Internet of Things – koliko je pametna naša budućnost?

Četvrtu industrijsku revoluciju karakterizira sveopća digitalizacija, život u cloudu, besprijekorna internetska povezanost svega što nas okružuje, senzori na svakom koraku i umjetna inteligencija. Pamet, pamet i samo pamet.

Internet of things (IoT) ili internet stvari pojam je koji stoji u središtu te revolucije, a uz pozitivne učinke donosi nam i niz novih izazova koje treba imati na umu.

Što je IoT ili Internet of Things?

Pojam Internet of Things ili internet stvari (u nastavku teksta IoT) se odnosi na povezivanje ljudi, uređaja, alata, proizvoda, poslovnih sustava, čitavih gradova pa i cijelog planeta pomoću interneta.

Riječ je, dakle, o različitim vrstama uređaja koji su opremljeni senzorima i spojeni preko interneta kako bi mogli komunicirati međusobno, s nama, našom kućom, kako bi mogli pratiti naše aktivnosti i uvijek znati što je najbolje za nas u određenom trenutku, kako bi nas mogli savjetovati, upozoriti ili na kraju krajeva, sami obaviti neki posao.

Tako ćete možda uskoro i sami imati kišobran koji će vas pristojno upozoriti dok izlazite iz stana da vani pada kiša i da biste ga trebali uzeti, stolicu koja će vas upozoriti da predugo sjedite u istom položaju i da biste se trebali protegnuti, uređaj koji će vam reći u kojem dijelu grada je zrak manje zagađen i time pogodniji za piknik, ili frižider koji će pomoću svojih kamera primijetiti da mlijeka nema ili da mu je istekao rok pa vas na to upozoriti.

internet of things, koliko je pametna budućnost, internet stvari, iot, nove tehnologije, budućnost
Bellabeat Leaf

U medijima ste imali priliku već čitati o nagrađivanom hrvatskom Bellabeat Leafu, pametnom nakitu, tj. privjesku koji prati aktivnost, san, način ishrane, nivo stresa žene te menstrualni ciklus. Osim različitih prenosivih uređaja (nakit, satovi, narukvice), vozila ili kućanskih aparata, internetsko se povezivanje pomoću mreže senzora koristi i u poljoprivredi, proizvodnim industrijama, te trgovini.

Najviše ushićenja nekako izazivaju priče o pametnim gradovima koji će – pogađate – internetskim povezivanjem i razmjenom podataka unutar i među različitim sferama života omogućiti zdraviji, sretniji i pametniji život. Naime, cilj je ovakvih pametnih gradova osigurati samoodrživost, uštedu energije, zaštitu prirode, povezati infrastrukturu i olakšati one aspekte gradskog života na koje nam inače uludo odlazi vrijeme (gradski prijevoz, poslovi koje mogu obavljati strojevi itd.).

Hoće li nas ovo sve učiniti pametnijima ili glupljima, sposobnijima ili nesposobnijima, sretnijima ili nesretnijima? Vidjet ćemo.

IoT – pozitivne i negativne strane

Pozitivne strane odnose se prije svega na mogućnost povećanja kvalitete života, povećanje kvalitete proizvoda i usluga, smanjenje troškova održavanja i proizvodnje, povećanje učinkovitosti proizvodnje, nove vrste poslova itd.

Negativne strane podrazumijevaju manjak kontrole nad velikom količinom informacija (informacijski kaos), gubitke poslova (strojevi će preuzeti veliki dio istih), a najveći problem predstavlja sigurnost.

Svi ti uređaji prikupljat će veliku količinu vrlo osobnih podataka i dijeliti ih s bazama koje su u vlasništvu velikih kompanija. Mogućnosti zloupotrebe na tom su području doista velike, a za dobar dio opasnosti u kojima ćemo se nalaziti vjerojatno nećemo ni znati, kao što to ne znamo ni danas kad svakodnevnom uporabom računala i mobitela širokogrudno dijelimo razno razne osobne informacije pri svakom svom internetskom koraku.

IoT poslovi

Nova će nam IoT tehnologija uvelike promijeniti način života i poslovanja, ali i otvoriti niz mogućnosti na novim radnim mjestima. Potražnja za stručnjacima s IoT i Big Data područja jako je velika u cijelom svijetu i bit će još veća.

Dok čekate posao u struci ili dok razmišljate o tome čime biste se u životu htjeli baviti, a zanima vas ovo o čemu ste sada čitali, skoknite do Coursere i probajte upisati neki od sljedećih tečajeva (uz tečajeve su cijene koje plaćate ukoliko želite certifikat, no predavanja možete slušati for free):

Internet of Things Specialization

• Introduction to the Internet of Things and Embedded System

An Introduction to Programming the Internet of Things (IOT) Specialization

Big Data, Cloud Computing, & CDN Emerging Technologies

Big Data Specialization

Emerging Technologies: From Smartphones to IoT to Big Data Specialization


Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati pošiljke dobrih vijesti, savjeta, motivacije i inspiracije!

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi:

Ako sadržaje na Naranči smatrate korisnima i želite podržati moj rad novčanim iznosom po svom izboru, to možete učiniti putem PayPala! Hvala! (1)

Teleportiraj se na početak!
Follow my blog with Bloglovin