11 korisnih alata za one koji sami vode svoju Facebook stranicu

Ovaj post namijenjen je svima vama koji sami vodite svoje Facebook stranice u poslovne ili neke druge svrhe. Opisala sam ukratko 12 alata koje svakodnevno koristim pri kreiranju Facebook sadržaja za klijente. Nadam se da će i vama koristiti pri stvaranju vizualno ugodne, dinamične i učinkovite Facebook stranice!

Imam i jednu početnu napomenu jer sam primijetila da ljudi ponekad ne razlikuju Facebook profil i Facebook stranicu. Dakle, to dvoje nije isto. Profil je za privatne svrhe, a stranica je za sve druge svrhe – posao, blog, udruga, organizacija, brend itd. Više o ovoj razlici možete doznati ovdje, a ako već koristite privatni profil u poslovne ili neke druge svrhe za koje bi vam zapravo trebala stranica, predlažem da napravite konverziju iz FB profila u FB stranicu.

Što se tiče navedenih alata, jedan dio njih namijenjen je kreativnom izražavanju (izrada grafika, videa itd.), neki od njih će paziti na vaš pravopis i linkove, a ostali su specijalizirani Facebook alati.

Uvjeti korištenja vezani za pojedine alate možda se s vremenom promijene pa svakako dodatno provjerite upute na službenim web stranicama prije početka korištenja! 😉 Krenimo!

Canva

Canva je odličan i besplatan alat za jednostavno i brzo dizajniranje grafika – od grafika za društvene mreže i prezentacije, do letaka i naslovnica za knjige. Možete koristiti gotove predloške ili kreirati svoje, primjenjivati raznovrsne filtere, dodavati ilustracije, oblike, tekst u različitim fontovima itd. Iako je besplatna, u gotovim predlošcima ponekad postoje elementi koji se plaćaju pa ih ne zaboravite ukloniti prije preuzimanja ako ne želite platiti. Sve funkcionira po drag-and-drop principu, dobro je osmišljeno i praktično za korištenje. Postoji i Canva for Work koja se plaća, a omogućuje neke dodatne značajke, npr. stvaranje animiranih grafika ili izvoz dizajna s prozirnom pozadinom itd.

Typito

Možemo reći da je Typito Canva za video sadržaje. Ovaj online alat omogućuje vam da režete i preslagujete video klipove, dodajete im zvukove, oblike, logo, tekst itd. Također radi na drag-and-drop principu, jednostavan je i praktičan za korištenje, omogućuje optimizaciju video sadržaja za najpopularnije društvene mreže. Postoji besplatna i plaćena verzija Typita, o čemu više možete doznati na njihovoj web stranici.

Preuzmite besplatno e-knjigu “Kako tražiti i naći posao koji ćete voljeti” s hrpom korisnih savjeta koji će vam olakšati put do posla o kakvom sanjate!

AutoDesk SketchBook

Odličan alat za crtanje kojeg možete besplatno preuzeti i koristiti (na računalu, mobitelu, tabletu). Bilo da želite tek povremeno ubaciti pokoju originalnu ilustraciju na svoju Facebook stranicu ili se ozbiljnije baviti digitalnim crtanjem u sferama koje nisu tema ovog teksta, ovaj će vam alat jako dobro služiti!

Microsoft aplikacija Fotografije

U sklopu Windows 10 možete pronaći aplikaciju Fotografije koja nudi zanimljive značajke za obradu fotografija, te kreiranje i obradu video sadržaja. Primjerice, videima možete dodavati filtre, animacije, 3D efekte, tekst, glazbu itd. Ova aplikacija može biti jako korisna u situacijama kad npr. želite brzinski složiti nešto od materijala koje imate na kompu.

HTML Color Codes – Colors from image

Ovaj online alat omogućuje vam da brzo i jednostavno dođete do HEX koda boje s neke slike (HEX kod sadrži # i kombinaciju 6 brojeva/slova, npr. #ffffff ili #eedk56). Primjerice, imate fotku na kojoj ste u žutoj košulji, baš vam se sviđa ta boja i htjeli biste ju iskoristiti za kreiranje neke grafike. Jednostavno učitate fotografiju na ovu stranicu i “uzmete” boju koja vam treba.

Bit.ly

Pomoću Bitlyja možete jednostavno skratiti link i potom ga podijeliti na društvenim mrežama. No nije ovo samo alat za skraćivanje linkova, pomoću Bitlyja možete svaki skraćeni link i pratiti – statistike poput broja klikova, lokacija s kojih se klika itd.

Ispravi.me

Važno je da vaše objave na Facebooku i drugim društvenim mrežama budu pravopisno i gramatički ispravne, pogotovo ako tim putem predstavljate svoj posao/usluge/proizvode. Ispravi.me je super online alat za brzinsku provjeru pravopisa. Koristite ga i za provjeru copyja (teksta objave) i za provjeru teksta koji stavljate na vizuale.

Grammarly

Ako pišete na engleskom, Grammarly će vam itekako dobro doći. Po meni najbolji alat za provjeru, ima besplatnu i plaćenu verziju, možete ga koristiti kao online alat, “ugraditi” u browser, instalirati na mobitel itd.

Facebook Ads Manager

Ako želite boostati svoje postove na Facebooku ili kreirati Facebook oglasne kampanje, onda biste se svakako trebali upoznati s Facebook Ads Managerom, Facebookovim alatom za izradu i optimizaciju oglasnih kampanji. Trebate naučiti kako kreirati kampanje, grupe oglasa i oglase, kako odabrati publiku, odrediti budžet i sl. Nije ovo ništa jako komplicirano kako bi vam se na prvu moglo učiniti, ali ipak zahtjeva određeno vrijeme učenja i praksu ako želite naučiti kreirati učinkovite kampanje tijekom kojih se vaš novac neće uludo rasipati. Ako nemate vremena proučiti Facebook Ads manager kako treba, radije stvar prepustite stručnjacima.

Facebook Insights

Ništa bez analitike! 🙂 Sve ono što radite na Facebook stranici potrebno je mjeriti i analizirati, pogotovo ako putem Facebooka promovirate svoje proizvode ili usluge. Facebook Insights (Analitika) vam omogućuje praćenje dosega objava, angažmana na objavama, reakcija pratitelja, možete provjeriti osnovne demografske karakteristike svojih pratitelja, gledanost videozapisa, analizirati rast broja pratitelja i sl.

Facebook Debugger

Objavite post, optimizirate ga, stavite naslovnu sliku, sve izgleda dobro i sve je dobro postavljeno na webu, ali kad ga podijelite na društvenim mrežama, jednostavno slike nema? Ili je ostala stara slika koja je davno zamijenjena novom? Otvorite fino Facebook Debugger, unesite problematični link i kliknite na Debug. Ako se stvar ne popravlja, kliknite par puta na Scrape Again dok sve ne dođe na svoje. 😀

To je to! Sretno!

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi: