Što radi virtualni asistent

Što radi virtualni asistent

Među zanimanjima novoga doba koja ne možemo jasno ograditi i definirati određenim setom vještina, već su poprilično svestrana i prilagodljiva različitim situacijama, svakako je i zanimanje virtualnog asistenta.

Virtualni asistenti najčešće ne pohađaju nikakve posebne “asistentske” škole, već na osnovu ranije stečenih vještina kreiraju ponudu svojih usluga za druge. Virtualni asistenti najčešće nude usluge koje se tiču administrativnih i tajničkih poslova, marketinga, prodaje, korisničke podrške itd.

Ako ste odgovorna, snalažljiva i komunikativna osoba koju privlači rad od kuće putem računala i mogućnost samostalne organizacije posla, ovo bi vam se zanimanje moglo svidjeti.

Iako se poslovi virtualnog asistenta često mogu usporediti s poslovima tajnice/tajnika, virtualni asistenti obično pokrivaju šire područje od onog koje podrazumijevaju klasični tajnički poslovi u uredu.

Pa da ne bi bilo zabune, a bude je često kad se spominje rad od kuće, riječ je o dinamičnom, zahtjevnom i odgovornom poslu.

Analizirajući oglase kojima se traže virtualni asistenti, primijetila sam da se najčešće traže sljedeće osobine i vještine:

  • postojana želja za učenjem i usavršavanjem
  • prilagodljivost i snalažljivost u novim uvjetima
  • odgovornost i dobra organiziranost
  • odlično poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu
  • visoka razina pismenosti i kreativnosti
  • komunikativnost

Preuzmite besplatno e-knjigu “Kako tražiti i naći posao koji ćete voljeti” s hrpom korisnih savjeta koji će vam olakšati put do posla o kakvom sanjate!

U nastavku sam vam prikupila neke smjernice koje bi mogle biti od koristi odlučite li postati virtualni asistent.

Kao prvo, izrazito je važno da znate komunicirati na način primjeren situaciji u kojoj se nalazite jer poslovi virtualnog asistenta gotovo uvijek uključuju komunikaciju s klijentima i poslovnim partnerima osobe za koju radite – putem telefona, maila, Skypea ili nečeg drugog. Držite komunikaciju na profesionalnom nivou i konstantno radite na svom verbalnom i pismenom izražavanju.

A kad smo već kod pismenoga, dobro je znati da su virtualni asistenti često zaduženi za pisanje različitih izvještaja, projekata, prezentacija, objava za medije, članaka ili za pisanje i uređivanje blogova. Također, bilo bi dobro naučiti ponešto o izradi i značenju newslettera, kao i o e-mail marketingu općenito. Copyblogger je u ovom slučaju odličan izvor informacija, a uvijek se možete raspitati i na Courseri.

Nadalje, korisno je upoznati se s radom aplikacija za poslovnu komunikaciju poput Asane ili Slacka. Dobro će vam doći i neka od time tracker aplikacija, kao što su Jiffy ili Toggl, kojima ćete mjeriti broj radnih sati tijekom dana. Za učinkovito prikupljanje bilješki preporučam Evernote.

Odlično je ako imate iskustva s administrativnim poslovima i znate raditi u Excelu jer poslovi virtualnog asistenta često uključuju administraciju, prikupljanje i obradu podataka, vođenje baza podataka i sl.

Također, poznavanje rada u WordPressu, poznavanje SEO osnova kao i osnova HTML-a i CSS-a može vam značiti veliki plus.

U oglasima za virtualnog asistenta često se traži i poznavanje Photoshopa ili sličnog programa za obradu fotografija. Za Photoshop i ostale programe iz Adobe paketa preporučam YouTube instrukcije kod simpatičnog Terry Whitea.

Kao virtualni asistent vrlo vjerojatno ćete morati voditi brigu o različitim online kampanjama i društvenim mrežama. Upoznajte se zato s Google Analyticsom koji je neophodan za sve koji se bave analizama, planiranjima, prodajom itd. Kad su društvene mreže u pitanju, na netu ćete naći doista puno materijala, a ja ovom prilikom opet predlažem Courseru.

Svakako pročitajte i ove tekstove s Naranče:

Zašto sve više poslodavaca traži radnike koji rade ‘remotely’, tj. na daljinu?

Poslovi koje najčešće možete raditi putem interneta

Najbolje platforme za traženje posla putem interneta

Kako izbjeći prijevare (scam) pri traženju poslova koji se rade putem interneta?

Od izvora vezanih izravno za posao virtualnog asistenta predlažem Joanne Munro i njezinu stranicu The VA Handbook na kojoj ćete naći apsolutno sve vezano uz ovo zanimanje. Također, zanimljivo bi vam moglo biti i praćenje rada servisa Moja asistentica koji pruža sljedeće: administrativne usluge i organizaciju, usluge marketinga i društvene mreže, upravljanje e-mailom, grafički dizajn, izradu web stranica i animacija, te usluge za privatne korisnike (obrada fotografija, pomoć u pisanju tekstova, popunjavanje dokumentacije i sl.).

Što više toga znate – to bolje. Skupite sve svoje vještine na hrpu i dobro razmislite kako ih možete koristiti da biste pomogli drugima!

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi:

16 komentara na “Što radi virtualni asistent”

  1. Baš sam se pitala što radi virtualni asistent 🙂 Izgleda da posao virtualnog asistenta nije nimalo lagan! Kao niti rad od kuće, što mnogi pogrešno doživljavaju. Ali svakako može biti zanimljiv. Hvala što si nam približila i ovaj pojam, a ja se radujem tvojim budućim postovima vezanima za SEO osnove, HTML i CSS 🙂

    Liked by 1 person

  2. Nikako da i tu pohvalim post (na FBu jesam 🙂 ), upoznata sam sa tim što radi asistent, koji je “Katica” za sve – od čitanja misli, do traženja/izrade najboljeg, najjeftinijeg, najkvalitetnijeg, najkreativnijeg …. treba naći rješenje i odgovore na sve upite klijenta/šefa 🙂
    Nisam jedino znala da ima toliko još toga za naučiti kako bi postala virtualni asistent. Znam da nam ne trebaju baš sva navedena znanja/vještine, ali dobro je imati linkove na jednom mjestu – pa kad zatrebaju lako ih je pronaći (u tvom postu !). Biti asistent nije nimalo lako, ali ako to voliš onda ni jedan zadatak nije težak, već je izazov !
    Hvala ti još jednom na dobrim savjetima i linkovima. Kod Naranče iz posta u post naučim nešto novo ❤

    Liked by 2 people

  3. Sad mi je jasnije sta VA konkretno znaci i hvala ti sto si podelila korisne linkove sa nama. Ne znam koji bih pre istrazivala. Ja sam u freelnace writing vodama, ali imam i redovna posao i malo dete, pa nemam dovoljno vremena za tu pricu. A bas je volim, i bas mi prija 😦

    PS – Bas mi je prijalo i istrazivanje tvog bloga. Korisni i zanimljivi tekstovi, ti organizoavana – vizuelno i u mislima 🙂 Citaocu vise ni ne treba!

    Liked by 1 person

    • Svaka čast, to nije ni malo jednostavno – imati redovan posao, freelensirati i još malo dijete odgajati 🙂 Drago mi je da ti je ovaj post dobro došao i hvala puno na lijepim riječima 🙂 Trudit ću se da i dalje bude korisnih tekstova i linkova!

      Sviđa mi se

  4. Hvala na iscrpnom i korisnom tekstu. Ne planiram postati virtualni asistent, ali ako bude u budućnosti puno posla i novca, onda ću svakako razmisliti o pomoći od istoga. I ti iT. Ferriss ste me zainteresirali i uvjerili da je to jedna super olakšavajuća usluga 😉

    Liked by 1 person

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.