Što radi virtualni asistent

Među zanimanjima novoga doba koja ne možemo jasno ograditi i definirati određenim setom vještina, već su poprilično svestrana i prilagodljiva različitim situacijama, svakako je i zanimanje virtualnog asistenta.

Virtualni asistenti najčešće ne pohađaju nikakve posebne “asistentske” škole, već na osnovu ranije stečenih vještina kreiraju ponudu svojih usluga za druge. Virtualni asistenti najčešće nude usluge koje se tiču administrativnih i tajničkih poslova, marketinga, prodaje, korisničke podrške itd.

Ako ste odgovorna, snalažljiva i komunikativna osoba koju privlači rad od kuće putem računala i mogućnost samostalne organizacije posla, ovo bi vam se zanimanje moglo svidjeti.

Iako se poslovi virtualnog asistenta često mogu usporediti s poslovima tajnice/tajnika, virtualni asistenti obično pokrivaju šire područje od onog koje podrazumijevaju klasični tajnički poslovi u uredu.

Pa da ne bi bilo zabune, a bude je često kad se spominje rad od kuće, riječ je o dinamičnom, zahtjevnom i odgovornom poslu.

Analizirajući oglase kojima se traže virtualni asistenti, primijetila sam da se najčešće traže sljedeće osobine i vještine:

  • postojana želja za učenjem i usavršavanjem
  • prilagodljivost i snalažljivost u novim uvjetima
  • odgovornost i dobra organiziranost
  • odlično poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu
  • visoka razina pismenosti i kreativnosti
  • komunikativnost

Preuzmite besplatno e-knjigu “Kako tražiti i naći posao koji ćete voljeti” s hrpom korisnih savjeta koji će vam olakšati put do posla o kakvom sanjate!

U nastavku sam vam prikupila neke smjernice koje bi mogle biti od koristi odlučite li postati virtualni asistent.

Kao prvo, izrazito je važno da znate komunicirati na način primjeren situaciji u kojoj se nalazite jer poslovi virtualnog asistenta gotovo uvijek uključuju komunikaciju s klijentima i poslovnim partnerima osobe za koju radite – putem telefona, maila, Skypea ili nečeg drugog. Držite komunikaciju na profesionalnom nivou i konstantno radite na svom verbalnom i pismenom izražavanju.

A kad smo već kod pismenoga, dobro je znati da su virtualni asistenti često zaduženi za pisanje različitih izvještaja, projekata, prezentacija, objava za medije, članaka ili za pisanje i uređivanje blogova. Također, bilo bi dobro naučiti ponešto o izradi i značenju newslettera, kao i o e-mail marketingu općenito. Copyblogger je u ovom slučaju odličan izvor informacija, a uvijek se možete raspitati i na Courseri.

Nadalje, korisno je upoznati se s radom aplikacija za poslovnu komunikaciju poput Asane ili Slacka. Dobro će vam doći i neka od time tracker aplikacija, kao što su Jiffy ili Toggl, kojima ćete mjeriti broj radnih sati tijekom dana. Za učinkovito prikupljanje bilješki preporučam Evernote.

Odlično je ako imate iskustva s administrativnim poslovima i znate raditi u Excelu jer poslovi virtualnog asistenta često uključuju administraciju, prikupljanje i obradu podataka, vođenje baza podataka i sl.

Također, poznavanje rada u WordPressu, poznavanje SEO osnova kao i osnova HTML-a i CSS-a može vam značiti veliki plus.

U oglasima za virtualnog asistenta često se traži i poznavanje Photoshopa ili sličnog programa za obradu fotografija. Za Photoshop i ostale programe iz Adobe paketa preporučam YouTube instrukcije kod simpatičnog Terry Whitea.

Kao virtualni asistent vrlo vjerojatno ćete morati voditi brigu o različitim online kampanjama i društvenim mrežama. Upoznajte se zato s Google Analyticsom koji je neophodan za sve koji se bave analizama, planiranjima, prodajom itd. Kad su društvene mreže u pitanju, na netu ćete naći doista puno materijala, a ja ovom prilikom opet predlažem Courseru.

Svakako pročitajte i ove tekstove s Naranče:

Zašto sve više poslodavaca traži radnike koji rade ‘remotely’, tj. na daljinu?

Poslovi koje najčešće možete raditi putem interneta

Najbolje platforme za traženje posla putem interneta

Kako izbjeći prijevare (scam) pri traženju poslova koji se rade putem interneta?

Od izvora vezanih izravno za posao virtualnog asistenta predlažem Joanne Munro i njezinu stranicu The VA Handbook na kojoj ćete naći apsolutno sve vezano uz ovo zanimanje. Također, zanimljivo bi vam moglo biti i praćenje rada servisa Moja asistentica koji pruža sljedeće: administrativne usluge i organizaciju, usluge marketinga i društvene mreže, upravljanje e-mailom, grafički dizajn, izradu web stranica i animacija, te usluge za privatne korisnike (obrada fotografija, pomoć u pisanju tekstova, popunjavanje dokumentacije i sl.).

Što više toga znate – to bolje. Skupite sve svoje vještine na hrpu i dobro razmislite kako ih možete koristiti da biste pomogli drugima!

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi: