Ustrajnost, Sheryl Sanberg / Naranča blog

Ustrajnost (Sheryl Sandberg)

Ustrajnost, knjiga Sheryl Sandberg koju sam konačno pročitala, ističe problem o kojemu je važno govoriti i koji me, moram priznati, nekako sve više iritira. Riječ je o podcjenjivačkom stavu koji žene imaju same prema sebi, o potrebi da biraju uvijek pozicije u sjeni, da budu tihe kad treba govoriti glasno i da se ustručavaju usprotiviti gluposti onda kad ih ona, u obliku privatno ili poslovno “nadređene” osobe, pokušava vuči na krivu stranu. Da se razumijemo, i sama imam ponekad problema sa zauzimanjem za sebe i s prešućivanjem na mjestima gdje se jasno treba prosvjedovati. No to što je u našem odgoju i kulturi još uvijek podosta krivih stavova o tome što bi i kako “prava” žena trebala, ne znači da se istima trebamo prepustiti.

Ustrajnost, Sheryl Sanberg / Naranča blog
Sheryl Sandberg

Sandberg se u svojoj knjizi koncentrira prvenstveno na poslovni svijet i problem premaloga broja žena na vodećim pozicijama u organizacijama. Iako je svjesna povijesnih okolnosti koje su od žena napravile majstore samoprikrivanja koji jako dobro znaju u kojim se trenucima i gdje trebaju srezati, skupiti, učiniti nevidljivom i posramiti kako bi drugima dale prostora da rastu ili da makar samo izgledaju kao da napreduju, te kako same ne bi izgubile na svojoj “ženstvenosti”, smatra kako trebamo prestati tražiti vanjske krivce i početi mijenjati unutarnje stavove i ograničenja koja smo nametnule same sebi.

Uz vanjske zapreke koje nam je postavila zajednica, žene ometaju i zapreke koje postoje u nama samima. Suzdržavamo se na sve moguće načine, nedostaje nam samopouzdanja, ne dižemo ruke i odmičemo se onda kad bismo se trebale naginjati naprijed. Upijamo negativne poruke koje dobivamo tijekom života – poruke koje kažu kako je pogrešno da žene govore otvoreno, da budu agresivne ili moćnije od muškaraca. Snižavamo svoja očekivanja onoga što možemo postići. I dalje obavljamo većinu kućanskih poslova i preuzimamo većinu brige o djeci.

Sheryl Sandberg

Žene čekaju. Čekaju potvrdu vlastite vrijednosti od svojih mama, baka, muževa i previše energije ulažu u to da ne razočaraju. Pokušavaju biti sve ono što bi “trebale” biti – savršena kći, mama, poslovna žena, ljubavnica, a kako je nemoguće biti sve i sve raditi jednako dobro, onda se obično razapinju krivnjom.
Žene su krive – ako su preglasne, ako su preodlučne, ako nisu dovoljno opuštene, ako ne žele imati djecu, ako žele imati djecu, ako ganjaju karijeru, ako ne ganjaju karijeru itd. Tužno je što najviše osuda ženama pristiže upravo iz smjera drugih žena.

Ustrajnost, Sheryl Sanberg / Naranča blog

Strah je osnova tolikih prepreka s kojima se žene susreću. Strah od nepopularnosti. Strah od pogrešnih izbora. Strah od privlačenja negativne pažnje. Strah od toga da se cilja previsoko. Strah od osuđivanja. Strah od neuspjeha. I Presveto Trojstvo svih strahova: strah od toga da budemo loša majka/supruga/kći.

Sheryl Sandberg

Kako odmalena slušamo da smo slabiji spol, s vremenom valjda u to počnemo i vjerovati, a kad i napravimo nešto snažno i važno onda svoje postignuće volimo umanjivati i zasluge za isto pripisivati nekim vanjskim okolnostima (posložile se zvijezde, drugi su mi pomogli itd.), a ne vlastitim sposobnostima. Ističe to u svojoj knjizi i Sandberg kad govori o osjećaju prevare koji žene u poslovnom svijetu imaju svaki put kad nešto postignu:

Čak i kad su vrlo uspješne, pa čak i kad su stručnjakinje na svojim područjima, žene se ne mogu otresti osjećaja da je samo pitanje vremena kad će netko otkriti tko su one zapravo – ljudi ograničenih kvalifikacija i sposobnosti.

