Terapeutski učinci pisanja

Terapeutske učinke pisanja osjetila sam puno puta na svojoj koži. Pisanje me spasilo tako što mi je pomoglo da zacijele neke rane, pomoglo mi je da si objasnim sebe i svijet oko sebe; da ponovno osjetim svoju unutarnju iskru, da prepoznam svoj put.

Pisanje sam koristila kao alat kojim sam probudila u sebi ono što mi je bilo potrebno za ozdravljenje. Ono je iz mene izvuklo i ono najbolje i ono najgore – najgore kako bih prodisala, najbolje kako bih sagradila za sebe novu priču.

Pomoglo mi je da se oslobodim svega onoga što sam prešutjela, što me zaboljelo, što me slomilo, povrijedilo – sve je to u bolnim grčevima izašlo na papir, a jednom kad se tamo našlo, sve sam to lakše mogla sagledati i – što je najvažnije – mogla sam to lakše razumjeti. Jednom kad sam razumjela, stanje se umirilo, bol se stišala, ja prodisala i bila slobodna nastaviti dalje.

Znanost o terapeutskim učincima pisanja

Među poznatijim znanstvenicima koji se bave ovom temom je dr. James W. Pennebaker, profesor na odsjeku za psihologiju jednog sveučilišta u Teksasu. On već više od 20 godina koristi pisanje kao dio terapije i bilježi rezultate koje takve terapije donose.

Rezultati su itekako dobri – kod korisnika terapije zabilježeni su različiti pozitivni pomaci, kako na psihološkom i emotivnom planu, tako i na onom fizičkom.

Pokazalo se da kratkoročno fokusirano pisanje ima izrazito pozitivne učinke na sve – na ljude koji boluju od teških bolesti, ljude koji su preživjeli traume i gubitak voljenih osoba; na ljude koji su se našli u novim okolnostima na poslu ili u obitelji, koji pate od depresije ili jednostavno ne znaju kojim smjerom dalje u životu.
Ovo znači ne samo poboljšanja u vidu unutarnjeg mira, jasnije vizije onoga što se želi u budućnosti, boljeg spavanja i izražavanja, bržeg razmišljanja, nego čak i u vidu poboljšanja cjelokupnog zdravstvenog stanja, jačanja imunološkog sustava i sl.

Pennebakerova istraživanja pokazala su, primjerice, da ljudi opterećeni čuvanjem nekih tajni često obolijevaju, a da pisanje o tim tajnama – povjeravanje papiru – donosi znatno olakšanje i poboljšanje zdravstvenog stanja.

Ovo su neke od Pennebakerovih knjiga koje bi vas mogle zanimati: Opening Up by Writing It Down, Expressive Writing: Words that Heal, Writing to Heal.

Pisanje utišava vanjsku i unutarnju buku

Vraćam se opet na svoja iskustva. Pisanje mi je pomoglo i da pronađem svoj glas u onim vremenima kad je vanjska buka bila prejaka, kad su drugi mislili da znaju bolje od mene što mi je u životu činiti. Pisanje mi je pomoglo da utišam tu vanjsku buku, da čujem sebe i shvatim kojim putem trebam ići.

To što sam pisala nikada nisam objavila, nisam nikome pokazala niti to planiram. Za tim jednostavno nema potrebe. Terapija pisanjem po meni je intiman proces i napisano u tom slučaju nije namijenjeno tuđim očima i ušima. Bitno je ono što se događa između nas i papira uz pomoć olovke.

Riječ je zapravo o najjeftinijoj, ali poprilično učinkovitoj terapiji. Inače, ona se može odvijati i uz stručno vodstvo (kao kod Pennebakera). Osobno nemam potrebu za stručnim vodstvima niti svoje terapije obavljam po nekim pravilima. Jednostavno pišem. Papir, olovka i praćenje unutarnjeg impulsa sasvim su mi dovoljni.

Ako se i sami želite okušati u ovome, savjetujem da ne koristite računalo, već baš papir i olovku. Pronađite malo mira u danu samo za sebe i posvetite se pisanju – ne brinite o pravopisu i gramatici, ne brinite o tome koliko je smisleno i kvalitetno to što pišite. Samo pustite neka se izlijeva iz onog pretinca koji vas boli, pretinca koji je pun i prijeti puknućem. Sve ono što ne znate kako ili nemate hrabrosti reći, recite na papiru.

Jačajte u svojoj tišini i naučite se izražavati pisanjem. To će vam pomoći u izražavanju općenito. Upoznajte svoj glas, upoznajte sebe, upoznajte svoju bol i ovladajte njome, neka ona više ne vlada vama.

Za koga pisanje može imati terapeutski učinak?

Za svakoga. Ne morate pisati stalno, možete pisati neko kraće vrijeme, dok se ne iščistite i popravite. Ne morate se stidjeti početi pisati zbog toga što sebe ne smatrate “tipom osobe koja piše ili kojoj pisanje ide”. Svima nama je u prirodi ta potreba da se izrazimo, da iznesemo van ono što nas muči, da ne držimo to u sebi jer ako držimo, potičemo bolest.

Ako nemate kome reći, recite papiru; ako ne shvaćate, shvatit ćete na papiru. Ne morate na kraju to pokazati nikome, možete napisano čak i zapaliti. Ali mogu vam reći da je zanimljivo sačuvati te zapise pa im se vratiti za koju godinu čisto da vidite koliko ste se od tog vremena uspjeli promijeniti. Ja sam se nedavno vratila svojim zapisima iz 2013. Bože, kako sam samo bila očajna tada. O ovome što imam danas samo sam sanjala i činilo se milijunima svjetlosnih godina daleko.

Napišite za sebe neku novu priču

Jednom kad se pročistite, oslobodite i razumijete, bit ćete spremni za pisanje neke nove priče. Jeste li svjesni da ta priča može biti bilo kakva? Da je sve što je prošlo sada iza vas, a da je pred vama lijep i čist papir koji možete ispisati na koji god način poželite?

Pišite o svemu onome što biste htjeli postići, tko biste htjeli biti, izražavajte se kao ta nova osoba, sanjajte kao ta nova osoba, stvarajte kao ta nova osoba.

Sva probijanja granica i uvjerenja dogodila su mi se jer sam se liječila pisanjem, sve moje osobne revolucije dogodile su se nakon što sam ispisala dušu iz sebe, nakon što sam sve svoje muke izbacila na papir i čvrsto odlučila napisati novu priču svog života.

Pisanjem brišemo zamagljenost s vlastita odraza, samima sebi postajemo stvarniji, jasniji, vidljiviji. Kad vam je teško, povucite se u osamu i pišite. To je prilika da vlastitoj priči pogledate u oči. Pustite neka izraste na papiru kako biste znali o čemu je točno riječ. Promatrajte svoj odraz. Shvatite gdje ste i kamo želite ići.

A onda okrenite novu stranicu, prepustite se prilikama novog dana i – korak po korak – počnite za sebe pisati novu priču, onakvu kakvu će biti užitak živjeti!

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Sadržaji s Naranče zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske. Nije ih dozvoljeno kopirati, preuzimati, reproducirati ni objavljivati na portalima, web stranicama i blogovima u bilo kojem obliku bez dozvole autorice i navođenja izvora. Svako kršenje autorskog i srodnih prava podložno je tužbi.

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi: