Odijelo ne čini čovjeka, ali ga može učiniti nevidljivim

Odijelo ne čini čovjeka

Ona tvrdi da vam nove hlače mogu iz temelja promijeniti pa čak i spasiti život. Na tu neobičnu tvrdnju mnogi će odmahnuti rukom kao na još jedan produkt tvornica magle kojima smo okruženi u današnjem svijetu. Možda bih odmahnula tako i sama da nisam prije toga poslušala njezin Ted govor, za mene jedan od najboljih do sada.

Ona je Stasia Savasuk, nije nikakva modna guruica ni influencerica, a odjeću često kupuje u second handu; ona je mama, supruga, obožava planinariti i ima svoju školu stila – školu koja je promijenila život njoj i stotinama drugih žena.

Odijelo ne čini čovjeka?

Svima nam je poznata izreka koja kaže da odijelo ne čini čovjeka. Istina, niti će vas lijepa skupa haljina učiniti boljom osobom, niti će vas stara poderana majica učiniti gorom osobom. Ali će itekako utjecati na to kako doživljavate sami sebe i kako vas doživljavaju drugi. Utjecat će na vašu komunikaciju sa svijetom – jer odjeća je upravo to, još jedan vid komunikacije. A znamo svi koliko toga ovisi o našoj vještini komuniciranja – ne samo s drugima, nego i s vlastitom unutrašnjosti.

Naša je prirodna potreba da budemo usklađeni izvana i iznutra, tj. da vješto znamo komunicirati sami sa sobom i da djelujemo u skladu sa svojim unutarnjim glasom. Kad te komunikacijske veze počnemo presijecati zbog tuđih očekivanja ili naredbi, nastaju smetnje i problemi. Gubimo sami sebe, ostajemo bez tona i zvuka, bez snage da zauzmemo prostor koji nam pripada.

Također, naša je prirodna potreba komunicirati s drugima, ne samo verbalno, već i neverbalno, što podrazumijeva i komunikaciju putem odjeće, nakita i sl. Ne posvećuju ljudi uzalud od pamtivijeka toliko pažnje odijevanju i ukrašavanju. Želimo da nas svijet vidi onakvima kakvi jesmo. Želimo pokazati svoje stavove i filozofiju života. Želimo da nas svijet prihvati takve kakvi jesmo. Želimo biti blizu onih koji su nam slični.

O uspješnosti ili neuspješnosti našeg komuniciranja ovisi jako puno toga, a kvaliteta našeg života snažno je povezana s tim koliko smo vješti u samoizražavanju.

Životna priča Stasije Savasuk

Stasia Savasuk

Stasia nikad nije mislila da će se naći na mjestu na kojem je danas, a školu stila nije imala ni u najluđim snovima. Kako je sama rekla u svom Ted govoru, sa stilom je davno prije toga bila prekinula jer ga nije shvaćala. Izabrala je biti nevidljiva. No kako to ponekad biva, život nas bez našeg znanja, nekim čupavim putevima, dovede do onoga za što smo stvoreni.

Sve je počelo rođenjem Stasijinog prvog djeteta, djevojčice s brojnim fizičkim “manama”. Stasia se tada zapitala kako će odgojiti kćer koja vidi i slavi svoju ljepotu kad ona sama ne može vidjeti i slaviti svoju. To je pitanje promijenilo sve i značilo početak potrage za vlastitim stilom – potrage koja veze nema s modom, trendovima i raznolikim kalupima koje nam nameću mediji, već s odgovorima koji se kriju u nama, sa zaboravljenom snagom koja spava u dubinama.

Stasia je znala – bilo je potrebno ponovno vidjeti sebe. Jer bitno je znati tko ste iznutra i bitno je odabrati kako ćete se pojaviti pred svijetom. Ne samo zbog vas samih, već i zbog onih koji u vama vide uzore, koji odrastaju pored vas i prema onome što vide kroje svoj pogled na svijet. Hoće li gledati strah i odustajanje ili snagu i radost? Vide li vas uopće drugi? I još važnije – vidite li sami sebe?

Poslušajte svakako Stasijin govor, bacite oko na njezinu školu stila, IG profil i ne zaboravite – iz dana u dan sami biramo kako ćemo se pojaviti pred svijetom.

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Sadržaji s Naranče zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske. Nije ih dozvoljeno kopirati, preuzimati, reproducirati ni objavljivati na portalima, web stranicama i blogovima u bilo kojem obliku bez dozvole autorice i navođenja izvora. Svako kršenje autorskog i srodnih prava podložno je tužbi.

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi:

8 komentara na “Odijelo ne čini čovjeka, ali ga može učiniti nevidljivim”

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.