Žene koje volim: Tavi Gevinson

U vrijeme najranijeg puberteta povremeno sam kupovala časopis Teen ne bi li si malo olakšala proces pretvaranja u simpatičnu i zabavnu tinejdžerku jer sam redovno na takvim zadacima padala. Iz nekog razloga sve primjerke tih časopisa čuvam i danas i moram priznati da sam se iznenadila listajući ih neki dan jer mi je gotovo svaka stranica ostala u poprilično dobrom sjećanju. Sjećam se okolnosti u kojima sam čitala pojedine tekstove, o čemu sam razmišljala gledajući pojedine slike, što me mučilo tada, što sam pokušavala doznati.

Očito sam neke velike nade polagala u te stranice, tada dok je internet još bio rijetka, skupa i spora pojava, a o nekim se stvarima nije pričalo ni u školi ni kod kuće. Časopis je istovremeno pružao ugodu svojim slikama života kakav sam si priželjkivala, ali i cijeli niz frustracija jer sam svoj stvarni život vidjela iščašenim, a samu sebe uvijek nedovoljno lijepom, zanimljivom, zabavnom, prefrikastom s obzirom na sve ono što mi se motalo po glavi.

Pregledavajući današnji najpopularniji hrvatski teen portal, shvatila sam da se zapravo malo toga promijenilo, da je definicija tinejdžerstva i dalje jednako preuska, a objavljeni tekstovi često međusobno paradoksalni. Na članak koji uvjerava kako je u redu biti svoj i kako si najljepša takva kakva jesi, dolazi 20 drugih koji ti daju upute o tome kako se treba oblačiti i šminkati, sve oprimjereno slikama djevojaka bez akni, krivih zubi i ijednog kilograma viška.

naranča, naranča blog, tavi gevinson, moda, feminizam, teen, žene koje volim

Jedan od po meni dobrih i zanimljivih primjera teen portala je Rookie Magazine mlade, ambiciozne i uspješne Tavi Gevinson. Slušajući govore ove djevojke, čitajući njezine intervjue i proučavajući njezin odnos prema mladenaštvu, moram priznati da se svako malo zateknem oduševljenom.

Rookie je, kako sama kaže, pokrenula u trenucima kada je shvatila da joj u postojećim medijima fali tema koje su je zanimale pa je putem svog portala odlučila dati mladim djevojkama prostor da se izraze i progovore o svemu onome što ih zanima bez potrebe za klasifikacijama i ukalupljivanjima. Nastojala je pokazati, primjerice, da se mlada djevojka može istovremeno zanimati i za modu i za feminizam pobijajući tako jednodimenzionalnost viđenja ženskosti i ženstvenosti, te potaknuti djevojke da zažive u svim svojim bojama.

Svojim javnim nastupima na zanimljiv način govori o originalnosti i feminizmu, a Rookie filozofijom nastoji održati žensku slobodoumnost i neopterećenost, šireći ženske interese bez potrebe definiranja i kategoriziranja, potičući mlade djevojke na dijeljenje iskustava i vizije, na traženje vlastitog glasa, na razmišljanje i pokušavanje.

Inače, Tavi je rođena 1996. godine (!!) i već je s 12 godina bila nadaleko poznata zbog svog neobičnog modnog bloga Style Rookie kojim si je otvorila vrata na prestižnim modnim događanjima, ali i započela svoj čudesni stvarateljski niz.

S 15 je godina Tavi pokrenula ranije spomenuti Rookie Magazine (danas više ne postoji), a bavi se još i glumom i pjevanjem pa ju tako možete gledati u filmu Enough Said ili na broadwayskim pozornicama (predstava This is Our Youth).

Možda će vas zanimati i ovi tekstovi:

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati pošiljke dobrih vijesti, savjeta, motivacije i inspiracije!