Pisanje životopisa i zamolbe za posao – osnovno što trebate znati

Prvo što trebate imati na umu kada se spremate pisati životopis i zamolbu je činjenica da osobe kojima se javljate zbog posla, tj. osobe koje će čitati vaš životopis i zamolbu nemaju previše vremena ni koncentracije (a često ni volje) čitati preduge “štorije” o vašem životu.

Njih samo zanima kako im vi, sa svojim znanjima, vještinama, iskustvima (ali i stavom) možete pomoći da ostvare svoje poslovne ciljeve, riješe neke probleme, zadatke i sl. Dakle, u cijeloj toj priči najbitnije je ukratko pokazati im kako možete pridonijeti njihovom poslovanju s onim što znate i možete.

Zato, budite jednostavni, jasni i izravni, “gađajte u glavu” s najbitnijim informacijama – i to ne bilo kako. Važno je da te najbitnije informacije isporučite na jasan, pregledan, kulturan, ljubazan i pismen način.

Pokažite da ste dobro proučili tvrtku u koju se javljate (i oglas – ako se javljate na oglas), da vam je jasno što pozicija za koju se prijavljujete znači (kakve obveze i zaduženja nosi) i da vam je jasno kako biste se vi mogli uklopiti i pridonijeti toj poslovnoj priči.

NAPOMENA: Ne šaljite svima iste zamolbe i životopise nego ih prilagodite ovisno o potrebama, kompaniji i sl. Proučite vrijednosti i komunikacijski ton kompanije kojoj se javljate i tome prilagodite svoje materijale.

Preuzmite besplatno e-knjigu “Kako tražiti i naći posao koji ćete voljeti” s hrpom korisnih savjeta koji će vam olakšati put do posla o kakvom sanjate!

Pisanje životopisa

Životopis treba biti kratak i jasan, s osnovnim podacima o vama, vašem obrazovanju, radnom iskustvu i vještinama. Životopis predstavlja onaj “suhoparni” dio, tj. sažet pregled osnovnih činjenica o vama koje su važne budućim poslodavcima. Tu ne stavljate nikakva pojašnjenja o tome zašto se javljajte i kako možete pomoći. Sve to čuvajte za zamolbu o kojoj će biti riječi malo kasnije.

Najbolje bi bilo razgraničiti jasno kategorije podataka (osobni podaci, radno iskustvo, obrazovanje itd.) tako da onome tko doslovno baci oko na taj životopis odmah bude jasno gdje koji podatak može naći, bilo da ga zanima vaše obrazovanje, radno iskustvo ili vaša mail adresa.

Podatke o obrazovanju i radnom iskustvu stavljajte obrnuto kronološkim redom (od najnovijih prema najstarijima).

Što se tiče samog dizajna životopisa, na netu ćete pronaći različite gotove predloške. Nekada ih je dobro koristiti, nekada nije. Sve ovisi o tome kome se javljate. S klasičnom PDF verzijom životopisa najmanje su šanse za promašaj. Jedna od opcija za kreiranje životopisa je i Europass životopis (neki poslodavci traže isključivo ovu formu).

Nadalje, ne zaboravite ažurirati svoj životopis svaki put kad se dogodi nešto važno za vašu karijeru, npr. kad završite neku edukaciju, odradite neki novi važan projekt i sl. Čak i ako završite besplatan tečaj na Courseri koji je vezan za područje na koje se prijavljujete, svakako to stavite u kategoriju obrazovanja. Neka se vidi da radite na sebi!

Životopis neka bude dugačak maksimalno stranicu, stranicu i pol. Slobodno možete izostaviti detalje koje ne smatrate važnima za poziciju na koju se prijavljujete. Npr. ako se prijavljujete za posao u muzeju, slobodno izbacite informaciju da ste kao student/ica radili u prodavaonici cipela jer takve i slične informacije samo stvaraju gužvu, a nisu bitne za konkretan slučaj.

