Zašto sve više poslodavaca traži radnike koji rade ‘remotely’, tj. na daljinu?

U svijetu sve više raste potreba za radnicima koji rade putem interneta iz udobnosti vlastitog doma ili s bilo kojeg drugog mjesta koje im odgovara više od klasičnog ureda. Nisu pod budnim okom šefova pa opet, rezultati koje daju šefovima se itekako sviđaju, toliko da su neki od njih počeli zapošljavati isključivo na ovaj način.

Primjerice, Automattic, jedna od najboljih tehnološki tvrtki danas, zapošljava isključivo remotely (na daljinu) ljude iz cijeloga svijeta. Zašto nemaju potrebe za uredima? Zašto se toliko trude oko svojih radnika koje rijetko viđaju uživo? I zašto ti radnici rade tako dobro, a nitko od šefova im ne puše za vratom?

Općenito govoreći, zašto sve više kvalitetnih poslodavaca u svijetu traga upravo za ljudima koji će raditi od doma, putem interneta? Ovo su neki od glavnih razloga!

VEĆA PRODUKTIVNOST

Brojna su istraživanja već potvrdila da su radnici koji rade od doma produktivniji jer si mogu posložiti posao i život onako kako njima najbolje odgovara. Jednostavno su sretniji, zadovoljniji, uključeniji, motiviraniji. Zbog svega toga daju bolje rezultate od radnika osuđenih na ured i fiksno radno vrijeme.

Također, radnici koji rade od doma najčešće rade nešto što im se sviđa, tj. potrudili su se život posložiti onako kako njima najbolje odgovara. S čovjekom koji radi ono što voli uvijek je bolje raditi nego s onim koji nešto radi samo zato što se raditi mora. Remote radnici su i fokusiraniji te imaju manje ‘praznog hoda’ od radnika koji borave u uredima.

VIŠE STRUČNJAKA NA RASPOLAGANJU

Zahvaljujući internetu, poslodavci se ne moraju više ograničavati lokacijom kad tragaju za najboljim stručnjacima sa svog područja. Imaju privilegiju odabrati najbolje od onoga što svijet nudi. Zato se potrudite biti prisutni online ako tražite nove poslovne prilike i smatrate da imate nešto vrijedno za ponuditi svijetu.

Preuzmite besplatno e-knjigu “Kako tražiti i naći posao koji ćete voljeti” s hrpom korisnih savjeta koji će vam olakšati put do posla o kakvom sanjate!

MANJI TROŠKOVI

Za poslodavce ovaj način zapošljavanja znači i manje troškove. Nije baš jeftino imati radnike u uredima. Pogotovo ako se tvrtka trudi osigurati što ugodniji prostor u kojem će se radnici bolje osjećati i postizati bolje rezultate. Najam, struja, grijanje, uređaji, namještaj, oprema itd. Svega toga nema ako zaposle radnika na daljinu. Zahvaljujući uštedi, i radnika mogu dodatno motivirati tako što će dati veću plaću, pomoći pri opremi kućnog ureda i sl.

VEĆE TEHNOLOŠKE MOGUĆNOSTI

Ovaj trend rasta potrebe za radnicima na daljinu potpomognut je razvojem tehnologije. Jednostavno, danas je puno lakše komunicirati i raditi na daljinu zahvaljujući svim online alatima i uređajima koje imamo na raspolaganju, kao i sveprisutnosti interneta. To što radnik nije fizički prisutan u samom uredu nema više nikakvog negativnog utjecaja na kvalitetu obavljanja posla u sve većem broju industrija, već upravo suprotno.

NOVE GENERACIJE NE ŽELE RADITI NA STARI NAČIN

To što poslodavci sve više traže remote radnike ima veze i s tim što nove generacije sve više na takav način žele raditi. Sve više je onih koji žele živjeti životom digitalnog nomada ili koji jednostavno ne žele da im posao posisa sav ostali život, već imaju potrebu svoje vrijeme organizirati onako kako njima odgovara.

Dakle, sve više mladih, pametnih i sposobnih ljudi daje prednost ovakvom načinu rada. Kako im je izbor poslova poprilično velik zahvaljujući internetu, pogotovo ako rade u novim industrijama gdje je uvijek prisutna potreba za kvalitetnom radnom snagom, birat će one uvjete koji njima najbolje odgovaraju. To potiče poslodavce da se prilagode te ponude što bolje uvjete onim radnicima koje žele imati u svom timu.

Ako biste htjeli raditi od doma, a ne znate otkud početi, kako se snaći i napraviti zaokret s pozicije na kojoj se nalazite sada, nastavite pratiti Naranču jer o ovoj ću temi još puno govoriti! 😉

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi: