Što radi virtualni asistent

Među zanimanjima novoga doba koja ne možete jasno ograditi i definirati određenim setom vještina, već su poprilično svestrana i prilagodljiva različitim situacijama, svakako je i zanimanje virtualnog asistenta. Na ovo zanimanje još uvijek nećete tako često naletjeti tražeći posao na domaćem terenu, a ako i budete, onda će to vjerojatno biti na portalu Freelance.hr jer je riječ zapravo o „neslužbenom“ zanimanju koje uključuje šarolik spektar vještina i za koje ne postoji posebna škola (kao ni u slučaju copywritera), već to uglavnom postajete vlastitom domišljatošću i snalažljivošću.

Što radi virtualni asistent / Naranča blog

Riječ je naime o zanimanju idealnom za sve one koji se najsretnije osjećaju kod kuće uz računalo i internet, tj. radeći u virtualnom okruženju i u fleksibilnom radnom vremenu (često blaži izraz za cjelodnevnu dostupnost :D). Možemo ga usporediti s poslom tajnice/tajnika, iako su virtualni asistenti često primorani pokrivati više područja od onih klasičnih tajničkih koji se obavljaju u uredu od 9 do 17 sati. Pa da ne bi bilo zabune, a bude je često kad se spominje rad od kuće kojeg često olako shvaćaju oni koji ga nikada nisu probali, riječ je o dinamičnom, zahtjevnom i odgovornom poslu.

Analizirajući oglase kojima se traže virtualni asistenti, primijetila sam da se najčešće traže sljedeće osobine i vještine:

  • postojana želja za učenjem i usavršavanjem
  • prilagodljivost i snalažljivost u novim uvjetima
  • odgovornost i dobra organiziranost
  • odlično poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu
  • visoka razina pismenosti i kreativnosti
  • komunikativnost

Ukoliko ste se prepoznali u gore navedenom, imate osobno računalo s internetom i jako vas je zainteresiralo sve do sada rečeno, na dobrom ste putu da postanete virtualni asistent. No računajte na to da još puno toga morate naučiti. U nastavku sam vam prikupila neke smjernice koje bi mogle biti od koristi odlučite li krenuti u ovom pravcu.

Kao prvo, izrazito je važno da znate komunicirati na način primjeren situaciji u kojoj se nalazite jer poslovi virtualnog asistenta gotovo uvijek uključuju komunikaciju s klijentima i poslovnim partnerima osobe za koju radite, bilo putem telefona, maila, Skypea ili nečeg drugog. Držite komunikaciju na profesionalnom nivou i konstantno radite na svom verbalnom i pismenom izražavanju.

A kad smo već kod pismenoga, dobro je znati da su virtualni asistenti često zaduženi za pisanje različitih izvještaja, projekata, prezentacija, objava za medije, članaka ili za pisanje i uređivanje blogova. Također, bilo bi dobro naučiti ponešto o izradi i značenju newslettera, kao i o e-mail marketingu općenito. Copyblogger je u ovom slučaju odličan izvor informacija, a uvijek se možete raspitati i na Courseri.

Što radi virtualni asistent / Naranča blog

Nadalje, korisno je upoznati se s radom aplikacija za poslovnu komunikaciju. Popis trenutno najpopularnijih aplikacija te vrste donosi Freelance Cubicle, odličan domaći online magazin za sve one koje zanimaju poduzetništvo, freelancing, digitalni trendovi i neformalno obrazovanje. Dobro će vam doći i neka od time tracker aplikacija, kao što su Jiffy ili Toggl, kojima ćete mjeriti broj radnih sati tijekom dana. Za učinkovito prikupljanje bilješki preporučam Evernote.

Odlično je ako imate iskustva s administrativnim poslovima i znate raditi u Excelu jer poslovi virtualnog asistenta često uključuju administraciju, prikupljanje i obradu podataka, vođenje baza podataka i sl.

Također, poznavanje rada u WordPressu, poznavanje SEO osnova kao i osnova HTML-a i CSS-a može vam značiti veliki plus. WordPress je odlična platforma za osobno izdavaštvo, vjerojatno najpopularniji CMS sustav danas o kojem više možete naučiti na stranicama poput WPBeginner, a dobro dođe i hrvatska WordPress stranica. Blog koji čitate napravljen je na WordPress.com platformi, osobno ju preporučam svakome tko bi htio vlastito virtualno mjestašce. Možete koristiti besplatni WordPress.com plan ili jedan od plaćenih (u tom slučaju preporučujem Premium plan). SEO (Search Engine Optimization) podrazumijeva niz metoda kojima svoju web stranicu činite zanimljivijom tražilicama, tj. bolje ju pozicionirate u organskim rezultatima pretrage na, primjerice, Googleu. Znate i sami da najviše vjerujete onome što Google izbaci na prvoj stranici, samo rijetki pregledavaju rezultate na drugoj stranici, a jako je malo onih koji listaju do treće i dalje. Što vam vrijedi imati dobar proizvod ako ga Google ne želi pokazati na prvoj stranici. 😀 Više o SEO osnovama, HTML-u i CSS-u u nekom od idućih postova.

U oglasima ovoga tipa često se traži i poznavanje Photoshopa ili sličnog programa za obradu fotografija. Za Photoshop i ostale programe iz Adobe paketa preporučam YouTube instrukcije kod simpatičnog Terry Whitea.

Kao virtualni asistent vrlo vjerojatno ćete morati voditi brigu o različitim online kampanjama i društvenim mrežama. Upoznajte se zato s Google Analyticsom koji je neophodan za sve koji se bave analizama, planiranjima, prodajom itd. Google vam na svojoj akademiji nudi niz besplatnih tečajeva vezanih uz ovo područje. Kad su društvene mreže u pitanju, na netu ćete naći doista puno materijala, a ja ovom prilikom opet predlažem Courseru.

Od izvora vezanih izravno za posao virtualnog asistenta predlažem Joanne Munro i njezinu stranicu The VA Handbook na kojoj ćete naći apsolutno sve vezano uz ovo zanimanje. Također, zanimljivo bi vam moglo biti i praćenje rada servisa Moja asistentica koji pruža sljedeće: administrativne usluge i organizaciju, usluge marketinga i društvene mreže, upravljanje e-mailom, grafički dizajn, izradu web stranica i animacija, te usluge za privatne korisnike (obrada fotografija, pomoć u pisanju tekstova, popunjavanje dokumentacije i sl.).

Što više toga znate – to bolje. Skupite sve svoje vještine na hrpu i dobro razmislite kako ih upotrijebiti na najbolji mogući način. 😉

*U tekstu su korišteni WordPress.com affiliate linkovi. Zašto? Zato što WordPress volim, cijenim i koristim svakodnevno (i kao platformu i kao softver), smatram ga najboljom opcijom za izradu web stranica i od srca preporučujem! 🙂

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi:

Ako sadržaje na Naranči smatrate korisnima i želite podržati moj rad novčanim iznosom po svom izboru, to možete učiniti putem PayPala! Hvala! (1)

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati pošiljke dobrih vijesti, savjeta, motivacije i inspiracije!

Teleportiraj se na početak!
Follow my blog with Bloglovin