Posao od doma, putem interneta – moja iskustva

Već godinama radim od doma, putem interneta, a od sredine 2017. poslujem u sklopu svog obrta Digitalne ideje. Ukratko, bavim se content marketingom i web dizajnom. Pomažem malim poduzetnicima, freelancerima i kreativcima različitih profila da kvalitetnim sadržajima ojačaju svoj brend i online zajednicu, povećaju vidljivost i prodajne rezultate.

Iako se više i ne mogu zamisliti na nekom klasičnom radnom mjestu (ne mogu zamisliti da svaki dan putujem na posao, boravim u nekoj radnoj zajednici, slušam i izvršavam naredbe nadređenih), moram vam reći da rad od kuće (putem interneta) nije onako idiličan i lak kakvim ga se često predstavlja i smatra.

Puno je više tu cjelodnevnog lomljenja leđa i mozga za laptopom, nego instagramičnog valjanja po krevetu s fensi uređajima za ležeran rad. Barem kod mene.

Uglavnom, dva su načina da radite od doma putem interneta – jedan je da se zaposlite u firmi koja daje mogućnost rada od doma, a drugi je da otvorite nešto svoje (obrt, tvrtku) i da radite kao freelanceri za više klijenata koje sami pronalazite.

U prvom slučaju, dakle, imate šefa, unaprijed definiranu plaću i uvjete, samo što ne sjedite u uredu, nego ste doma. Kod nas takvu mogućnost uglavnom pružaju firme iz IT sektora. Vani je takav način rada sve češći, a o razlozima zbog kojih sve više poslodavaca traži radnike koji rade na daljinu već sam pisala na blogu.

U drugom slučaju, onom kojeg sam i sama odabrala, ‘vožnja’ je pomalo nepredvidiva, mrvicu opasnija, ali i zanimljivija. Tu ste sami svoj šef i o vama ovisi sve. Iz mjeseca u mjesec trebate si osigurati dovoljnu količinu posla kako biste zaradili koliko vam je potrebno.

Neću vam lagati, bilo mi je poprilično teško na početku. Govorila sam o tome i u intervjuu na Mirninom blogu. Puno me izazova dočekalo, puno stvari s kojima se do tada nisam susretala, nekoliko sam puta ‘pregorjela’ jer sam konstantno preopterećivala i um i tijelo, a osjećaj da ne znam kako ću se provesti idućeg mjeseca i hoću li uspjeti zaraditi dovoljno za život nije baš bio za poželjeti. Ako vas zanimaju greške koje sam putem napravila, ovo su tri najveće.

Ipak, s vremenom je postalo lakše – s iskustvom dolazi samopouzdanje, sa samopouzdanjem raste učinkovitost, a i određeni se procesi s vremenom automatiziraju. Veliku ulogu u razvoju poslovanja imao je i ovaj blog, o čemu sam pisala u tekstu Kako mi je blog pomogao da izgradim posao koji volim.

Danas mi je puno jasnije kako želim, a kako ne želim raditi; s kim želim, a s kim ne želim raditi. I ne bojim se više. Konstantno učim, ulažem u svoja znanja i vještine i znam da se mogu dočekati na noge što god da se dogodi jer uvijek imam nešto što mogu ponuditi na tržištu – ako ne pišem, onda radim web stranice; ako ne radim web stranice, onda radim konzultacije i edukacije itd.

Dobro je znati raditi više stvari i dobro je imati više izvora primanja jer ako jedno zakaže, ostaje vam ono drugo ili treće. Danas mogu reći da stvarno uživam u ovakvom načinu rada i stvarno se ne mogu više zamisliti na klasičnom radnom mjestu.

Svi izazovi koje nosi ovakav posao od doma, putem interneta, draži su mi od izazova kakve uglavnom donose klasična radna mjesta.

U nastavku sam pobrojala pluseve i minuse ovakvog načina rada prema onome što sam sama iskusila. Možda vam bude od pomoći ako dvojite trebate li se ugnijezditi doma ili nastaviti svakodnevno ići na “normalan” posao.

Preuzmite besplatno e-knjigu “Kako tražiti i naći posao koji ćete voljeti” s hrpom korisnih savjeta koji će vam olakšati put do posla o kakvom sanjate!

PLUSEVI

 • Sama svoja šefica

Puno mi znači to što nemam nekoga tko mi visi nad glavom i naređuje što trebam raditi. Meni odgovara to što sam sama odgovorna za sve i što sama donosim odluke o tome što će se i kada raditi.

 • Fleksibilno radno vrijeme

Ovo ne znači da mogu piti kavu u svako doba dana i da većinu dana lapim; to znači da imam veću slobodu organizacije vremena iako i dalje svakodnevno postoje rokovi i termini koje moram ispoštovati, obveze koje baš moram odraditi i sl.

