Kamo su me to odvela moja lutanja?

Godinama mi se činilo da lutam, da letim od jednog interesa do drugog i da se ni na čemu ne zadržavam dovoljno dugo da bih postigla neki značajan uspjeh. Mislim pri tome na interese vezane za posao, hobi i sl. Nikada se ja nisam mogla, kao sav ‘normalan’ svijet, skrasiti na jednom mjestu. Uvijek me nešto vuklo da idem dalje i probam sad ovo, sad ono. Jednostavno sam takva – puno me toga zanima i ne mogu se držati samo jednog područja.

I tako sam godinama lebdjela između jednog, drugog, trećeg… između nekoliko područja koja su me zanimala. I nisam se mogla odlučiti ni na jednom od njih provesti čitav život. Jednostavno mi se to nije činilo kao dobar potez pa sam nastavila istraživati, upijati i učiti koješta. U trenucima krize pitala sam se kog će mi vraga to sve i kako ću ja uopće to sve uspjeti primijeniti pri postizanju nekog konkretnog cilja.

A onda se nekako s vremenom sve posložilo – i u glavi i u srcu. Onako kako se posloži svakome tko odluči slijediti svoju unutarnju navigaciju, tko se fokusira na traženje rješenja, tko ne odustaje od svog puta. Onome tko osjeća da je njegov put pravi čak i kad ga većina uvjerava u suprotno.

Prosvjetljenje

Znakovi na putu

Sjedim tako jutros za laptopom i konačno mi je jasno – nije to moje lutanje bilo besmisleno, ni najmanje. Trebalo mi je da dođem tu gdje sam sad i gdje se osjećam lijepo. Trebalo mi je da uspijem u stvarima u kojima sam željela uspjeti – ja, ne netko drugi. I trebat će mi za neke zanimljive buduće pothvate. Evo primjera u nastavku!

Imam u planu nekoliko web projekata, na jednom trenutno intenzivno radim. To je nešto što tek treba postaviti na sigurne noge, od čega nemam još nikakav profit. Zahvaljujući svemu onome što sam naučila “lutajući”, većinu sam važnih stvari do sada znala odraditi sama. Tako sam si, primjerice, odmah na početku uštedjela minimalno 10 000 kn koliko bih morala platiti nekome samo da postavi prve temelje, a da ne pričam o svemu ostalome.

Istraživanje tržišta, izrada web stranice, pisanje tekstova, SEO, priprema online oglasa, kampanji za društvene mreže, izrada vizuala itd. Za sve to imam potrebna znanja i iskustva. Već godinama to sve radim za druge ljude, pomažući im da svoje ideje postave na noge i krenu zarađivati od njih. Godinama sam učila, istraživala, slušala tečajeve na Courseri i Lyndi (LinkedIn Learningu) o svim područjima koja su me zanimala. Godinama nisam bila sigurna gdje bih se mogla skrastiti, godinama sam isprobavala različite poslove i nisam zapravo znala što bih sa sobom točno. Ali nisam odustala, nastavila sam slušati svoju unutarnju navigaciju. Nakon nekog vremena sve se počelo kristalizirati i slagati na svoje mjesto.

Uglavnom, preda mnom je jedno jako zanimljivo i uzbudljivo razdoblje po pitanju posla i života općenito. Radujem se svemu i baš me zanima kako će se moje ideje provesti kad ih konačno izvedem na svjetlo dana!

Sve to što imam u planu, što me raduje i veseli, što prepoznajem ne samo kao svoj posao, već i kao svoju svrhu moguće je zahvaljujući mojim ‘lutanjima’. Eto, tu su me dovela. Spremna sam i sigurna u sebe.

Zalutala u slobodu

Unutarnja navigacija

Da bi čovjek spoznao što zapravo želi i koja mu je svrha, jednostavno mora krenuti, mora lutati, pokušavati, griješiti, usavršavati se, iskusiti svijet, iskusiti sebe u svijetu i svojim idejama dati priliku. Ništa se dobro ni korisno neće dogoditi ostanemo li zauvijek na sigurnom pitajući se što bi bilo kad bi bilo.

Ako ste i sami poput mene – imate puno interesa i ni na jednom se ne možete skrasiti zauvijek, nema veze. Idite za unutarnjom navigacijom, dovest će vas na pravo mjesto. Znam da takvo stanje uma zna ponekad biti prava tlaka (nije lako biti čovjek svaštara :)), ali vjerujte, može vam donijeti puno toga dobroga. Na primjer, kako sam lutajući naučila štošta, imam tu privilegiju ne ovisiti o jednom poslu, o jednom zanimanju, o jednom klijentu ili šefu. Samim tim, ja sam slobodna. Slobodna da radim i živim kako želim.

‘Zalutala’ sam na pravi put. I drago mi je što se nisam osvrtala na ono što kaže većina. Drago mi je što danas više uopće ne razmišljam o tome što bi bilo ‘normalno’ napraviti ili kako bi drugi nešto napravili na mom mjestu.

Za sve što trebam, dovoljna mi je moja unutarnja navigacija, nepogrešivi instrument kojim smo svi blagoslovljeni. Ne zaboravite da svi imamo odgovornost prepoznati, cijeniti i koristiti unutarnje darove i talente koji su nam dani. Da bismo za to bili sposobni, trebamo prvo iskopati zaboravljeni kompas svoje duše. Nema preciznijeg i stvarnijeg, istinitijeg instrumenta na ovome svijetu, bez obzira na to što ga ne možemo ni vidjeti ni opipati.

Dozvolite si da vas vaša ‘lutanja’ oslobode.

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Sadržaji s Naranče zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske. Nije ih dozvoljeno kopirati, preuzimati, reproducirati ni objavljivati na portalima, web stranicama i blogovima u bilo kojem obliku bez dozvole autorice i navođenja izvora. Svako kršenje autorskog i srodnih prava podložno je tužbi.

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi: