Savjeti za novopečene blogere

Savjeti za novopečene blogere, Naranča blog

Ako ste tek zakoračili u blogersku avanturu, ako stojite na tom početku i osjećate se pomalo klimavo, kao da bi vas idući vjetrić nečijeg bezveznog komentara mogao otpuhati s blogerske scene ili kao da bi tijekom suše lajkova mogla presušiti i vaša želja da nastavite s pisanjem, pročitajte savjete u nastavku! 😉

Ne mjerite svoju vrijednost i kvalitetu lajkovima

Novopečeni blogeri imaju često pomalo nerealna očekivanja. Misle, primjerice, da će se prvi njihov klik na Publish dugmić čuti tako jako da će se sve oči interneta najednom uperiti u njih. Sjećam se sebe prilikom objave prvog posta. Bože, koliko muke i preznojavanja prije tog svemogućeg Publisha, koliko svakojakih misli, strahova i nadanja. I onda konačno skupim snage, kliknem/objavim i ne dogodi se ništa. Napravim Facebook stranicu i pozovem na lajkanje nekih 200 ljudi. Jedva stiglo 30 lajkova i jedan ozbiljan upit u inbox “Pošto kila?”.

Moram priznati da sam se baš čudno i nesigurno osjećala. U glavi mi samo odzvanjalo “Pa koji ti to klinac izvodiš?!”, samoj sam sebi smiješno djelovala, ali sam ipak odlučila nastaviti. I dobro da jesam! Pedeseti se lajk stranice dovukao sporo poput puža, 100. je izgledao miljama daleko od Naranče i naravno da sam pomislila da to što ja pišem sigurno ne valja dok nitko ne lajka. Ali sam nekim čudom uspjela otresti te misli s glave i nastaviti s pisanjem, posvećeno, onako baš punog srca. Po prvi puta nisam željela odustati (o da, puno sam blogova započela prije Naranče, pokoj im duši).

Naranča, početak
Tako je to bilo na početku. 😀

I malo pomalo, jačala sam ja, jačala je Naranča. A ono što sam putem shvatila jako je važno – lajkovi nisu nikakvo mjerilo kvalitete ni vrijednosti. I nemojte se obeshrabriti ako stvari s lajkovima ne idu onako kako ste zamislili. Iz osobnog i poslovnog iskustva znam da na internetu upravo sranja najlakše skupljaju najviše lajkova. Prema tome, malo lajkova vam čak može biti i svojevrsni kompliment. 🙂 No nemojte me krivo shvatiti, puno lajkova na vašem sadržaju ne znači da je vaš sadržaj sranje, samo želim reći da lajkovi doista nisu realno i univerzalno mjerilo vrijednosti i kvalitete, iako ih nažalost često tako shvaćamo. Zato nemojte sebe ni ono što pišete/stvarate vrednovati prema broju lajkova koje na vaše obale donesu društvene mreže.

Neki od meni najboljih blogova imaju relativno mali broj pratitelja/lajkova, ali zato oko sebe imaju okupljenu čvrstu i odanu zajednicu koja doista prati i podržava sadržaje; imaju puno bolji ugođaj, tj. ostavljaju puno bolji osjećaj baš zato što je sve ono što nude poteklo iz nekakve dobre i plemenite namjere prije svega, nije tek rezultat želje da se nagomila što više šupljih lajkova kojekakvim zaobilaznim putevima.

Vama u mislima uvijek prvo treba biti kvaliteta – stvarajte sadržaje koji će čitateljima pružiti stvarnu vrijednost i koji neće imati roka trajanja. Vjerujte u sebe i u ono što radite, dajte si vremena i ne odustajte lako. 😉

Predavanje za blogere početnike “BLOG I ZARADA” – riješite se početničke zbunjenosti i naučite što je sve potrebno da biste mogli zarađivati putem bloga! Doznajte više!

Ne bavite se temama na koje se ljudi lako pale, a vama zapravo ne pašu

Pišući, primijetila sam da postovi u koje pustim malo crnila, koje pospem začinom svojih depresivnih dana, kao i oni u kojima otkrijem više detalja o svom privatnom životu pokupe puno više pažnje od ostalih. Na početku sam dobivala i sugestije da bih se trebala više “otvarati” i znam točno na koju sam foru danas mogla imati tri puta više pratitelja, ali jednostavno nisam htjela jer se nisam dobro osjećala tako.

Da, zna mi ponekad u postove iscuriti malo crnila, no jako rijetko upravo zato što me pisanje liječi. Dogodi mi se da se osjećam loše i da u tom stanju krenem pisati o stvarima koje me muče, no do kraja teksta ja se očistim, ozdravim, shvatim, poslože se sve kockice koje se trebaju posložiti. I onda nema potrebe da objavljujem crnjak verziju posta jer to više nisam ja. Objavim novu verziju, s drugačijim zaključcima o životu od kojih svi imamo više koristi.