Pisanje zamolbe

Poslodavac želi iz zamolbe doznati kako razmišljate o poziciji na koju se prijavljujete i kako mislite da svojim znanjima i vještinama možete pridonijeti njegovu poslovanju/poslovnim ciljevima.

Želi vidjeti da ste dobro proučili njegovu tvrtku, ono što traže i da jasno prepoznajete sebe u cijeloj toj priči, tj. točno vidite kako će se vaša znanja i vještine tu uklopiti i pridonijeti njihovim poslovnim ciljevima.

Želi između redaka vidjeti osobu koja zna i može, koja vjeruje u sebe i koja je spremna predano raditi i dalje se usavršavati.

Ukratko opišite zašto se javljate i odmah istaknite kako im možete pomoći svojim znanjima i vještinama. Uvijek je dobro ići putem primjera. Tako, recimo, možete dati primjer na kojoj poziciji trenutno radite ili ste radili, kako ste tu rješavali određene probleme koje bi i kod njih mogli rješavati i sl.

Nemojte previše vremena i prostora trošiti na apstraktnu samohvalu. Kad govorite o svojim postignućima, govorite o konkretnim rezultatima koje ste do sada postigli, a tako da date novom poslodavcu do znanja oko čega sve njemu možete pomoći. Ukratko objasnite zašto je ono što ste do sada radili važno za poziciju na koju se prijavljujete.

Ne morate previše govoriti o svom obrazovanju, u smislu da nabrajate što ste sve završili i gdje, jer sve to već imaju u vašem životopisu. Opet, taj dio možete povezati s iskustvima i rezultatima na način koji će pokazati da ste onome kome se javljate sposobni pomoći.

Nemojte preuveličavati svoja postignuća, ali ne budite ni previše skromni. Pokažite samopouzdanje, pokažite da imate povjerenja sami u sebe jer onda će u vas i drugi imati povjerenja.

Vaša zamolba neka ne bude dugačka, jedna kartica teksta bit će sasvim dovoljna. Koristite u njoj ključne riječi koje pronađete u oglasu.

Na kraju možete reći što bi za vas značio taj posao (zbog čega vam je važan), ali nemojte previše o tome jer, i kada je poslodavac ispravna osoba, on ne traži nekoga kome on može pomoći, nego nekoga tko će pomoći njemu.

Nemojte u želji da pokažete svoje znanje i razumijevanje područja kojim se tvrtka bavi kritizirati poslodavca (odmah savjetovati što mislite da bi trebalo ispraviti s obzirom na ono što ste primijetili u njihovom dosadašnjem djelovanju). Nitko to ne želi čuti od nekog tko se javlja zamolbom.
Kad se uspijete zaposliti na poziciji za koju se prijavljujete, kad postanete dio tima, onda vaš pogled na stvari može biti itekako koristan, možete ukazati na sve ono što smatrate manje dobrim i raditi na tome da to popravite.

Ne završavajte rečenice s tri točkice i ne koristite emotikone. 😉 Nemojte previše pisati o drugim tvrtkama, bivšim poslodavcima i sl. Oni kojima se javljate moraju biti u prvom planu.

Dobro je istaknuti to da ste spremni na daljnje učenje i usavršavanje (bez te spremnosti danas jednostavno ne ide). Dobri poslodavci uvijek cijene tu osobinu i oprostit će čak i manjak (ili nepostojanje) radnog iskustva ako primijete da je osoba spremna učiti i raditi na sebi.

Cilj je da zamolbom zainteresirate potencijalnog poslodavca, a na njemu je onda da na temelju daljnjih razgovora i testiranja procjeni jeste li doista prava osoba za određenu poziciju.

Sretno! 🙂

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Sadržaji s Naranče zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske. Nije ih dozvoljeno kopirati, preuzimati, reproducirati ni objavljivati na portalima, web stranicama i blogovima u bilo kojem obliku bez dozvole autorice i navođenja izvora. Svako kršenje autorskog i srodnih prava podložno je tužbi.

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi: