Što radi copywriter

Dok su nekadašnje reklame potencijalne kupce uvjeravale u kvalitetu proizvoda, suvremene nam reklame nudeći proizvod zapravo nude cijeli paket identitetnih značajki s kojima se možemo povezati. Nude nam bolji život, pripadnost biranoj skupini – nude nam novu, poželjniju sliku nas samih.

Kako potrošači postaju sve zahtjevniji i informiraniji, tako se i marketinška komunikacija neprestano mijenja, razvija i prilagođava novim potrebama. Ako želite prodati svoj proizvod, morat ćete se dobro potruditi kako bi vas vaši potencijalni kupci čuli u silnom žamoru koji na tržištu vlada.

No nemojte se razapinjati vičući, kaže logika suvremenog marketinga, već jednostavno ispričajte jako dobru priču, tj. ponudite potencijalnim kupcima kvalitetan sadržaj koji će ih zainteresirati, informirati, educirati. I upotrijebite moć copywritinga!

Dakle, ne napadajte svoje kupce, ne vucite ih za rukav, ne preklinjite ih da kupe, ne bacajte im proizvod pod noge ili u glavu kako bi ga lakše primijetili. Ostanite cool i ispričajte zanimljivu priču nakon koje će kupac sam shvatiti da je baš vaš proizvod ono što mu treba.

Preuzmite besplatno e-knjigu “12 stvari koje trebaš znati ako želiš postati copywriter” koja će vam dati osnovni uvid u copywriterski svijet i u ono što možete očekivati, tj. za što se trebate pripremiti ako odlučite postati copywriter!

Što sve radi copywriter, a što content writer

Suvremeni marketing nosi sa sobom niz novih pojmova za koje je većina ljudi čula, ali ih često ne može precizno definirati. Među takvim su pojmovima i copywriting, tj. copywriter.

Pojednostavljeno rečeno, copywriter je osoba koja piše reklame i oglase. Copywriter dobro razumije ljudsku psihologiju i zna kako dobrim tekstom angažirati čitatelje. To je osoba kreativnog duha i iznimnih spisateljskih vještina, uključena u suvremena zbivanja i trendove, koja spretno rješava probleme nudeći šarolika rješenja, a više od svega voli učiti, istraživati i – pisati.

U teoriji se razlikuju pojmovi copywriter i content writer, iako se u praksi te uloge često isprepliću.

Ukratko, copywriter je specijaliziran za prodajne tekstove, tj. za pisanje onih tekstova koji čitatelja trebaju potaknuti na neku akciju, na kupnju (tekstovi za oglase, prodajne stranice, webshop itd.). Content writer u teoriji najčešće piše tekstove edukativne i informativne prirode, npr. tekstove za blog, članke itd.

No u praksi tu obično nema jasnih granica. U oglasima za posao se često traže copywriteri, ali se od njih ne traži samo pisanje prodajnih tekstova, već i svih drugih tekstova. Dakle, traže se u isto vrijeme i content writeri.

Do ovakvih ispreplitanja dolazi jer ova dva pojma jedan bez drugoga nemaju previše smisla. Kako kaže Sonia Simone s Copybloggera, content (sadržaj) bez dobrog copywritinga je traćenje dobrog sadržaja, a copywriting bez dobrog contenta (sadržaja) je traćenje dobrog copyja (reklamne poruke).

Prema tome, osoba koja pronađe posao kao copywriter vjerojatno će imati široku lepezu zadataka kao što su smišljanje slogana i scenarija, uređivanje i vođenje blogova, kreiranje sadržaja za oglasne kampanje na društvenim mrežama i tražilicama, pisanje e-knjiga, objava na društvenim mrežama, studija slučaja, recenzija proizvoda, objava za tisak, tekstova za newslettere, biografije, prezentacije itd.

Kako postati copywriter

Ako želite postati copywriter, možete se školovati i sami. Na internetu je velik broj besplatnih izvora znanja i materijala koji vam u tu svrhu mogu poslužiti. Bilo bi poželjno znati engleski jezik jer je tada i izbor materijala iz kojih možete učiti puno veći. No najvažnije vam je naučeno primjenjivati, tj. puno i često pisati.

Dakle, pripremite se na konstantno učenje i usavršavanje spisateljske vještine. Na ovom području nikada ne možete reći “eh, sad je sve svladano/naučeno!”. Promjene su ovdje konstanta, a vi morate biti dobro utrenirani i neprestano održavati kondiciju kako biste na pravi način mogli ići ukorak s njima.

Engleski će vam jezik, dakako, poslužiti i odlučite li raditi za strance putem platformi kao što su npr. Upwork ili Freelancer (popis najboljih freelancerskih platformi), dok se u Hrvatskoj copywriteri traže najčešće putem platforme Freelance.hr ili putem oglasa marketinških agencija. Ako ciljate na posao copywritera u marketinškim agencijama, onda zapratite na društvenim mrežama one koje vam se najviše sviđaju jer agencije oglase za posao ponekad puštaju samo putem svojih online kanala.

Na umu trebate imati činjenicu da se copywriteri ne bave samo pisanjem, već moraju i istraživati, dobro baratati podacima, upravljati projektima i kampanjama, osluškivati društvo i društvene mreže, moraju poznavati content marketing, SEO osnove, CMS sustave (najbolje WordPress), osnove dizajna itd.

Svaki dobar copywriter trebao bi, uz spisateljske vještine, posjedovati i sljedeće:

  • kreativnost i inovativnost;
  • analitičnost;
  • stalnu želju za učenjem;
  • prilagodljivost i intuitivnost.

U nastavku imate nekoliko stranica s kojima biste mogli započeti ako vas ovo područje zanima, a onda po potrebi dalje nastavite istraživati sami! 😉

  1. Coursera (besplatni tečajevi vezani za digitalni marketing, pisanje, engleski jezik, SEO, HTML itd.)
  2. Copyblogger (neizostavan za sve one koji se bave content marketingom)
  3. Articulate (zanimljivi savjeti vezani za content marketing)
  4. Blogging Your Passion (odličan podcast za sve one koji se bave pisanjem i govorništvom)

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Preuzmite besplatno e-knjigu “Kako tražiti i naći posao koji ćete voljeti” s hrpom korisnih savjeta koji će vam olakšati put do posla o kakvom sanjate!

Sadržaji s Naranče zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske. Nije ih dozvoljeno kopirati, preuzimati, reproducirati ni objavljivati na portalima, web stranicama i blogovima u bilo kojem obliku bez dozvole autorice i navođenja izvora. Svako kršenje autorskog i srodnih prava podložno je tužbi.

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi: