Posao od doma, putem interneta – moja iskustva

Već par godina radim od doma, putem interneta. Od sredine 2017. poslujem u sklopu svog obrta Digitalne ideje. Ukratko, moj posao je pomoći malim poduzetnicima da se na pravi način predstave putem interneta – uređujem im web stranice, vodim društvene mreže, pišem blogove, newslettere, radim oglasne kampanje itd.

I dok većinu vremena više i ne mogu zamisliti da radim na nekom klasičnom radnom mjestu – da se ujutro ustajem, putujem, boravim u nekoj radnoj zajednici slušajući i izvršavajući naredbe nadređenih, rad od kuće i putem interneta nije ni blizu onako idiličan kakvim ga se inače predstavlja. Nema baš pijeska s egzotičnih plaža u mojim gaćama i laptopu, vjetar mi mrsi kosu uglavnom samo kad brzinski skoknem do Konzuma, a prilike za valjanje po krevetu s laptopom i šalicom kave na instagramičan način gotovo su mi nikakve.

Kako god bilo, ovakav način rada i dalje mi je draži od klasičnog, od egzotičnih plaža još nisam odustala, a svi izazovi koje nosi posao od doma, putem interneta draži su mi od izazova kakve uglavnom donose klasična radna mjesta. U nastavku sam pobrojala pluseve i minuse ovakvog načina rada prema onome što sam sama iskusila, možda vam bude od pomoći ako dvojite trebate li se ugnijezditi doma ili nastaviti svakodnevno ići na “normalan” posao.

PLUSEVI

 • Sama svoja šefica
  Puno mi znači to što nemam nekoga tko mi visi nad glavom i naređuje što trebam raditi. Meni odgovara to što sam sama odgovorna za sve i što sama donosim odluke o tome što će se i kada raditi.
 • Fleksibilno radno vrijeme
  Ovo ne znači da mogu piti kavu u svako doba dana i da većinu dana lapim; to znači da imam veću slobodu organizacije vremena iako i dalje svakodnevno postoje rokovi i termini koje moram ispoštovati, obveze koje baš moram odraditi i sl.
 • Udobnost vlastitog doma
  Raditi od doma može biti oslobađajuće na različite načine – možete si organizirati prostor kako želite, pod pauzom možete skuhati nešto, ako ste bolesni možete prileći malo itd.
 • Nema putovanja
  Nema ranog ustajanja i putovanja kroz gužve, nema živčenjaka na putu, tramvaja koji kasne i svih ostalih čari osobnog i javnog prijevoza.
 • Ne moram raditi s ljudima koji mi se ne sviđaju
  E ova me činjenica oduševljava! Ne moram se socijalizirati ni na bilo koji način surađivati s ljudima koji mi se ne sviđaju.
 • Nema praznog hoda
  Da, kad radite od doma, za sebe, onda nema sumornog praznog hoda i čekanja da istekne onih 8 sati pa da možete odlepršati u slobodu. Kad radite od doma, sloboda je nikad i uvijek, ovisi kako si posložite stvari. 😀

MINUSI

 • Sama svoja šefica
  Da, ovaj je minus isti kao i plus jer ovo može biti dvosjekli mač. Kako sijem, tako žanjem – za sve sam sama odgovorna i od toga nema bijega. Iako većina ljudi mašta o tome da budu svoji šefovi i da im nitko ne visi nad glavom, među njima je puno onih koji zapravo ne bi voljeli funkcionirati na takav način jer radije vole glavne obveze i odgovornost prebaciti na druge.
 • Fleksibilno radno vrijeme
  Da, još jedan dvosjekli mač. To ujedno znači i da mi je radno vrijeme tijekom cijeloga dana, pogotovo zato što radim s društvenim mrežama – nema vikenda, nema blagdana, nema stajanja. 😀 Nekad bih voljela da sve završi nakon 8 sati, da zatvorim vrata i odskakućem negdje gdje nitko ne priča o poslu. Toga nema. Moj posao ide sa mnom posvuda, neprestano.
 • Nema jasne granice privatno – poslovno
  Nekad bih baš voljela da se moram ustati ujutro i otići negdje raditi, da postoji jasna prostorna i vremenska granica između privatnoga i poslovnoga, da mi nije sve uvijek tako izmiksano. Ali to samo nekad. 🙂
 • Drugi ne doživljavaju moj posao ozbiljno
  S ovim sam imala puno problema na početku. Nekim ljudima jednostavno nisam mogla objasniti da je ovo što radim pravi posao i da nisam slobodna u svako doba dana, da mi ne mogu dolaziti kad god im to padne napamet i prekidati me u radu. Mogu se kladiti da neki od njih još uvijek misle da se ja to samo zezam po Facebooku.
 • Nitko me ne može zamijeniti
  Kad stanem ja, staje i sve ostalo. Ovo je problem kojem tek tražim učinkovito rješenje.

Možda će vas zanimati i ovi tekstovi:

Ako sadržaje na Naranči smatrate korisnima i želite podržati moj rad novčanim iznosom po svom izboru, to možete učiniti putem PayPala! Hvala! (1)

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati pošiljke dobrih vijesti, savjeta, motivacije i inspiracije!

Teleportiraj se na početak!
Follow my blog with Bloglovin