Sheryl Sandberg

Ustrajnost, Sheryl Sanberg / Naranča blog

Mrze li žene druge žene? Mnogi sad potvrdno kimaju glavama i djelomično su u pravu. Tijekom cijele povijesti žene su gazile jedne po drugima iz jednog jedinog razloga – da bi se dokazale muškarcu, da bi on priznao njihovu vrijednost jer same nemaju dovoljno samopouzdanja da je uoče.

Svi vole vidjeti svađu – a pogotovo vole vidjeti svađu među ženama. Novinari će bez kraja i konca pisati o ženama koje napadaju druge žene, a to odvlači pozornosti od pravih problema. Kad se rasprava pretvori u razgovor tipa rekla-kazala, svi smo pretrpjeli poraz.

Sheryl Sandberg

No i tome blatu u kojem se valjamo i unazađujemo jedna drugu dok se muškarci u pozadini smijulje i komentiraju našu “neuračunljivost” uskoro bi trebao doći kraj. Nadam se, vjerujem u to da dolaze drugačija vremena, da se već danas kćeri odgajaju na drugačiji način.
Sandberg je također optimistična kada govori o sukobima među ženama u poslovnom svijetu jer smatra kako se prvi val žena koje su uspjele na visokim pozicijama morao snažno boriti ne bi li se uklopio i opstao u muškom svijetu pa je prihvaćanje i uvažavanje drugih žena jednostavno bio loš poslovni potez, svojevrsno priznavanje i isticanje svoje “slabije strane”. Današnji val žena na vodećim pozicijama sastoji se od onih koje sve češće nastoje govoriti o ovim problemima, a što je više žena na vodećim pozicijama, to će pritisak da se uklopimo biti manji, to ćemo biti spremnije pomoći jedne drugima.

U svakom slučaju, knjigu preporučam poslovnim ženama jednako kao i onima koje ne zanimaju visoke pozicije u organizacijama, nego nešto sasvim deseto, jer ističe nekoliko važnih pitanja o kojima bi svatko trebao razmisliti u kontekstu vlastitog života i postupaka.

Budite mi dobro i ustrajte u onome što volite i želite! Do čitanja ❤

naranča, naranča blog

Teleportiraj se na početak!
Follow my blog with Bloglovin

Oglasi

4 misli o “Ustrajnost (Sheryl Sandberg)

 1. Baš si u zadnje vrijeme intenzivnije razmišljam upravo o ovoj temi i sve više zamjećujem taj obrazac u sebi, unatoč tome što sam zadnjih nekoliko godina puno radila na tome da se jače i više zauzimam za sebe. Hvala na preporuci za knjigu, već je stavljena na popis (na br. 1) 🙂

  Liked by 1 person

 2. Jedan ugao, potpuno neverovatan, kakav sam doživela ovih dana…ne mogu o njemu da pišem na mom blogu, povrediću sjajnu mladu ženu koja je uložila prilično energije u ceo projekat…a osim toga je strejt i već je bilo reči o njenom učestvovanju u istom…
  Bila sam na skupu lezbejki povodom njihovog dana, čini mi se 8. oktobra, gde je premijerno prikazan film o momentu kada su se one autovale ili ne i njihovom položaju u Srbiji (autovanje je kada javno obznaniš deo svog identiteta koji je različit od većinskog,- budeš iskren prema osobama koje voliš- skineš sebi ogroman psihički teret s leđa) Tokom filma saznali smo mnogo o nasilju nad lezbejkama i svemu kroz šta one prolaze tokom svog života, pošto su sagovornice autorke ( to je pomenuta moja strejt drugarica. dodaću da sam takođe strejt i magistrirala sam na ženskom pismu, kao teorijskom okviru) bile stare od 20 do 70 godina. Bilo ih je 5. Jedna je pričala kako je jedino nasilje koje je doživljavala bilo nasilje od njene partnerke, zbog koga je završila u bolnici sa polomljenim rebrima.
  Kada se film završio… vodila se žestoka diskusija o položaju zajednice. Bilo je reči i o nasilju. Niko nije pomenuo ovo o čemu sam ja sad pisala.
  Na skup sam otišla bez predrasuda, otišla zgađena. Napolju sam se srela sa milicajcima koji su me merkali od glave do pete. Nije mi bilo dobro. Na istom mestu, moje biciklističko udruženje ima svoje prostorije. Prilično smo društveno aktivni i milicija nas često prati u našim akcijama. Nikad me ne merkaju na način kako su to činili to veče. 🙂

  Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s