Warpaint

Ako me išta lako može teleportirati na neka lijepa svjetlucava mjesta s cvrčcima, jezerom i mjesečinom, onda je to zasigurno Warpaint. Riječ je naime o iznimno talentiranoj skupini djevojaka koje znaju što žele, znaju kako do toga doći i, što je najvažnije, znaju kako i nas povesti sa sobom tako da nam na kraju svima bude odlično.

Jenny Lee Lindberg, Stella Mozgawa, Emily Kokal and Theresa Wayman of Warpaint
Photo by: Frantzesco Kangaris for the Guardian http://www.theguardian.com/music/2014/jun/20/warpaint-cate-le-bon-st-vincent-rocks-future-is-female#img-1

Warpaint je na sceni prisutan nekih desetak godina i ovom prilikom izostavljam drobljenje svim daljnjim brojčanim informacijama – tko je za tu vrstu mazohizma, ima ostatak interneta pa neka se prepusti plutanjima. Bitno je to da ove djevojke rade non stop i da je njihov rad sposoban do nas doći u najljepšim bojama. U silnom svijetu suvremene psihodelije, shoegazea, etheriala i dreampopa svjetluca štošta i lako se ponekad damo namamiti pojavama što se ponosno uglavljuju u svoju umjetnost i originalnost. Lako čovjek tu može zalutati, no glazbeni svjetionik Warpainta u tom mnoštvu svega za mene uvijek stoji visoko, jasno usmjerujući. Ovom prilikom zaplovit ćemo albumom The fool.

10533114_10152445866525186_7103045027949288715_n
Photo by: Robin Laananen

Razlog svih laganih, sanjivih i lepršavih zvučanja, čak kada je i o tuzi riječ, leži vjerojatno u činjenici koja kaže da se ovim albumom ne promišlja ljubav. Ljubav je prevelika i predosadna riječ za sve one slatke nemire kakve ovdje pronalazimo – zato sve zvuči tako privlačno i na onim mjestima koje bi netko zacrnio do suza. Pjeva se nešto što još ne pripada nikome – nešto što pluta u uzbudljivoj sferi iščekivanja potencijalno ostvarivog i zaigrano se komplicira. Nekonkretno i nepodložno realizaciji. Dakle, nije ljubav. To su obožavanja i zaljubljivanja, bezopasna bol zbog koje je užitak veći.

10154942_10152294934040186_2886031980735254510_n
Photo by: @arcane93 https://www.facebook.com/warpaintwarpaint/photos/pb. 10982025185.-2207520000.1433449446./10152294934040186/?type=3&theater

Za ovu je vrstu glazbe, rekla bih, tipično slikanje glazbenih pejzaža pa vam se tako i kod The foola kojekakve ugodne slike počnu nizati umom – topli ljetni zalasci, beskrajne zvjezdane noći, cvrčci i poljsko cvijeće pod nogama (krvave li slike za poljsko cvijeće!), mjesečina na koži. Imaginarna likovna poezija.

Pjesme su svojevrsni fragmenti sa snagom cjeline, komadići priče među kojima je ostavljen prostor i za nas – prostor koji ispunjavamo vlastitim intimnostima prisvajajući ga na taj način uvjerljivije, dosežući puninu zatvaramo krug. Valjajući se u sanjivim i šljokičastim notama, ti fragmenti kotrljaju i nas u neke nove svjetove.

Shoegazerska upotreba instrumenata, povremeni post-punk ritmovi, zavodljivi odjekujući vokali i tko zna kakvi sve ne čarobni efekti obrade postaju san i terapija, bivanje na nekim ljepšim razinama – preko života i svakodnevice prevukla se koprena nove dimenzije, a iz naše se podsvijesti izvukli neki neslućeni krajolici.

Iako je album cijeli vrijedan slušanja, meni su, od devet, za uho nekako najbolje zapele četiri stvari pa dozvolite da ih ukratko prostrem pred vama.

Undertow je treća s popisa i prva malo odvažnijeg ritma, užurbanija i goropadnija, no i dalje svjetlucavo sanjiva. Shadows me u potpunosti osvojila jer predivno oslikava koračanje bićem košmara, nemir glave i srca koji žudi za konkretnim odgovorom, pokušaj da se iz unutarnjeg kaosa spasi neki zaključak. Baby je mila i draga, poput uspavanke, najčistija pjesma albuma u smislu da nije ispresjecana i natopljena efektima, već dominira gotovo čist zvuk akustične gitare – toplo, iskreno i jednostavno. Lissie’s heart murmor je zadnja pjesma albuma i prva koja, nastupajući klavirom polagano i otmjeno, zastupa malo teži odnos u kojem se biće dijeli i tone u naizgled bespovratnu i opterećujuću dubinu.

The fool u uši – neka je pred vama neka ugodna, sanjiva šetnja.

Ako sadržaje na Naranči smatrate korisnima i želite podržati moj rad novčanim iznosom po svom izboru, to možete učiniti putem PayPala! Hvala! (1)

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati pošiljke dobrih vijesti, savjeta, motivacije i inspiracije!

Follow my blog with Bloglovin