Sjena | Naranča blog

Svi smo stvoreni od svjetla i sjena

Kao dijete sam imala običaj uzeti dnevne novine, odmah okrenuti na stranice s osmrtnicama i dugo ih proučavati. ‘Ajde, slobodno se zgražajte.
Odmalena u meni postoje nekakvi sjenoviti predjeli koje pomno čuvam i u koje se povlačim uvijek kad mi treba isključivo društvo mene same. U tim sam predjelima uvijek pokušavala mislima dohvatiti svjetove izvan ovog opipljivog, razložiti stvari koje su me plašile, prepoznati uzroke i potencijale tuge i svega onoga što ljudi obično smatraju negativnim i nepoželjnim. Proučavanje osmrtnica bio je samo jedan dio procesa proučavanja sjena koje padaju na ljudske živote.

Svoje sjene nikad nisam odbacivala – one su mi trebale jednako kao i moje svjetlo da bih bila vidljiva u ovome svijetu.

Sve što me u životu boljelo donijelo mi je zapravo puno dobroga. Ljepota je tu dobrim dijelom zbog svega onoga što naučimo u kišnim i blatnjavim danima. Svi oni događaji koji bacaju sjenu na život mogu nas učiniti lijepima, kao i svjetlo. Sve ovisi o načinu na koji koristimo svjetlo i sjenu dok skiciramo sebe i svoj život.

Sjena | Naranča blog

Cijela poanta je valjda u tome da, dok iz dana u dan vježbaš biti što bolji u življenju života, istovremeno spretno pokušavaš dočekati sve ono što ti život neplanirano dobacuje.

Sjećam se jedne priče o magarcu koji je upao u bunar u kojem nije bilo vode. Njegov čovjek zaključio je da mu se jednostavno ne isplati mučiti oko izvlačenja jadne životinje jer je ionako već umoran i star pa ga je odlučio živog zakopati. No kako je čovjek ubacivao zemlju u bunar, magarac bi ju svaki put stresao sa sebe i stao na nju, tako da je uskoro došao do samog vrha bunara, iskočio i pobjegao od smrti.
Što god da život baca na vas, iskoristite to kako biste se popeli više i pronašli svoju slobodu.

U danima svjetla uživajte u toplini života, a u danima sjena ne zaboravite da bez njih ne biste postojali takvi kakvi jeste, niti bi svjetlo imalo onaj učinak i snagu koju ima dok pleše sa sjenama.

naranča, naranča blog

Teleportiraj se na početak!
Follow my blog with Bloglovin

 

Oglasi

8 misli o “Svi smo stvoreni od svjetla i sjena

  1. Ovu priču sa magarcem ću već ujutro pričati kao life motivation 🙂 a generalno si upravu. Zapravo ovo me podsjeća na priču koju sam davno čula, da u životu probleme možete prihvatati kao poklon ili kao problem. Ukoliko ih privatiš kao poklon, na kraju će se izroditi nešto dobro, ako ga prihvatiš kao problem, onda će proizići novi problem i tako ukrug. Ili ona priča sa profesorom i studentima, koji objašnjava um kao kantu smeća. Kada puniš negativnim mislima puniš kantu smeća i onda kad se prepuni , čovjek ludi, .. tako da je u svakom slučaju najbolje ispustiti negativne misli, probleme i ne prihvatati ih kao problem. Mislim zvuči kao floskula, ali u suštini kad se razmisli to je tako. A ovo sa profesorom, nije išlo ovako, sad se sjetih priče haha… Moram napisati sad ponovo: Pita profesor studente šta će se desiti ako drzim čašu vode pet minuta. Studenti odgovaraju kako će ga možda zaboljeti ruke. Kaze profesor, sta ako drzim casu vode petnaest minuta .. studenti odgovaraju , kako ga će već krenuti boliti ruke… kaže profesor, šta ako držim čašu vode sat vremena… ovi odgovaraju, e onda će vas baš boljeti i moraćete ići u hitnu… kaže profa e tako vam je i sa umom, ako držite negativne misli, bićete u problemu i boljeće vas mozak i bićete negativni. Zato ih naprosto ispustite. Sorry na greškama, ali ne da mi se sad lektorisati ;D jer sam krenula na spavanje, pa mi ne radi ni mozak najbolje! ali dobra je priča jako tvoja. I dobar primjer magarca.

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s