Što je WordPress i za što ga sve možemo koristiti

Danas, kada se bez interneta gotovo više i ne zna živjeti, svatko tko želi svijetu predstaviti sebe, svoje usluge ili proizvode treba imati web stranicu i mailing listu.

Društvene mreže su ok, ali prehirovite. Jednostavno ne možemo znati što će sutra biti sa sadržajima koje tamo kreiramo. Pogledajte samo Facebook. Količine prikazivanih oglasa postaju sve teže probavljive, doseg organskih objava poprilično je srezan, a o aferama vezanim za zloupotrebu osobnih podataka da i ne govorim.

Dakle, ako na bilo koji način planirate djelovati online (kao pisci, blogeri, poduzetnici, umjetnici, edukatori, humanitarci itd.), trebat ćete web stranicu. Za izradu iste upravo bi WordPress mogao biti najbolje rješenje.

Što je WordPress?

35% weba koristi WordPress, od hobi blogera do najvećih novinskih online web-stranica. – WordPress.org

Mislim da je najbolje pri definiranju WP-a krenuti od razlike između WordPress.org i WordPress.com koja često zbunjuje početnike. Pojednostavljeno rečeno, WP.org je open source softver za izradu web mjesta (bloga, stranice, trgovine) namijenjen osobama s iskustvom na ovom području, a WP.com je platforma koja pojednostavljuje izradu web mjesta (bloga, stranice, trgovine) kreatorima sadržaja bez iskustva na području web dizajna.

Ako ste početnik i bune vas osnovni pojmovi poput domene i hostinga, svakako pročitajte moj tekst s Kreativne na Netu o tome što je domena, a što hosting.

WordPress.org

Kad radite stranicu pomoću WP.org, prvo trebate kupiti domenu i hosting, onda instalirati WP softver (besplatan je) i potom urediti svoju stranicu na koji god način želite (odaberete builder, temu, plugins, tj. dodatke).

Pri izboru tema i pluginova treba biti pažljiv jer, kako s ovom opcijom imate mogućnost izabrati koju god temu ili plugin želite, može se dogoditi da izaberete loše proizvode koji će na kraju usporiti vašu stranicu, narušiti dobro korisničko iskustvo ili izazvati neke druge probleme. Na stranici WPBeginner možete doznati na što treba obratiti pažnju pri izboru teme i izboru plugina.

WordPress.com

Kad radite stranicu na platformi WP.com, trebate prvo kreirati korisnički račun, odabrati domenu i izabrati plan (postoji besplatni plan i nekoliko vrsta plaćenih planova). Ako odaberete besplatni plan, vaša će domena imati i .wordpress umetak, npr. neće se zvati domena.com, već domena.wordpress.com. S WP.com ne morate brinuti o hostingu, jer vam je WP.com host.

Primjerice, kad sam pokrenula Naranču, pokrenula sam ju za 0 kuna na platformi WP.com koristeći besplatni plan (narancablog.wordpress.com). Danas sam i dalje na WP.com-u, ali imam Premium plan koji mi pruža više mogućnosti. Kad bih htjela, mogla bih prebaciti blog na self-hosted WP, tj. mogla bih ovu istu domenu prebaciti kod drugog pružatelja hostinga i instalirati WP softver pa pomoću njega uređivati stranicu.

Pročitajte i tekst Kako napraviti blog ili web stranicu na WordPress.com.

I platforma i softver imaju svoje prednosti. Ne bih rekla da imaju i svoje nedostatke već jednostavno u nekim situacijama bolje odgovara koristiti platformu, dok je u drugim situacijama bolje rješenje softver.

O razlici između WordPress.org i WordPress.com možete čitati i na Digitalnim idejama ili stranici WPBeginner.

Neću sada ulaziti u detaljnije pojašnjavanje softvera i platforme jer je cilj ovoga teksta dati kratak pregled onoga što pomoću WP-a (softvera ili platforme) možete kreirati.

Ako trebate kvalitetnu, brzu i modernu web stranicu u WordPressu, slobodno mi se javite putem Digitalnih ideja i zatražite ponudu!

