Što radi copywriter

Oduvijek ste se na neki način bavili pisanjem, gramatiku i pravopis imate u malom prstu, u stanju ste iz svakodnevne sitnice uzgojiti cijelu priču ili čak roman, a dok slušate glazbu u glavi vam cvjetaju ideje za videospotove? Zanima vas gotovo sve – od povijest, umjetnosti i psihologije do 3D printanja i kuhanja? Volite učiti, istraživati, maštoviti ste i kreativni u svakom pogledu i htjeli biste sve te svoje vještine na neki način unovčiti? Možda je upravo copywriting rješenje.

Suvremene reklame i copywriting

Dok su nekadašnje reklame potencijalne kupce uvjeravale u kvalitetu proizvoda, suvremene nam reklame nudeći proizvod zapravo nude cijeli paket identitetnih značajki s kojima se možemo povezati. Nude nam bolji život, pripadnost biranoj skupini – nude nam novu, poželjniju sliku nas samih.

Kako potrošači postaju sve zahtjevniji i informiraniji, tako se i marketinška komunikacija neprestano mijenja, razvija i prilagođava novim potrebama. Ako želite prodati svoj proizvod, morat ćete se dobro potruditi kako bi vas vaši potencijalni kupci čuli u silnom žamoru koji na tržištu vlada.

No nemojte se razapinjati vičući, kaže logika suvremenog marketinga, već jednostavno ispričajte jako dobru priču, tj. ponudite potencijalnim kupcima kvalitetan sadržaj koji ih neće izravno nagovarati na kupnju, već će ih zainteresirati, informirati, educirati – i na kraju, bezazleno i ispotiha, u njima stvoriti potrebu za vašim proizvodom.

Dakle, ne napadajte svoje kupce, ne vucite ih za rukav, ne preklinjite ih da kupe, ne bacajte im proizvod pod noge ili u glavu kako bi ga lakše primijetili. Ostanite cool i ispričajte zanimljivu priču nakon koje će kupac sam shvatiti da je baš vaš proizvod ono što mu treba.

treba-vam-copywriter_-samo-je-par-klikova-daleko

Što sve rade copywriteri

Suvremeni marketing nosi sa sobom čitav niz novih pojmova za koje je većina ljudi čula, ali ih često ne može precizno definirati. Među takvim su pojmovima i copywriting, tj. copywriter.

Pojednostavljeno rečeno, copywriter je osoba koja piše reklame i oglase.  To je osoba zadužena za pričanje priče. Copywriter je osoba od velike važnosti svakoj marketinškoj agenciji – osoba koja je u isto vrijeme i homo ludens i psiholog, osoba kreativnog duha i iznimnih spisateljskih vještina uključena u suvremena zbivanja i trendove, dobro poznaje marketing i poslovanje, spretno rješava probleme nudeći šarolika rješenja, a više od svega voli učiti, istraživati i – pisati.

Copywriteri osmišljavaju slogane i scenarije, uređuju i vode blogove, pišu e-knjige, objave na društvenim mrežama, studije slučaja, recenzije proizvoda, objave za tisak, newslettere, biografije, prezentacije, rade na komunikacijskoj i brand strategiji i sl. (Ova grafika na odličan način prikazuje čime se sve zapravo bave copywriteri!)

Kako postati copywriter

Ako želite postati copywriter, možete se školovati i sami. Na internetu je velik broj besplatnih izvora i materijala koji vam u tu svrhu mogu poslužiti. Bilo bi potrebno za početak dobro baratati engleskim jezikom (jer tada je izbor materijala iz kojih možete učiti puno veći) i, naravno, uložiti puno truda i ne odustati lako.

Engleski će vam jezik, dakako, poslužiti i odlučite li raditi za strance putem platformi kao što su npr. Upwork ili Freelancer (popis najboljih freelancerskih platformi), dok se u Hrvatskoj copywriteri traže najčešće putem platforme Freelance.hr ili putem oglasa marketinških agencija koji često osvanu samo na njihovim društvenim mrežama, ne i na klasičnim stranicama za traženje posla. Dakle, pratite agencije putem društvenih mreža ako se želite zaposliti kao copywriter. 😉

Na umu trebate imati činjenicu da se copywriteri ne bave samo pisanjem, već imaju poprilično šarolik spektar zadataka – moraju istraživati, dobro baratati podacima, upravljati projektima i kampanjama, osluškivati društvo i društvene mreže, moraju poznavati content marketing, SEO osnove, osnove HTML-a, CMS sustave, osnove dizajna itd.

Svaki dobar copywriter trebao bi, uz spisateljske vještine, posjedovati i sljedeće:

  • kreativnost i inovativnost;
  • analitičnost;
  • stalnu želju za učenjem;
  • prilagodljivost i intuitivnost.

U nastavku imate nekoliko stranica s kojima biste mogli započeti ako vas ovo područje zanima, a onda po potrebi dalje nastavite istraživati sami! 😉

  1. Coursera (besplatni tečajevi vezani za digitalni marketing, pisanje, engleski jezik, SEO, HTML itd.)
  2. Copyblogger (neizostavan za sve one koji se bave content marketingom)
  3. Articulate (zanimljivi savjeti vezani za content marketing)
  4. Blogging Your Passion (odličan podcast za sve one koji se bave pisanjem i govorništvom)

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi:

Ako sadržaje na Naranči smatrate korisnima i želite podržati moj rad novčanim iznosom po svom izboru, to možete učiniti putem PayPala! Hvala! (1)

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati pošiljke dobrih vijesti, savjeta, motivacije i inspiracije!

Teleportiraj se na početak!
Follow my blog with Bloglovin