Što vam je potrebno ako želite ili morate raditi od kuće

Već godinama radim od kuće. Pišem, dizajniram i izrađujem web stranice, pružam korisničku podršku za WordPress, držim konzultacije vezane za kreiranje sadržaja i komunikaciju na internetu itd. I moj muž radi na ovaj način u IT sektoru tako da je posao od kuće nešto što nam sada već dolazi pod normalno i prirodno.

U ovom tekstu priredila sam nekoliko osnovnih savjeta za sve vas koji želite ili morate usred ovog čudnog korona-razdoblja raditi od kuće.

Miran kutak

Ako nemate posebnu sobu u kojoj možete organizirati svoj privremeni ili trajni ured, odaberite neki mirniji kutak u stanu ili kući gdje nema ometača poput TV-a i gdje drugi ukućani ne moraju često prolaziti.

Postavite jasna pravila i objasnite drugim ukućanima da vas ne bi trebali ometati dok ste u svom improviziranom uredu. Razumijem da je ponekad nemoguće postići mir i tišinu, pogotovo ako živite u manjem stanu ili imate malu djecu. U takvim slučajevima dobro će doći slušalice koje blokiraju buku.

Ja silom prilika već neko vrijeme imam ured u kuhinji, što vam nikako ne bih preporučila. 🙂 Preprometna je i nadohvat ruke je previše toga što možete pojesti u naletu nervoze.

Općenito, uklonite iz vidnog polja sve što vam može odvlačiti pažnju, držite radni stol urednim, bez previše stvari i onemogućite si pristup uređajima i aplikacijama na koje gubite vrijeme.

Preuzmite besplatno e-knjigu “Kako tražiti i naći posao koji ćete voljeti” s hrpom korisnih savjeta koji će vam olakšati put do posla o kakvom sanjate!

Računalo, mikrofon, kamera

Stabilna internetska veza se podrazumijeva, a uz nju je potrebno imati i računalo koje može odrađivati sve potrebne zadatke. Ako vaš posao ne podrazumijeva npr. rad u grafičkim programima koji zahtijevaju jača računala, već trebate nešto prvenstveno za pisanje i komunikaciju putem interneta, i slabije (pa samim tim i jeftinije) računalo će biti u redu.

Nikako ne preporučujem rad na starim kompjuterima koji vrte Windows sedmicu i tome slično. Takva računala jednostavno više nisu opcija ako posao želite obavljati kvalitetno i profesionalno.

Mikrofon i kamera su obavezni ako morate komunicirati s klijentima ili suradnicima putem video poziva. Svi laptopi danas imaju kameru i mikrofon, s tim da kvaliteta prijenosa slike i zvuka može biti loša ako imate neki jeftiniji uređaj. Mikrofon i kameru, naravno, možete kupiti i kao zasebne uređaje. Cijene se kreću obično od dvjestotinjak kuna naviše. Ja sam si nedavno kupila ovaj mikrofon – jeftin, nije baš neka kvaliteta, ali bolje snima zvuk od laptopa i dovoljan je za moje trenutne potrebe.

Ovdje vam obično vrijedi pravilo ‘koliko para, toliko muzike’. Sagledajte svoje potrebe i djelujte u skladu s njima. Ne trebaju vam najskuplji uređaji ako su vaše potrebe skromne, npr. ako na laptopu koristite samo Excel ili obavite jedan video poziv mjesečno. Radije novac uložite u dobar antivirusni program.

Nadam se da vama koji ste zbog korone primorani raditi od doma poslodavac osigurava sve potrebno.

Sigurnost

Jako je važno na računalu imati dobar antivirusni program, ali i općenito djelovati odgovorno te poštovati osnovna pravila sigurnog ponašanja na internetu. Ne klikajte na čudne oglase, ne otvarajte čudne mailove, ne ostavljajte na čudnim mjestima ili čudnim ljudima svoje osobne podatke.

Ako tražite posao putem interneta, evo nekoliko savjeta na temu toga kako izbjeći prijevare.

Aplikacije za komunikaciju i organizaciju

Komunikacija s klijentima ili suradnicima mora se odvijati na jednostavan i jasan način. Za razgovore 1 na 1 možete koristiti WhatsApp, Skype ili Zoom ako morate s nekim npr. podijeliti ekran, a za timske dogovore najbolje su po meni aplikacije Slack i Asana. Za organizaciju posla dobro će vam poslužiti Trello, Evernote ili Google Calendar.

Disciplina, organiziranost, samostalnost

Posao od kuće zahtjeva visoku razinu discipline, organiziranosti i samostalnosti u radu. Morate postaviti jasne ciljeve, ali i granice kada su vaši dnevni zadaci u pitanju. Odredite kad ćete i što raditi i držite se toga.

Nemojte svako malo provjeravati društvene mreže, misliti da ste gladni svakih pola sata ili se upuštati u razgovore s ukućanima dok radite na nečemu. Postavite jasna pravila i upoznajte svoje bližnje s njima. Kad radite, radite; kad se odmarate, odmarajte se.

Također, bilo bi dobro da sjedite za normalnim stolom, tj. da sjedite pravilno. Znam da je internet pun slika ljudi koji rade putem interneta sjedeći ili ležeći na krevetu, podovima, plaži i ne znam ni ja gdje sve ne, ali ne bih vam to preporučila jer nije zdravo, nije praktično, a ni dobro za koncentraciju. Probajte pa ćete i sami vidjeti.

Znam da je ponekad teško fokusirati se, pogotovo ako niste naviknuli na ovaj način rada ili ako vam je sve ovo što se trenutno događa oko nas prestresno. Zato je važno povremeno se povući nasamo i umiriti misli.


Toliko za sada od mene. Rad od kuće česta je tema na Naranči – ako vas to područje zanima, potražite niže još tekstova i pratite Naranču putem Facebooka, Instagrama i newslettera!

Čuvajte se i čuvajte jedni druge. Ustrajte i ne odustajte! Prevladat ćemo ova izazovna vremena, a onda pametniji (nadam se) nastaviti raditi na boljem sutra!

I da! Zanima me radite li trenutno od kuće i kako se snalazite? Postoji li nešto što vas posebno zanima vezano za ovu temu? Nešto o čemu biste željeli da vam pišem? Javite se u komentarima! 😉

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Sadržaji s Naranče zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske. Nije ih dozvoljeno kopirati, preuzimati, reproducirati ni objavljivati na portalima, web stranicama i blogovima u bilo kojem obliku bez dozvole autorice i navođenja izvora. Svako kršenje autorskog i srodnih prava podložno je tužbi.

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi: