Mala crna Pj Harvey

Velika je mala PJ. Iznimne glazbene inteligencije, smjelo se proteže žanrovima – čas vrišti provokativno, čas proviruje stidljivo; čas čupa srce mlateći s njim uokolo u nekom poderanom ritmu; čas otkucava negdje melankoličnim tipkama klavira; čas je lucidna, čas slomljenih živaca; čas skupljena i hrabra, čas rasplinuta i sanjiva – iskreno, samo iskrena s nama.

Kad spominjem glazbenu inteligenciju pozivam se prije svega na sposobnost glazbenika da jedinstvom lirike, glazbe i vlastite scenske pojavnosti zaokruži svoje svjetove u vreli pečat kojim će spremno lupiti o srce onoga koji to lupanje dozvoli. Među istinskim zvijezdama suvremenog glazbenog neba definitivno blješti i PJ Harvey – mala, opaka, raznih oblika i boja. Svaki je novi album jedna nova PJ, jedna nova plovidba šarolikim bićem, novi zanimljivi komadić slagalice.

PJ Harvey, To Bring You My Love, naranča, naranča blog, glazba, glazbeni esej

Ovom prilikom dohvatila sam se odličnog albuma „To Bring You My Love“. Doživimo li ga pažljivo, ukazat će nam se među tih 10 pjesama dva bloka agresije i dva bloka plakanja. Cijeli je album zapravo poetika živčanog sloma, gubitak razuma s vrlo kratkim bljeskovima lucidnosti, svađa s Bogom i prijetnja Vragom. Naravno, o Ljubavi je riječ. Onoj koja ne pronalazi svoj cilj, ne pronalazi onog koji bi ju reflektirao nego luta pustinjom i prašinom, pada, puže, obećaje se i Bogu i Vragu ne bi li dobila žuđeno. Tijekom albuma subjekt se ispire do kraja, do nepostojanja, do stanja u kojem se tijelo samo vriskom može pokazati, a duša natopiti jedino novim očajem.

Početak priče dolazi polako i podmuklo s To bring you my love izbacujući pred nas nešto ranjeno i ogorčeno – ono pokušava objasniti osnove i opravdati sve slomove koji nas čekaju u nastavku. „I was born in the desert, I’ve been down for years. Jesus come closer, I think my time is near.“ Nastavak para, klepeće i cvili, srce proklinje Boga, zaboravlja nebesa i slika svoju agoniju, očaj prerasta u nekompromis i oštrinu, sveto biva pogaženo, duša prodana. Meet ze monsta najmoćnija je pjesma „prvog bloka“ (u koji spadaju prve tri), a po meni i cijelog albuma. Dano nam je na znanje da je vrag odnio šalu pa marš u pakao može otpočeti – izrazito ritmičan, provokativan i privlačan. Spreman je subjekt, spremni smo i mi pa malo treba da i sami u mraku svoje sobe s kose počnemo otresati nemire, s bokova odgurivati bol. Na strah se vrisnulo i on se skrio pa subjekt dostojanstveno pleše svoju propast. Sve je poslano u vražju mater – nema plakanja, nema bježanja.

Nakon prvog bloka, kroz C’mon, Billy i Teclo, zjapi velika otvorena rana. Demoni su utihnuli, sad slušamo kako pulsira ranjeno. Ritmična i iskreno odvažna, C’mon, Billy nastupa dozivanjima, preklinjanjima i voljenjima. Ne, nije otrcano. Ovo ludilo toliko je poetično, ovaj očaj je za neki otmjen ples, za neka davna sanjanja i osobna priznanja – gdje je vaš Billy? Potreba za domom ovdje se pjeva beskrajno široko u stilu čežnje koja ne zna prestati.

No mir ne traje dugo – u trećem se bloku opet plače bezobrazno i glasno provocira Boga gluhoga. Provokacije tu predvodi Long snake moan koja se žestinom zvuka i ritma može usporediti s Meet ze monsta, baš kao što se To bring you my love i Down by the water mogu usporediti zastrašujućom čudnovatošću, a Working for the man i I think I’m a mother robovskom provokacijom – malo iskrenog očaja, malo demonske snage, a sve je zapravo lažna podređenost koja se sprema zaskočiti.

U finale ulazimo sa Send his love to me i predivnom The dancer. U praznini koja zjapi grči se čas žalost, čas ljutnja – Bogu se moli po posljednji put. Ljubav je opjevana i prepjevana – sada zasigurno u sferi ludila. The dancer je halucinacija i konačan pad – uzvišeno tragičan. Po prvi put nailazimo na neke svijetlije motive koji bljesnu i brzo se ugase u hladnom zvuku izmišljotine. Ljubav nikada nije našla onog kojeg je tražila, o ništa se nije reflektirala. Subjekt ostaje sam, mi se ustajemo i odlazimo, a neko tamo lutanje, zarobljeno u svijetu odličnog albuma, nastavlja svoje traženje.

Ako sadržaje na Naranči smatrate korisnima i želite podržati moj rad novčanim iznosom po svom izboru, to možete učiniti putem PayPala! Hvala! (1)

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati pošiljke dobrih vijesti, savjeta, motivacije i inspiracije!

Follow my blog with Bloglovin