Razgovor za posao – kako se ponašati i kako odgovoriti na najčešća pitanja

Razgovor za posao - kako se predstaviti i odgovoriti na najčešća pitanja

Poziv na razgovor za posao znači da ste zainteresirali potencijalnog budućeg poslodavca. Imate nešto što bi mu moglo dobro doći. Zato, samo hrabro, samopouzdano i optimistično.

Na razgovoru pokažite da poštujete i sami sebe i svoje sugovornike. Pazite na govor tijela – držite leđa uspravno, nemojte se mrštiti, nemojte držati ruke u džepovima ili prekrižene na prsima. Budite što opušteniji, ali pristojni i profesionalni. Govorite jasno i glasno. Gledajte ljude u oči kad s njima razgovarate.

Nemojte prekidati sugovornike i upadati u riječ. Nemojte upadati u osobni prostor sugovornika. Uvijek govorite istinu i ne izbjegavajte odgovore na pojedina pitanja. Nemojte blatiti bivše poslodavce ni kukati. U redu je ponekad se našaliti tijekom razgovora, ali nemojte pretjerivati jer ipak niste na kavi s prijateljima.

Pokažite da ste proučili tvrtku u koju se prijavljujete, da ste svjesni zahtjeva radnog mjesta na koje ciljate i da jasno možete vidjeti sebe u cijeloj toj priči.

Normalno je imati tremu, ali probajte ne dozvoliti da izmakne kontroli. Ništa vam se strašno ne može dogoditi. Idete porazgovarati s nekim tamo ljudima koji su zainteresirani za vas jer misle da im možete pomoći u poslu. Samo to. Možda su oni stvarno idealan poslodavac za vas, a vi idealan radnik za njih. A možda uopće niste dobra kombinacija. I to je u redu. Idete na razgovor da to provjerite. Dakle, nemojte se bojati. Nitko vas neće na razgovoru tjerati u neke po život opasne situacije ili tražiti od vas da radite nešto zastrašujuće. To je SAMO RAZGOVOR.

Najvažnije je prije razgovora identificirati potrebe potencijalnog budućeg poslodavca i razmisliti o tome kako se vi sa svojim kvalitetama možete u te potrebe uklopiti. To će vas pripremiti za sva važna pitanja.

Ta pitanja, kao i odgovori koji se smatraju idealnima, ovise o samoj tvrtki, poziciji na koju se prijavljujete itd. Ipak, neka se pitanja postavljaju na gotovo svim razgovorima za posao.

Najčešća pitanja na razgovoru za posao možete pročitati u nastavku, a savjete kako odgovoriti na njih pronađite u besplatnoj e-knjizi Kako tražiti i naći posao koji ćete voljeti!

Najčešća pitanja na razgovoru za posao

• Zašto bismo vas trebali zaposliti?
• Koliku plaću očekujete?
• Gdje se vidite za pet ili 10 godina?
• Koje su vaše kompetencije/snage/vrline?
• Koje su vaše slabosti/mane?
• Zašto ste zainteresirani za našu tvrtku?
• Zašto tražite novi posao?
• Kako se nosite s izazovnim situacijama na poslu?
• Imate li vi pitanja za nas?

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Sadržaji s Naranče zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske. Nije ih dozvoljeno kopirati, preuzimati, reproducirati ni objavljivati na portalima, web stranicama i blogovima u bilo kojem obliku bez dozvole autorice i navođenja izvora. Svako kršenje autorskog i srodnih prava podložno je tužbi.

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi:

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.