Internet of Things – koliko je pametna budućnost?

Internet of things (IoT) ili internet stvari pojam je koji stoji u središtu nove industrijske revolucije, a uz pozitivne učinke donosi nam i niz novih izazova koje treba imati na umu.

Četvrta industrijska revolucija

Četvrtu industrijsku revoluciju karakterizira sveopća digitalizacija, život u cloudu, besprijekorna internetska povezanost svega što nas okružuje, senzori na svakom koraku i umjetna inteligencija. Pamet, pamet i samo pamet.

Internet of Things ili internet stvari (u nastavku teksta IoT) u središtu je ove revolucije, a predstavlja upravo povezivanje ljudi, uređaja, alata, proizvoda, poslovnih sustava, čitavih gradova pa i cijelog planeta pomoću interneta.

Što je IoT?

Iako je temeljna definicija već izložena, potrebno je neke stvari i dodatno objasniti. Riječ je, dakle, o različitim vrstama uređaja koji su opremljeni senzorima i spojeni preko interneta kako bi mogli komunicirati međusobno, s nama, našom kućom, kako bi mogli pratiti naše aktivnosti i uvijek znati što je najbolje za nas u određenom trenutku, kako bi nas mogli savjetovati, upozoriti ili na kraju krajeva, sami obaviti neki posao.

Tako ćete možda uskoro i sami imati kišobran koji će vas pristojno upozoriti dok izlazite iz stana da vani pada kiša i da biste ga trebali uzeti, stolicu koja će vas upozoriti da predugo sjedite u istom položaju i da biste se trebali protegnuti, uređaj koji će vam reći u kojem dijelu grada je zrak manje zagađen i time pogodniji za piknik, ili frižider koji će pomoću svojih kamera primijetiti da mlijeka nema ili da mu je istekao rok pa vas na to upozoriti.

internet of things, koliko je pametna budućnost, internet stvari, iot, nove tehnologije, budućnost
Bellabeat Leaf

U medijima ste imali priliku već čitati o nagrađivanom hrvatskom Bellabeat Leafu, pametnom nakitu, tj. privjesku koji prati aktivnost, san, način ishrane, nivo stresa žene te menstrualni ciklus. Osim različitih prenosivih uređaja (nakit, satovi, narukvice), vozila ili kućanskih aparata, internetsko se povezivanje pomoću mreže senzora koristi i u poljoprivredi, proizvodnim industrijama, te trgovini.

Najviše ushićenja nekako izazivaju priče o pametnim gradovima koji će – pogađate – internetskim povezivanjem i razmjenom podataka unutar i među različitim sferama života omogućiti zdraviji, sretniji i pametniji život. Naime, cilj je ovakvih pametnih gradova osigurati samoodrživost, uštedu energije, zaštitu prirode, povezati infrastrukturu i olakšati one aspekte gradskog života na koje nam inače uludo odlazi vrijeme (gradski prijevoz, poslovi koje mogu obavljati strojevi itd.).

 

 

 

Hoće li nas ovo sve učiniti pametnijima ili glupljima, sposobnijima ili nesposobnijima? Vidjet ćemo.

International Data Corporation navodi kako će do kraja 2020. godine postojat 212 bilijuna povezanih stvari koje će primati i odašiljati podatke, te ih slati različitim vrstama obavještajnih sustava. Do 2020. to će tržište biti vrijedno 8.9 trilijuna dolara.

IoT – pozitivne i negativne strane

Pozitivne strane odnose se prije svega na mogućnost povećanja kvalitete života, povećanje kvalitete proizvoda i usluga, smanjenje troškova održavanja i proizvodnje, povećanje učinkovitosti proizvodnje, nove vrste poslova itd.

Negativne strane podrazumijevaju manjak kontrole nad velikom količinom informacija (informacijski kaos), gubitke poslova (strojevi će preuzeti veliki dio istih), a najveći problem predstavlja sigurnost.

Svi ti uređaji prikupljat će veliku količinu vrlo osobnih podataka i dijeliti ih s bazama koje su u vlasništvu velikih kompanija. Mogućnosti zloupotrebe na tom su području doista velike, a za dobar dio opasnosti u kojima ćemo se nalaziti vjerojatno nećemo ni znati, kao što to ne znamo ni danas kad svakodnevnom uporabom računala i mobitela širokogrudno dijelimo razno razne osobne informacije pri svakom svom internetskom koraku.

IoT poslovi

Nova će nam IoT tehnologija uvelike promijeniti način života i poslovanja, ali i otvoriti niz mogućnosti na novim radnim mjestima. Nedavno sam na Netokraciji čitala članak o hrvatskoj tvrtki mSmart koja traži veći broj tehničkih stručnjaka, posebice onih koji razumiju IoT i Big Data područje. U svijetu ubrzano raste potražnja za ovakvim kadrom, tako da bi, primjerice, u SAD-u tijekom sljedeće dvije godine moglo biti potrebno “između 140.000 i 190.000 stručnjaka s iznimnim analitičkim vještinama te 1,5 milijuna menadžera koji će biti u stanju donositi odluke na temelju analiza velikih podataka”, navodi Netokracija.

Dok čekate posao u struci ili dok razmišljate o tome čime biste se u životu htjeli baviti, a zanima vas ovo o čemu ste sada čitali, skoknite do Coursere i probajte upisati neki od sljedećih tečajeva (uz tečajeve su cijene koje plaćate ukoliko želite certifikat, no predavanja možete slušati for free):

Ako sadržaje na Naranči smatrate korisnima i želite podržati moj rad novčanim iznosom po svom izboru, to možete učiniti putem PayPala! Hvala! (1)

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati pošiljke dobrih vijesti, savjeta, motivacije i inspiracije!

Teleportiraj se na početak!
Follow my blog with Bloglovin