Za što sve možemo koristiti WordPress?

WordPress je pouzdan, siguran, relativno jednostavan za korištenje, SEO prilagođen, s velikim brojem rješenja za različite web potrebe i lako dostupnom korisničkom podrškom.

U nastavku teksta pobrojala sam neke od najčešćih vrsta web stranica koje se grade pomoću WP-a kako biste stekli dojam o mogućnostima koje pruža!

Osobni blog

WordPress je odlično rješenje za blogere. Ako ste tek na početku, ne planirate odmah ulagati novac u svoj blog i ne znate ništa o programiranju, onda vam predlažem da otvorite račun na platformi WP.com, odaberete besplatni plan i krenete s izradom bloga. Ako se do sada niste susreli sa sličnom platformom/sustavom, trebat će vam neko vrijeme da shvatite kako stvari funkcioniraju pa nemojte šiziti ako se stranica ne posloži u par klikova onako kako ste zamislili. 🙂 Ako negdje zapne, svakako posjetite WordPress.com Support.

Ja sam šizila pri prvim susretima s WP-om i dobro da nisam odustala! Ne samo da sam prezadovoljna načinom na koji platforma funkcionira, već su mi znanja vezana za WordPress (i platformu i softver) donijela odlične poslovne prilike (npr. danas radim kao WordPress.com expert za jednu američku firmu, a u Digitalnim idejama web stranice za klijente izrađujemo pomoću WordPress softvera).

Ako se želite posvetiti samo pisanju, a stručnjake zaposliti da vam naprave blog koji ćete jednog dana moći i monetizirati, onda vam predlažem WP softver. Možete monetizirati i blog napravljen na WP.com, s tim da tu vrijede nešto drugačiji uvjeti. Sa softverom imate potpunu slobodu. O tome nekom drugom prilikom.

Poslovna web stranica

Ako sami želite napraviti stranicu za svoju tvrtku, predlažem WordPress.com i neki od plaćenih planova koji će vam pružiti dovoljno mogućnosti za sve što vam treba. Ako pak stvari želite prepustiti stručnjacima i mislite da će vam na stranici trebati neke napredne značajke koje ne omogućuje ni jedan plan na WordPress.com (ili ih omogućuje, ali po cijeni koja vam ne odgovara), onda je svakako softver bolje rješenje.

Online trgovina

Onima koji trebaju web trgovinu donedavno bih bez razmišljanja preporučila WordPress.org jer bi tako imali na raspolaganju najveći broj opcija za uređenje trgovine na način koji im najbolje odgovara. No sad i WordPress.com nudi odličan eCommerce plan (najskuplji, ali s jako dobrom ponudom) koji ima velik broj odličnih značajki za gradnju e-trgovine. Trebate vidjeti koja vam opcija najbolje odgovara s obzirom na cijenu i vaša znanja.
Više o tome kako pokrenuti online trgovinu pomoću WP.org možete doznati ovdje.

Obrazovna platforma

Da da, pomoću WordPressa možete pokrenuti i svoju obrazovnu platformu ili stranicu na kojoj ćete prodavati svoje radionice, tečajeve, webinare itd.! U ovom slučaju preporučila bih vam WordPress.org. Važno je odabrati pravu temu i plugine koji će na pravi način moći podržati vaše zahtjeve, tj. važno je odabrati pravi LMS (learning management system). Ovdje ćete pronaći preporuku za 6 najboljih LMS WordPress plugina. Meni se LearnDash čini jako dobrim izborom, a ako se odlučite za tu opciju, ovdje ćete pronaći LMS teme koje će dobro ići uz taj plugin.
Ovo su dobre web stranice na kojima možete naučiti više o e-learning temama: LearnDash, Wisdmlabs, eLearnig Industry.