 • Fleksibilne financije

Ako želim više novaca, radit ću više ili pronaći nešto što mi donosi veću dobit od poslova koje trenutno radim. Također, zarada mi ne ovisi o jednom klijentu pa ako netko zakaže s plaćanjem, ostaju mi drugi izvori prihoda.

 • Udobnost vlastitog doma

Raditi od doma može biti oslobađajuće na različite načine – možete si organizirati prostor kako želite, pod pauzom možete skuhati nešto, ako ste bolesni možete prileći malo itd.

 • Nema putovanja na posao

Nema putovanja kroz gužve, nema živčenjaka na putu, tramvaja koji kasne i svih ostalih čari osobnog i javnog prijevoza.

 • Ne moram raditi s ljudima koji mi se ne sviđaju

E ova me činjenica oduševljava! Ne moram se socijalizirati ni na bilo koji način surađivati s ljudima koji mi se ne sviđaju.

 • Nema praznog hoda

Da, kad radite od doma, za sebe, onda nema sumornog praznog hoda i čekanja da istekne onih 8 sati pa da možete odlepršati u slobodu. Kad radite od doma, sloboda je nikad i uvijek, ovisi kako si posložite stvari. 😀

MINUSI

 • Sama svoja šefica

Ovo može biti, dakle, dvosjekli mač. Kako sijem, tako žanjem – za sve sam sama odgovorna i od toga nema bijega. Iako većina ljudi mašta o tome da budu svoji šefovi i da im nitko ne visi nad glavom, među njima je puno onih koji zapravo ne bi voljeli funkcionirati na takav način jer radije vole glavne obveze i odgovornost prebaciti na druge.

 • Fleksibilno radno vrijeme

Fleksibilno radno vrijeme ujedno znači i da mi radno vrijeme traje tijekom cijeloga dana (pogotovo dok sam radila s društvenim mrežama). Prvih par godina nije za mene bilo vikenda, blagdana, nije bilo stajanja. U vašem slučaju to ne mora biti tako, sve ovisi o vrsti posla koju odaberete.

Nekad bih voljela da sve završi nakon 8 sati, da zatvorim vrata i odskakućem negdje gdje nitko ne priča o poslu. Toga nema. Moj posao ide sa mnom posvuda, neprestano.

 • Fleksibilne financije

Fleksibilnost financija može otići i u suprotnom smjeru, tj. može se dogoditi da ostanem bez jednog dijela poslova i da neko vrijeme ne mogu pronaći nešto novo. Ovaj dio me poprilično opterećivao u početku, stalno sam imala taj neki grč i strah od ‘pada’. I klijente je tada bilo teže naći jer – tako je to na početku.

Ipak, s vremenom sam shvatila da je ključ u konstantnom radu na sebi i na svojim vještinama – što više toga znaš i možeš, to si sigurniji i imaš veće šanse za pronalazak idealnih klijenata. Kao što sam već rekla, ne bojim se više – što god da se dogodi, mogu se dočekati na noge. Jer nitko mi ne može oduzeti ono što znam, a s tim se uvijek mogu snaći na današnjem tržištu rada.

 • Nema jasne granice privatno – poslovno

Nekad bih baš voljela da se moram ustati ujutro i otići negdje raditi, da postoji jasna prostorna i vremenska granica između privatnoga i poslovnoga, da mi nije sve uvijek tako izmiksano. Ali to samo nekada. 🙂

 • Drugi ne doživljavaju moj posao ozbiljno

S ovim sam imala puno problema na početku. Nekim ljudima jednostavno nisam mogla objasniti da je ovo što radim pravi posao i da nisam slobodna u svako doba dana, da mi ne mogu dolaziti kad god im to padne napamet samo zato što sam cijeli dan kod kuće.

 • Nitko me ne može zamijeniti

Kad stanem ja, staje i sve ostalo. Ovo je problem kojem tek tražim učinkovito rješenje. Jedini ozbiljan prekid u mom radu dogodio se kad sam početkom ove godine dobila gripu koja me držala intenzivno tjedan dana, od čega samo 2 dana nisam uopće radila jer nisam znala za sebe, ostale dane sam polusvjesno obavljala ono najnužnije. I ovakve situacije morate imati na umu prije nego se odlučite pokrenuti nešto svoje.

Toliko za sada, o freelancerskom će se životu svakako još pisati na blogu! Hvala vam što ste tu! 🙂

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Sadržaji s Naranče zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske. Nije ih dozvoljeno kopirati, preuzimati, reproducirati ni objavljivati na portalima, web stranicama i blogovima u bilo kojem obliku bez dozvole autorice i navođenja izvora. Svako kršenje autorskog i srodnih prava podložno je tužbi.

Možda će vas zanimati i ovi tekstovi: