Kad umire stari, rađa se novi Kozmos

(Post je inspiriran ulomcima iz odlične knjige Mircea Eliadea Aspekti mita.)

Velik broj starih obrednih pjesama korištenih u medicinske svrhe započinje spominjanjem kozmogonije. U ponekim se mitovima čak pozivalo Stvoritelja da ponovno stvori svijet kako bi bolesnik ozdravio jer se smatralo da se život ne može popraviti, samo ponovno stvoriti povratkom izvorima.

Sve što postoji osuđeno je nakon nekog vremena na propadanje – kako bi novi život mogao nastati. Sve što postoji povremeno ulazi u fazu bolesnika koji čezne za novim, zdravijim životom.

Sve što traje, to se i raspada, kvari i završava smrću.

Ali za krajem slijedi novi početak iz kojeg izlaze punoća i snaga.

Svijet od davnina kroz različite kulture i tradicije čuva ideju o propadanju Kozmosa kojemu je potrebno razaranje i novo stvaranje. Na kraju jednoga ciklusa, a na početku drugoga odvija se čitav niz obreda kojima je cilj obnova Svijeta. Ukoliko se obnova odgađa – svijet propada.

Scenarij Nove godine jedan je od onih kojima se označava prelazak iz Kaosa u Kozmos.

Ideja savršenosti početka izraz je intimnog i dubokoreligijskog iskustva, izraz hranjen imaginarnim sjećanjem izgubljenog Raja, blaženstva koje je prethodilo sadašnjoj ljudskoj situaciji.

Kako bi se omogućio početak nečeg uistinu novoga, potrebno je potpuno uništiti ostatke i ruševine starog ciklusa.

Razdoblje u kojem umire stari Kozmos često je puno potresa i strahova, teškoća i suza. No sve se događa s razlogom. Zato pustimo neka se uruši ono što se urušit mora i neka da prostora nekom novom, boljem Životu.

Sretan vam novi početak, kad god odaberete da se dogodi! 🙂

naranča, naranča blog, kozmos, umiranje, rađanje, nova godina
Mandala – predstavlja minijaturni Kozmos, njezino podizanje istovjetno je čarobnom ponovnom stvaranju svijeta.

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Sadržaji s Naranče zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske. Nije ih dozvoljeno kopirati, preuzimati, reproducirati ni objavljivati na portalima, web stranicama i blogovima u bilo kojem obliku bez dozvole autorice i navođenja izvora. Svako kršenje autorskog i srodnih prava podložno je tužbi.