izgleda loše (loš dizajn, svjetlucavi elementi, ‘bombastične’ ponude), već je i to svojevrstan znak za uzbunu.

Također, kontakt mail osobe koja vam se javlja ili kojoj se vi javljate bi uvijek trebao biti službeni mail, ne mail napravljen na nekom od svima dostupnih mail servisa poput Gmaila ili Hotmaila. Dakle, mail ne bi trebao izgledati ovako “tvrtka@gmail.com”, nego ovako nekako “info@tvrtka.com”, tj. ovaj dio koji dolazi nakon znaka @ bi trebao sadržavati ime tvrtke ili web stranice tvrtke.

Kada je riječ o normalnim oglasima i normalnim poslodavcima, sve je uvijek transparentno i nedvosmisleno, na netu obično možete pronaći osvrte na njihov rad, iskustva drugih zaposlenika i sl. Kod kritičnih oglasa informacije o poslodavcu su uvijek oskudne ili ih uopće nema, a posvetite li se googlanju, vjerojatno ćete naići i na negativna iskustva drugih ljudi.

Preuzmite besplatno e-knjigu “Kako tražiti i naći posao koji ćete voljeti” s hrpom korisnih savjeta koji će vam olakšati put do posla o kakvom sanjate!

• Nedovoljno informacija o radnom mjestu

Ako su podaci o radnom mjestu, traženom radnom iskustvu i uvjetima rada nikakvi, najbolje preskočite takav oglas. Normalan oglas mora sadržavati sve važne informacije kako o poslu koji će se obavljati, tako i o nužnim kvalifikacijama onoga tko bi taj posao trebao obavljati. I, naravno, sve bitne informacije o tvrtki/poslodavcu. Ako vam sve djeluje previše fleksibilno i previše nezahtjevno, nešto tu smrdi.

• Traže uplate i osjetljive osobne podatke

Nikada, ali baš nikada i nikome ne uplaćujte novac da biste mogli “početi raditi” i ne dijelite osjetljive osobne podatke (broj računa, osobne iskaznice i sl.) s osobama/tvrtkama s kojima još niste počeli surađivati i koje prije toga niste dobro provjerili.

Naime, znalo se dogoditi da se ljudi prijave na neki posao, dobiju ga, a onda poslodavac traži od njih uplatu određenog novčanog iznosa kao potvrdu da je zadatak shvaćen ozbiljno, kao osiguranje od moguće štete ili kako bi mogli osigurati novom zaposleniku materijale potrebne za rad. Ako vam se to dogodi, da novi poslodavac od vas zatraži uplatu novčanog iznosa, ma koji god razlog za to bio, ni slučajno ne plaćajte, nego prekrižite to spadalo i nemojte imati više ništa s njim.

Ista stvar vrijedi i za osjetljive osobne podatke. Normalno je da ćete poslodavcu trebati dati broj računa nakon nekog vremena kako bi vam mogao platiti odrađeno, no nikada osjetljive podatke nemojte davati na samome početku i ako niste dobro istražili osobu/tvrtku s kojom surađujete. Krađe identiteta i otuđenje novčanih sredstava s računa realnost su koja se nažalost događa ako smo neoprezni.

Tražite posao na provjerenim online platformama

I za kraj, još samo jedan savjet – poslove koji se rade putem interneta najbolje je tražiti putem provjerenih platformi kao što su Upwork ili People per Hour. Takve platforme imaju razvijene sigurnosne sustave i jako paze na to da se scam ne pojavi u njihovim redovima.

Kako god, i tu trebate ostati oprezni i prije nego sklopite poslovnu suradnju, isprovjeravajte poslodavca uzduž i poprijeko, provjerite što o njemu kažu drugi, ne pristajte na oskudne informacije i ne padajte na sve ono što zvuči predobro da bi bilo istinito!

I da, bacite oko i na HAKOM-ov katalog prevara na internetu kako biste dobili jasnu sliku o zamkama u koje možete upasti na internetu, ne samo pri traženju posla, već i pri drugim online aktivnostima!

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi:

15 komentara na “Kako izbjeći prijevare (scam) pri traženju poslova koji se rade putem interneta?”

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.