Podcast stranica

Podcasti su odlična stvar, a ako se ozbiljnije planirate posvetiti kreiranju istoga, onda bih vam svakako preporučila izradu web stranice na kojoj ćete svojim uradcima moći napraviti sigurnu bazu i sebe na pravi način predstaviti kao podcastericu/podcastera.
WordPress.com ima odlično rješenje za kreiranje podcasta, dok WordPress.org ima, naravno, cijelo čudo tema i pluginova. WPBeginner ima i step-by-step vodič o tome kako započeti s podcastom pomoću WP-a.

Online portfolio

Ako želite svijetu pokazati svoje kreacije ili projekte, najbolje je napraviti online portfolio, jednostavnu web stranicu na kojoj će biti izloženi vaši radovi. U ovom slučaju dobro će vam služiti i WP.com i WP.org!
Ovdje možete pronaći najbolje portfolio WordPress teme, a ovdje je popis najboljih portfolio plugina za dizajnere i fotografe.

Na web stranici Kreativna na Netu sam pisala o tome:

Online magazin/portal

Sve je manje dobrih online portala na ovim našim prostorima, pa ako imate dobru ideju za neki novi i ne planirate se pretvoriti u pomahnitalog trash lovca na klikove, zašto ne biste pokrenuli nešto svoje? 🙂 WordPress koriste i TechCrunch, The New Yorker, BBC America itd., zašto ne biste i vi? Preporučujem ovdje WP.org. Preporuku za najbolje magazin teme naći ćete ovdje.

Membership stranica

Membership stranica je stranica na kojoj samo članovi imaju pristup određenim sadržajima. Članstvo može biti besplatno ili plaćeno. Primjerice, na svojoj web stranici možete napraviti podstranicu namijenjenu samo članovima koji plaćaju mjesečnu ili godišnju članarinu, a za uzvrat imaju stalan pristup sadržajima koje ostali posjetitelji jednokratno plaćaju po većoj cijeni. Copybloggerov Authority je dobar primjer membership stranice.
I u ovom slučaju preporučila bih vam WP.org i nekakav dobar plugin namijenjen ovoj svrsi (preporuke pronađite ovdje).

Event management stranica

Danas je gotovo nemoguće organizirati događaj bez neke vrste online prisutnosti, bilo putem weba ili društvenih mreža. Ako se bavite organizacijom malo ozbiljnijih događaja koji zahtijevaju složenije upravljanje, online prodaju ulaznica i sl., onda biste svakako trebali imati web stranicu koja je kvalitetna, brza, sigurna i jednostavna za korištenje. Sve to možete imati s WordPressom.
Odabir pravog plugina ovdje će odigrati značajnu ulogu, a jedan od kvalitetnijih s velikim brojem korisnih značajki je npr. Event Espresso. Prijedloge WP tema za event management stranice pronaći ćete ovdje, a za event management plugine ovdje.

Prestajem s nabrajanjem jer bi ovo moglo potrajati još dugo! Mislim da je iz svega do sada rečenog jasno da pomoću WordPressa možete kreirati jako puno toga.

Popis tema i pluginova za različite namijene toliko je velik da se u njemu lako možete i pogubiti. Sjetite se uputa koje sam vam dala na početku i budite oprezni pri izboru WordPress.org proizvoda, tj. preuzimajte ih samo s provjerenih stranica. Na ovim ćete web mjestima naći kvalitetne preporuke za različite WP proizvode: WPBeginner, WisdmLabs, WPExplorer, BobWP. Više o tome kako brinuti o sigurnosti WP stranice možete doznati ovdje.

S WordPress.com igrate na sigurno i sami ne morate voditi računa o puno važnih stvari, možete se u miru posvetiti kreiranju sadržaja za svoju web stranicu.

Koju ćete verziju odabrati na kraju, ovisi o vama, vašim znanjima i potrebama. U svakom slučaju, web stranica je nešto bez čega se danas kvalitetno ne možete predstaviti svijetu i važno je da bude ne samo oku ugodna, već i potpuno funkcionalna, brza i responzivna. Upravo zato uvijek preporučam WordPress!

Pročitajte još i moj tekst na web stranici Digitalnih ideja 8 iritantnih stvari koje ne želite na svojoj web stranici!

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi: