Klica života u sanjivoj maglici uma

Onaj osjećaj kad se rodi nova ideja pa odlučiš ozbiljno početi raditi na njoj… Ne znaš ni sama udaraš li u prazno (jer upravo tako to sve izgleda na početku) ili sve to ipak ima nekoga smisla. Ne znaš je li te napala ludost ili inspiracija; jesi li sretna ili uplašena putem koji je pred tobom; bježiš li od nečega ili nečemu ideš ususret.

Što li te samo čeka na kraju? Hoće li uskoro doći do one točke prijeloma kad počneš shvaćati da si ipak na dobrom putu? Da je dobro što si poslušala sebe. Da onaj unutarnji glas nije ludilo nego tvoja kreativna iskra.

A dok do te točke ne stigneš, svi ciljevi i vizije, koji su ti tako jasni bili na samog početku, vjerojatno će postati razvodnjeni u morima mogućnosti, sumnji, pokušaja i pogrešaka jednom kad na ideji počneš zapravo raditi. Razbježat će se prostranstvima za koja nisi ni slutila da postoje i htjet će da ih slijediš.

Trebat će ti neko vrijeme da proplivaš, da se snađeš u kozmičkom prostranstvu vlastite unutrašnjosti, da obuzdaš tu plimu i prigrliš ju sebi u korist. Ipak si ju sama pokrenula onog trena kad si dozvolila blistavom zametku da pusti korijenje tvojim umom sve do srca, izazove potres i podigne entuzijazam do razina koje se ne viđaju svakoga dana.

Nije jednostavno udahnuti život jednoj ideji, misao učiniti stvarnom i opipljivom, naći klicu života u sanjivoj maglici uma i iz nje uzgojiti nešto što može mijenjati živote u stvarnom, opipljivom svijetu. Zato, pusti početnoj zbunjenosti i nesigurnosti da odživi svoje.

I štiti ju od svijeta dok je tako mlada i ranjiva, tu svoju ideju u koju toliko vjeruješ. Jer često nije ovaj svijet naklonjen nečemu tako krhkom i osjetljivom. Rastite zajedno, tapkajte nepoznatim putevima, budite izgubljene na tren u svijetu u kojem je sve moguće, upoznajte se, a onda sama odluči hoćete li nastaviti dalje ili ćeš ju pustiti da se ode ugnijezditi u misaone maglice drugoga stvorenja.

Ako joj odlučiš dozvoliti da se nastani u tvom životu za stalno, onda znaj da ćeš morati napraviti mjesta za nju – sklanjat ćeš ono što je poznato i postojeće da bi napravila mjesta za ono što je još uvijek slabo poznato i nepostojeće. Bit ćete strah, ali često neće biti druge opcije ako ju želiš gledati kako živi.

Sve će postati lakše kad ugledaš prve odbljeske svoje ideje u stvarnosti, kad prvi rezultati počnu stizati. To će značiti da se uspjela svojim korijenjem uhvatiti u stvarnost, da su ljubav, trud i predanost urodili plodom. Ona koja je bila pokretana postat će ona koja pokreće. Tvoja će ideja zaživjeti vlastitim životom. Tada možeš odahnuti, biti ponosna, proslaviti.

A do tada, pomiri se s tim da ćeš često u vlastitim očima, a još češće u očima drugih, izgledati kao luđak, kao neozbiljni sanjar. I nemoj uopće brinuti zbog toga. Sve će se to promijeniti kad ti se vlastita ideja osmjehne prvim rezultatom. Ili ako ju pustiš da ode dalje. No nemoj onda patiti kad ju vidiš kako raste u tuđem životu. Radije daj priliku toj blistavoj pojavi koja ne napušta tvoj um. S nekim je razlogom tu. Pokušaj joj udahnuti život.

(Fotka: osobna zbirka | Osijek, 2019.)

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Sadržaji s Naranče zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske. Nije ih dozvoljeno kopirati, preuzimati, reproducirati ni objavljivati na portalima, web stranicama i blogovima u bilo kojem obliku bez dozvole autorice i navođenja izvora. Svako kršenje autorskog i srodnih prava podložno je tužbi.

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi:

5 komentara na “Klica života u sanjivoj maglici uma”

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.