Zaista želite raditi kao pisac ili samo imate “kako je fora biti Carrie Bradshaw” sindrom?

Ponekad je ljudima ideja o tome da se profesionalno bave pisanjem privlačnija od samog pisanja. To je svojevrsni “kako je fora biti Carrie Bradshaw” sindrom. Zaljubljenost u ideju o životu pisca. Zadivljenost životnim stilom junakinje popularne serije (i njoj sličnih). Ali ne i stvarna zainteresiranost za razvijanje vještine pisanja i ozbiljan rad na gradnji karijere pisca. Ne i realna predodžba o onome što zaista znači profesionalno se baviti pisanjem.

Možda vam je pisanje oduvijek išlo lakše nego ostalima, možda ste u školi uvijek dobivali odličan iz sastava, možda je pisanje vaš idealan hobi, no to ne znači da je karijera pisca pravi odabir za vas.

Pisanje kao hobi i pisanje kao posao dva su potpuno različita svijeta.

Testirajte svoje želje

Ako i sami već godinama mislite da bi bilo baš fora zarađivati pisanjem ili od pisanja živjeti, no još ništa po tom pitanju niste poduzeli, možda je vrijeme da preispitate svoje želje i da sami sebe testirate. Kako? Tako što ćete konačno početi redovno pisati i tražiti angažmane. Vaše ideje i želje se konačno trebaju sudariti sa stvarnošću. Vidjet ćete što će od njih ostati.

Možda je to što osjećate prema pisanju samo prolazna zaljubljenost koja će se lako rasplinuti kad shvatite što znači biti zaposlen kao pisac. A možda će se pokazati da je pisanje nešto čemu se stvarno želite ozbiljno posvetiti i u čemu se vidite u godinama koje dolaze.

Nećete znati dok ne iskoračite “van” i zaista počnete pisati – svaki dan – i ozbiljno raditi na tome da postanete profesionalni pisac.

A biti profesionalni pisac nije baš lako. Ne možete pisati samo onda kada imate inspiraciju. Vježbom se morate dotjerati do stadija na kojem pisanje ide i bez inspiracije.

Nadalje, gužva na tržištu je velika i morat ćete se dobrano potruditi da biste se istaknuli, tj. da biste došli do posla. Osim svakodnevnog brušenja spisateljske vještine, morat ćete izbrusiti još neke, pogotovo ako se bavite pisanjem za web. Evo par tekstova koji će ovo dodatno razjasniti:

Želite zaraditi pisanjem? Evo što trebate znati!
Kako napraviti dobar spisateljski online portfolio
Što trebate znati ako tek počinjete pisati za web
SEO osnove za pisce i blogere

Preuzmite besplatno e-knjigu “Kako tražiti i naći posao koji ćete voljeti” s hrpom korisnih savjeta koji će vam olakšati put do posla o kakvom sanjate!

Pokrenite blog, napravite spisateljski portfolio

Često sam u kontaktu s ljudima koji bi voljeli pisanjem zarađivati i od pisanja živjeti. Uvijek me iznenadi činjenica da najveći dio njih piše zapravo jako rijetko. A kad se javljaju za posao pisca, obično nemaju pripremljene tekstove koje bi mogli pokazati, tj. nemaju spisateljski portfolio. Nitko vam neće dati posao ako prije toga ne vidi kako pišete.

Pišite svaki dan, minimalno tisuću riječi. Po meni, na početku je najbolje pokrenuti blog i odabrati temu ili teme o kojima ćete pisati. Neka to bude nešto što vas zanima, nešto u što se po vama isplati uložiti vrijeme i energiju. I neka to bude nešto od čega će imati koristi i drugi ljudi. Svakako pročitajte ove savjete za blogere početnike.

Javno objavljivanje tekstova na blogu pomoći će vam da iz prve ruke doživite kako funkcionira sam proces stvaranja i objavljivanja sadržaja za publiku, te da se naviknete na tu vrstu izloženosti, da osjetite kako se vaši tekstovi “snalaze” u svijetu.

Blog će vam kao nekome tko se planira profesionalno baviti pisanjem pojednostaviti neke važne stvari. Npr. potencijalni klijenti/poslodavci imat će ne samo priliku vidjeti kako pišete, već će putem bloga moći doznati više o vama i o vrijednostima do kojih držite, zbog čega će im biti jasnije žele li ili ne žele raditi s vama.

Ako se planirate primarno baviti pisanjem za web, onda se podrazumijeva da trebate biti informatički pismeni, tj. da se samostalno znate služiti raznovrsnim servisima, platformama i sustavima koji vam mogu zatrebati u radu.

Također, trebate znati kako funkcioniraju suvremeni mediji, tražilice (SEO osnove za pisce i blogere) i bilo bi dobro da znate raditi u nekom CMS-u (CMS = content management system), najbolje u WordPressu.

I za kraj, evo još nekoliko tekstova koji će vam dobro doći ako odlučite pokrenuti blog:

Kako napraviti blog ili web stranicu na WordPress.com?
Kako imati koristi od vlastitog bloga?
Što možemo naučiti iz navika uspješnih blogera
Zašto ljudi ne vide i ne čitaju vaš blog?
Poslovni blog – kako pisanjem privući klijente

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Sadržaji s Naranče zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske. Nije ih dozvoljeno kopirati, preuzimati, reproducirati ni objavljivati na portalima, web stranicama i blogovima u bilo kojem obliku bez dozvole autorice i navođenja izvora. Svako kršenje autorskog i srodnih prava podložno je tužbi.

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi: