Žene koje volim: Lhasa de Sela

Čudno je kad te preplavi osjećaj iznimne bliskosti s osobom koju zapravo i ne poznaješ, od koje te dijele vrijeme, prostor, kultura. Meni se to dogodilo s Lhasom – kao da smo se negdje već srele, kao da smo se nekada i negdje voljele. U onome što je ostalo za njom živi nešto meni od početka blisko, drago i toplo iako po svemu drugačije od onoga na što sam naviknuta.

Bez obzira na to što je slabo bila zastupljena u medijima, Lhasu mnogi smatraju jednom od najboljih suvremenih kantautorica, a sa svoja je tri izvrsna albuma stekla i velik broj vjernih obožavatelja.

Odrasla je u nomadskoj obitelji s ocem Meksikancem i majkom Amerikankom koji su odlučili svoju djecu ne slati u školu već poučavati kod kuće posvećujući posebnu pažnju glazbi i svakom drugom obliku umjetničkog izražavanja, naglašavajući važnost slušanja vlastitog srca i traženja vlastitog puta.

Lhasa se na glazbenoj sceni pojavljuje 1997. godine albumom La llorona prkoseći svim definicijama i pokušajima trpanja u razno razne žanrovske kutije. Album je u potpunosti na španjolskom jeziku, a njegov zvuk mješavina je ranchera glazbe, istočnoeuropskih romskih ritmova i countryja. U kombinaciji s njezinim predivnim i strastvenim vokalom sve skupa zvuči vrlo zanimljivo.

U godinama koje su uslijedile Lhasa se pridružila svojoj sestri u jednoj francuskoj cirkuskoj grupi gdje se također bavila pjevanjem.

Drugi, meni najdraži, album pod nazivom The Living Road izlazi 2003. godine. Pjesme koje ćete naći na albumu pisane su i pjevane na različitim jezicima – neke su na španjolskom, druge na francuskom, treće na engleskom. Kako navode kritičari, riječ je o sirovom, vrlo osobnom i beskompromisnom albumu kojim u potpunosti vladaju njezina uvjerenja i karizmatičnost.

Godine 2009. izlazi treći album Lhasa kojeg je napisala i producirala sama, a sniman je velikim dijelom uživo. Pjesme su pisane na engleskom jeziku, cijelo čudo zanimljivih instrumenata ponovno je dalo neodoljive i originalne melodije pod utjecajem countryja, gospela, bluesa i folka.

Nažalost, Lhasa je napustila ovaj svijet 1. 1. 2010. izgubivši u svojoj 37. godini bitku s rakom dojke.

Soon this space will be too small
And I’ll go outside
To the huge hillside
Where the wild winds blow
And the cold stars shine

I’ll put my foot on the living road
And be carried from here
To the heart of the world
I’ll be strong as a ship
And wise as a whale

And I’ll say the three words
That will save us all
And I’ll say the three words
That will save us all

Lhasa, Soon this space will be too small (The Living Road)

Možda će vas zanimati i ovi tekstovi:

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati pošiljke dobrih vijesti, savjeta, motivacije i inspiracije!