Što se privatnog života tiče, ne ustručavam se govoriti o njemu, ali ne tako da javno izlažem meni drage osobe koje nisu odabrale biti javno izložene i ne tako da apsolutno svatko može biti upoznat s detaljima naših životnih priča. Jednostavno to ne želim i točka. Jednostavno ne volim kad je apsolutno sve izloženo na internetskom pladnju jer ne smatram to ni zdravim ni normalnim ni sigurnim.

Dakle, sigurno ćete privući više pažnje ako odaberete dramu, tragediju, širom otvorene prozore svoga života i lako dostupnu golotinju; ali ako vam taj put stvara nelagodu, nikako ga nemojte odabrati.

Nemojte se ograničavati pravilima i definicijama

Kad čitate savjete za kreiranje uspješnog bloga, onda svi uvijek upozoravaju na to da blog mora imati jasno definiranu temu, definiran vizualni identitet i sl., što stavlja popriličan teret na nejačka pleća onih koji tek počinju s pisanjem.

Istina, blog bi trebao imati definiranu temu i vizualni identitet, no nemojte se time zamarati na početku, molim vas. Pustite da stvari teku prirodno svojim tokom, pišite o čemu vam se piše, neka vaš blog bude svaštara ako to mora biti i pustite da se s vremenom iskristalizira ono što se treba iskristalizirati. Nemojte odmah na početku poubijati ideje i entuzijazam kojekakvim pravilima. Razbacajte se, bit će vremena za dotjerivanje kad se strasti malo slegnu. 😉

Ne kopirajte ono što rade drugi blogeri

Blogove volim između ostaloga i zato što su slobodne forme koja na dobar način može odražavati karakter svoga autora i šarolikost ljudskoga roda. Kad počnete s pisanjem, dobro je pratiti blogersku online zajednicu i normalno je da ćete proučavati druge blogere, da ćete od njih učiti i sl. No nikako i nikada nemojte slijepo kopirati ono što drugi rade.

Neka vam vaš unutarnji impuls bude glavna vodilja. Razvijajte se kao bloger prateći svoje unutarnje tokove, ne budite tuđe loše kopije, ne budite pomodni i ne hvatajte se lako za svaki bezvezni trend. Budite svoji. To vam je najbolja opcija.

Potrudite se svladati i tehnički dio

Voditi blog ne znači samo pisati – to znači i uhvatiti se u koštac s platformom na kojoj objavljujete, ali i naučiti ponešto o vizualima, oglašavanju, SEO-u itd.

Ja ljudima koji tek kreću s pisanjem bloga uvijek preporučujem WordPress.com platformu (možete koristiti besplatni plan ili neki od plaćenih, po meni je najbolja opcija Premium plan) jer ju smatram daleko najboljom i najjednostavnijom za blogere. Ok, ovo “najjednostavnijom” je relativno. I sama sam davno pri prvim susretima s WordPressom čupala kosu s glave. Jednostavno će vam trebati neko vrijeme da se malo ufurate ako nemate iskustva, a nakon toga vam obećavam da ćete biti prezadovoljni!

Canvu preporučujem za izradu vizuala, a Typito za izradu videa. Besplatne fotke možete pronaći na stranicama Unsplash.com i Pixabay.com.

SEO je jako važan, o njemu sam već pisala u tekstu Što je SEO ili kako se svidjeti Googleu. Pripremam i jedan tekst o oglašavanju na društvenim mrežama za blogere, do tada se informirajte sami online, na netu je hrpa materijala koji vam jako dobro mogu poslužiti ako želite naučiti više o toj temi. Uglavnom, dajte si vremena i ne paničarite! 😉

Sretno!

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Sadržaji s Naranče zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske. Nije ih dozvoljeno kopirati, preuzimati, reproducirati ni objavljivati na portalima, web stranicama i blogovima u bilo kojem obliku bez dozvole autorice i navođenja izvora. Svako kršenje autorskog i srodnih prava podložno je tužbi.

Možda će vas zanimati i ovi tekstovi:

25 komentara na “Savjeti za novopečene blogere”

  1. Sad si me vratila 4 godine unatrag 😀 sjećam se prvih objava i nervoze kao da se ne znam što događa. Ali vjerujem da su svi to prošli. I faze zvane nedostatak vremena i ideja, zimski san, proljetni umor, ljetna rupa, jesenski umor… No najveća nagrada za uloženi trud na kraju su ipak zahvalni i zadovoljni čitatelji! A oni će to sigurno biti trudimo li se ispoštovati ono što savjetuješ u tekstu!

    Sviđa mi se

  2. […] Pišite svaki dan, minimalno tisuću riječi. Po meni, na početku je najbolje pokrenuti blog i odabrati temu ili teme o kojima ćete pisati. Neka to bude nešto što vas zanima, nešto u što se po vama isplati uložiti vrijeme i energiju. I neka to bude nešto od čega će imati koristi i drugi ljudi. Svakako pročitajte ove savjete za blogere početnike. […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.