Nemoj biti “klasično nesretna” žena

Nemoj pristajati na životić koji su ti zamislili drugi pa onda ispod njega gomilati strahove, tugu i bolesti. Nemoj raditi kompromise ako oni znače da se moraš odreći sebe. Ne umanjuj i ne obezvrjeđuj sebe i svoja postignuća da se bezveznjaci ne bi osjećali loše dok su pored tebe.

Ne dozvoli da ti mama, svekrva, muž ili susjedi diktiraju ritam i cikluse života. Ne pristaj na “sve po PS-u” scenarije ako te od njih boli stomak (“budi dobra curica – prođi s 5 – završi škole – udaj se – rodi – služi mužu i djeci”). Slušaj svoj mozak, srce i stomak. Postupaj prema svojoj unutarnjoj navigaciji.

Nemoj se udati ako se zapravo ne želiš udati. Nemoj praviti vjenčanje ako su ti vjenčanja oduvijek bez veze. Ne vjeruj u priče o “posljednjem vozu” i ne pristaj na mlake i bezvezne odnose samo zato što su te uvjerili da bi mogla umrijeti jadna i sama. Ne ulazi u odnose samo zato “što je red” da nađeš nekoga ili da netko nađe tebe pa da se “volite” onako kako se “vole” i svi drugi.

Voli i dozvoli da budeš voljena punim srcem, nezaustavljivo, slobodno, neproračunato.

Makni se od pametnjakovića koji znaju što, kad i kako si trebala ili trebaš napraviti, a sami žive nesretne i prazne živote.

Ništa ne moraš, ali možeš svašta. Zato nemoj biti još jedna kopija klasično nesretne žene. Nisi stvorena za kuhinju i kućanske poslove, tvoja uloga je puno veća i zanimljivija. Nemoj biti nevidljiva.

Ne daj da te mrcvare mediji i društvene mreže svojim bolesnim standardima. Pusti stvarnu ljepotu da živi iz tebe. Ne filtriraj se do neprepoznatljivosti. Ne razrjeđuj svoju bit. Ne gasi svoju posebnost. Ne budi tek dobro sređena online fasada koja čeka da se uruši u prazninu sebe same. Stani, otkači se s tog lajk-aparata koji te održava na prividu života i kreni za sebe pisati novu priču – polako, iz dana u dan, sama, offline.

Nemoj se bojati raditi stvari sama. Dokaži si da se možeš osloniti na sebe. Putuj, istražuj, stvaraj i ne opterećuj se satovima koje za tebe otkucavaju drugi.

Nemoj samu sebe lomiti na 100 komadića da se lakše možeš posložiti u kutiju koju su ti priredili drugi. Živi iz sve snage, nađi način da budeš sretna. Budi snaga i svjetlo pa ćeš i drugima moći dati snagu i svjetlo.

Ne traži od svoje djevojčice da utihne. Ne uči ju kako da bude sjena koja nikome ne smeta. Ne daj da joj putem otmu samopouzdanje. Ne daj da ju uvjere da ne može, da nije dovoljno dobra, sposobna, lijepa.

Imaš snagu mijenjati. Možda je nisi svjesna ako su te od malena učili da si slaba žena o kojoj se netko treba pobrinuti. Ali ti si sve suprotno od toga.

I zato, nađi nanovo svoju snagu. Preuzmi odgovornost. I nemoj odustati od puta za koji jednostavno znaš da je tvoj.

…….

Puno nekih NEMOJ, ali s najboljom namjerom. 🙂

—————————–

Nadopunjena verzija teksta koji sam napisala za Dan žena 2020.

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Preuzmite besplatno e-knjigu “Kako tražiti i naći posao koji ćete voljeti” s hrpom korisnih savjeta koji će vam olakšati put do posla o kakvom sanjate!

Sadržaji s Naranče zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske. Nije ih dozvoljeno kopirati, preuzimati, reproducirati ni objavljivati na portalima, web stranicama i blogovima u bilo kojem obliku bez dozvole autorice i navođenja izvora. Svako kršenje autorskog i srodnih prava podložno je tužbi.

10 komentara na “Nemoj biti “klasično nesretna” žena”

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.