Što je SEO ili kako se svidjeti Googleu

Možda imate odličan proizvod ili nudite korisne i tražene usluge, no što vam to sve vrijedi ako vas Google ne izbacuje na svojoj prvoj stranici rezultata pretrage? Ako stvari postoje tek ako postoje na Facebooku, onda vrijede onoliko koliko ih visoko pozicionira Google. Naravno, to su pravila nekog uvrnutijeg svijeta na koja baš i ne pristajem, no činjenica je da tražilice, a prije svega Google, imaju sve veću ulogu u našem životu i poslovanju. Tko god se želi na internetu pokazati, bori se da se tražilicama svidi pa se i cijela jedna znanost u tu svrhu razvila, a znanosti je ime – SEO.

SEO osnove

U nekoliko sam navrata već, pišući o copywriterima i virtualnim asistentima, spominjala i SEO pa bi bio red da konačno ukratko objasnim svima onima koji se sa značenjem tog pojma do sada nisu susretali o čemu je zapravo riječ. SEO je skraćenica za search engine optimization i samo jedno od područja rastuće search engine marketing service industrije.

Pojednostavljeno rečeno, SEO predstavlja niz tehnika koje se koriste kako bi se sadržaj objavljen na webu bolje pozicionirao u organskim rezultatima pretraga na tražilicama. Budući da je Google danas daleko najzastupljenija tražilica, SEO je prije svega znanost o Googleu i svim njegovim hirovima :). Organski se rezultati odnose na sve ono što Google izbaci nakon što unesete neki zahtjev, a da nije plaćeno ili sponzorirano.

Zamislite da imate tvrtku koja nudi nekakve internetske usluge o kojima se potencijalni kupci informiraju uglavnom preko interneta. Loše je ako vas Google, nakon što potencijalni kupac upiše u tražilicu ključnu riječ, izbaci na trećoj ili desetoj stranici rezultata pretrage, a vašu konkurenciju na prvoj. Oko tih se pozicija zato danas odvijaju prave borbe jer svi bi htjeli na svom području biti među Googleovih prvih deset. Znate i sami kako gledate na ono što se pojavljuje na prvoj, a kako na ono što je na drugoj, trećoj ili ne daj Bože na petoj stranici rezultata pretrage, ako ste se ikada i usudili otići tako daleko jer tko zna kakvi white walkersi tamo vrebaju.

Dakle, postoji razlog zbog kojeg vam prvi rezultat pretrage nakon što u Google upišete „naranča“ bude wiki definicija voćke (a ne moj blog) i razlog zbog kojeg kad upišete „apple“ ne dobijete prvo voćku, već tvrtku Apple. Taj razlog krije se u (ne)primjeni SEO tehnika.

Preuzmite besplatno e-knjigu “Kako tražiti i naći posao koji ćete voljeti” s hrpom korisnih savjeta koji će vam olakšati put do posla o kakvom sanjate!

Sadržaj na prvom mjestu

Iako podaci koje Google na kapaljku objavljuje vezano za svoje algoritme predstavljaju samo vrh sante leda i nikad zapravo ne možemo sa sigurnošću tvrditi po kojim to kriterijima Google rangira stvari, stručnjaci koji istražuju ovo područje izdvajaju tri skupine čimbenika koji utječu na rangiranje:

  • On-page čimbenici: title tagovi, upotreba i smještaj ključnih riječi, heading tagovi, kvaliteta sadržaja, dužina sadržaja, svježina sadržaja.
  • Off-site čimbenici: kvaliteta i relevantnost inbound i outbound linkova (inbound – oni koji s neke druge stranice vode na vašu, outbound – oni koji s vaše stranice vode na neku drugu), popularnost vašeg brenda, angažman na društvenim mrežama.
  • Tehnički detalji – kvaliteta koda vaše web stranice, brzina i struktura stranice, aktivnost korisnika na stranici itd.

Google danas najviše od svega cijeni kvalitetan, informativan i relevantan sadržaj, a kažnjava sve one tehnike koje uključuju prepisivanje, dupliranje, spammanje i sl.

Primjerice, u vrijeme dok je Google još bio mlad i naivan, o ključnim je riječima ovisilo gotovo sve. Kad bi netko u tražilicu upisao npr. “ljetovanje”, Google bi na prvim mjestima izbacio one web stranice, tj. tekstove u kojima se najčešće spominje riječ “ljetovanje”. To se, naravno, vrlo brzo počelo zloupotrebljavati. SEO “stručnjaci” su do besmisla natrpavali tekstove ključnim riječima, samo da bi osvojili što bolju poziciju. Ubrzo su prve stranice Googlea postale krcate tekstualnim smećem i nešto se moralo poduzeti.

Poduzelo se jako puno toga. Googleovi algoritmi danas vješto kažnjavaju one koji se služe nedozvoljenim tehnikama i na prve stranice rezultata pretraga doista donose relevantne i kvalitetne sadržaje.

Dakle, da bi vas Google volio, najvažnije je da je vaša stranica sadržajno kvalitetna, u potpunosti funkcionalna, jasno strukturirana i prilagodljiva, tj. da na najbolji mogući način odgovara potrebama posjetitelja.

Google algoritmi

Google algoritmi su važni SEO stručnjacima jer usmjeruju i određuju njihove tehnike rada, a među najpoznatijima su sljedeći:

  • Panda – meta ovog algoritma bile su sve one nekvalitetne i „tanke“ stranice s lošom navigacijom, nekorisnim i nekvalitetnim sadržajem, sadržajem koji se ponavlja ili sadrži sumnjive linkove i sl.
  • Penguin – ovaj je algoritam osmišljen s ciljem „čišćenja“ manipulativnih linkova koji su se koristili isključivo za rangiranje na neetičan i spammy način, kao i komentara koji su takve linkove sadržavali (a koje često automatski ostavljaju roboti).
  • Hummingbird – glavni mu je cilj bio poboljšati komunikacijsku pretragu, tj. uzeti u obzir i vaše dosadašnje pretrage, lokaciju na kojoj se nalazite, prepoznati sinonime i kontekst te na taj način što kvalitetnije odgovoriti na vaše zahtjeve.
  • Pigeon – osmišljen je s ciljem poboljšanja lokalne pretrage pa će se tako tražimo li npr. sushi restoran, među prvim rezultatima pojavit oni restorani koji su fizički bliže našoj stvarnoj lokaciji.
  • Mobile – vijest o ovom algoritmu objavljena je 2015. godine i njime je Google htio dati do znanja SEO stručnjacima da prilagodljivost web stranice mobilnim uređajima postaje sve važniji čimbenik pri rangiranju.

Naučite SEO

Tko god se planira baviti pisanjem za web, digitalnim marketingom ili web dizajnom, mora poznavati SEO osnove. U nastavku je nekoliko korisnih izvora s kojima možete početi! 🙂

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi: