Error 404 – pogreška koja se ponekad isplati

Sve smo sofisticiraniji, lakši, prozračniji, sve smo više smooth kada je riječ o tehnologiji, a pogotovo o plovidbi internetskim bespućima. Preziremo sve što iskače, titra, ometa, sve ono u što nezgodno možemo udariti putem. I svi smo se vjerojatno barem jednom tijekom potrage za nekom stranicom zatekli na virtualnom zgarištu nekadašnjih interesa i pogledali u oči jednom od najslavnijih internet razočaranja – Error 404 stranici.

No nekoć neugledna i prije svega iritantna pojava danas živi jednim potpuno novim životom – životom pogreške koju se čak i isplati imati.

Radi se zapravo o zvijezdi među pogreškama – već joj je prišiven jedan mit, po njoj je nazvan film, uvlači nam se lagano u svakodnevni govor, a čak je i Coca-cola u njoj prepoznala potencijal.

error 404, naranča blog

Riječ je o status kodu koji je zajedno s nizom sličnih utemeljen 1992. godine od strane World Wide Web Consortiuma, a definirao ih je Tim Berners-Lee.

Kod 404 dolazi iz problematične obitelji (400 označava loš zahtjev, 401 neovlašten itd.) i pokušava nam reći da tražena stranica ne može biti pronađena.

Do ove pogreške u komunikaciji dolazi uglavnom nakon nekih radova na stranici, bilo da joj je promijenjen naziv, bilo da je preseljena ili redizajnirana, a možda ste samo upisali krivi URL ili je stranica jednostavno izbrisana.

U slučaju Error 404 stranice veza sa serverom je uspostavljena, no server ne može pronaći traženu stranicu pa ovo ne treba poistovjećivati sa „server not found“ slučajem gdje se uopće ne može uspostaviti veza s ciljanim serverom.

Zašto baš 404? Prvi broj 4 označuje pogrešku klijenta, tj. server daje do znanja da smo napravili nešto loše (upisali krivi URL ili zatražili stranicu koja više ne postoji), zatim 0 označuje opću pogrešku sintakse, tj. nekakve propuste pri pisanju, dok zadnji broj 4 definira specifičnu pogrešku u grupi 40x.

I tako počinje priča o Error 404 stranici, omraženom glasniku koji u novije vrijeme osim razočaranih lica po internetu počinje prikupljati i simpatije, ali i korist.

erorr 404, naranča blog

Naime, osim što će nam sve češće izmamiti smiješak, ovakvi „prazni prostori“ prepoznati su i kao marketinško plodno tlo. Kako je u našoj kulturi sve manje mjesta za NIŠTA, to NIŠTA se uvijek nekako nastoji stilski dotjerati ne bi li postalo NEŠTO. Tako je i Error 404 prostor postao mjestom buđenja želja i potreba – mjestom reklame. Pogreške su u marketingu u potpunosti nepoželjne, sve – osim ove.

error 404, naranča blog

Sudar s Error 404 stranicom uvijek nas barem malo šokira, prisili da stanemo, pogledamo, zapitamo se. Primjerice, teško ćemo odoljeti čitanju sadržaja Mint.com i Coca-Cola error stranice. Isprva će nas svakako zainteresirati nekakva slika, a među popratnim sitnim slovima gotovo sam sigurna da ćemo svi pokušati naći objašnjenje. Ono na što ćemo naići bit će uglavnom simpatično i privlačno, te će svakako na nama ostaviti svoj mali trag, bili ga mi svjesni ili ne.

I u Hrvatskoj imamo zanimljiv primjer korištenja ovakvih error prostora u marketinške svrhe. U kombinaciji Error 404 stranice i GSS-a (Gorska služba spašavanja) izgubljenost se našla na doista zanimljiv način. Naime, digitalna agencija Brlog pozvala je sve one koji imaju vlastitu internetsku stranicu da doniraju GSS-u svoju Error 404 stranicu ne bi li na taj način podsjetili sve one koji se izgube u internetskim vodama na junake koji pomažu izgubljenima i unesrećenima u nepristupačnim područjima stvarnoga svijeta.

error 404, naranča blog

Neke Error 404 stranice pokušavaju shvatiti što ste zapravo htjeli, neke se samo šale s vama, neke vas šalju na početnu stranicu, neke traže feedback, a neke vam čak nude i 10% popusta na svoje proizvode zbog neugodnosti kroz koju ste morali proći.

Uglavnom, sve je više primjera dobro iskorištenih stranica ove vrste i sve više ljudi otkriva njihov marketinški potencijal. Razočarani posjetitelj najednom ima mogućnost postati zadovoljni kupac vašeg proizvoda. Pogreška se, dakle, u ovom slučaju može isplatiti.

error 404, naranča blog

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!