Što su kreativne industrije i zašto su važne

Kreativne industrije / Naranča blog

U našim krajevima prevladava mišljenje da se od kreativnosti ne može živjeti. Ipak, statistike pokazuju nešto drugo – kreativne industrije itekako su plodonosne, a pokazale su se i izrazito otpornima u vrijeme najjačih udara svjetske ekonomske krize.

U ovom ćete tekstu doznati što su zapravo kreativne industrije i zbog čega su iznimno važne za gospodarstvo svake zemlje.

Knjiga Poduzetništvo u kreativnim industrijama Simone Goldstein iz 2016. godine, na koju se pozivam u ovom tekstu, donosi detaljnu razradu glavnih pitanja vezanih za kreativne industrije, uzimajući pri tome u obzir najnovije tržišne, gospodarske i tehnološke trendove.

Inače, teme vezane za kreativne industrije još su uvijek slabo zastupljene u hrvatskim znanstvenim krugovima, a ne posvećuje im se dovoljno pažnje ni u kontekstu kreiranja javnih politika i strategija Vlade Republike Hrvatske.

Ako vas zanimaju kulturne i kreativne industrije, online obrazovanje i poslovanje, tehnologija i održivi razvoj, pratite web stranicu Kreativna na Netu!

Što su kreativne industrije

Kreativnost je pokretač inovativnosti i ključni čimbenik razvoja osobnih, profesionalnih, poduzetničkih i društvenih vještina.” (S. Goldstein)

Kreativne industrije mogu se definirati s obzirom na aktivnosti koje podrazumijevaju, a to su:

Aktivnosti koje imaju svoj korijen u individualnoj kreativnosti, vještini i talentu, i koje imaju potencijal za bogatstvo i kreiranje radnih mjesta kroz generaciju i eksploataciju intelektualnog vlasništva. Pod ovim se aktivnostima podrazumijevaju sljedeći sektori: reklame, arhitektura, umjetnosti i starine, zanati, dizajn, visoka moda, film, interaktivni software za zabavu, glazba, scenske umjetnosti, izdavaštvo, software, televizija, radio.” (Goldstein prema UK department for Culture Media and Sports)

Zbog čega su važne kreativne industrije

Kako navodi Goldstein, kreativne industrije predstavljaju dodatni generator prihoda, ali su i glavni pokretač mnogih svjetskih ekonomija. Istovremeno, imaju izniman značaj u poticanju kulturne raznolikosti, te pozitivno utječu na kulturu općenito, na znanost, obrazovanje i razvoj cjelokupnog društva. Usko su vezane za ekonomiju znanja, nove tehnologije i promicanje koncepta održivog razvoja.

Preuzmite besplatno e-knjigu “Kako tražiti i naći posao koji ćete voljeti” s hrpom korisnih savjeta koji će vam olakšati put do posla o kakvom sanjate!

Kultura je “novo ekonomsko okružje Europe i svijeta”, kreativnost je “presudni izvor prednosti na tržištu”, a kreativna je industrija “jedini mogući oblik poduzetništva u budućnosti”, navodi Goldstein i smatra kako će nova ekonomska klasa – kreativna klasa – dominirati u budućnosti na način na koji je, primjerice, dominirala radnička klasa početkom 20. stoljeća.

O značenju koje kreativne industrije imaju za Europu svjedoči i činjenica da je Kreativna Europa (Creative Europe Programme), program koji podupire kulturni i kreativni sektor s ciljem njegova doprinosa održivom rastu i zapošljavanju, predložio proračun za razdoblje od 2014. do 2020. u iznosu od 1,8 milijardi eura, što je najveći iznos ikad koji je EU odvojila za kulturu.

Dakle, kreativne industrije predstavljaju odličan gospodarski put, ali i doprinos razvoju cjelokupnog društva poticanjem kreativnosti, razmjene znanja i koncepta održivog razvoja.

Kreativne industrije u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je, za početak, potrebno osvijestiti značaj koji ove industrije imaju za cjelokupno gospodarstvo. Također, potrebno je ulagati i u obrazovanje radne snage kreativnog sektora. Kao što to obično biva, talent i vještina nisu dovoljni. Da bi se uspjelo, potrebno se obrazovati za poduzetništvo, potrebno je posvetiti pažnju marketingu i svim ostalim aspektima poslovnog procesa bez kojih jednostavno nema prepoznatljivosti i uspjeha na pretrpanom suvremenom tržištu.

I, ono što je jasno svima, država i odgovorne institucije trebale bi osigurati potporu daleko veću od one koju osiguravaju danas, tj. intenzivnije poticati malo i srednje poduzetništvo kao ključnu točku gospodarskog razvoja.

U posljednjih su nekoliko godina načinjeni koraci koji mogu poslužiti kao temelj budućem strateškom razvoju kreativnih industrija. Ti se koraci ogledaju u izradi sljedećih dokumenata:

Također, od iznimne je važnosti i osnivanje Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija (HKKKI).

Jedan od dobrih primjera uspješnosti kreativnih industrija u Hrvatskoj je industrija računalnih igara koja raste više od 50 % godišnje i donosi prihode od nekoliko desetaka milijuna kuna godišnje (npr. 2014. godine, prema procjenama Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara, ostvareni su ukupni prihodi iznad 50 milijuna kuna).

U 2013. godini kreativne su industrije ostvarile “oko 15 milijardi kuna prihoda i 2,4 % ukupnog prihoda svih poduzeća i 4,6 milijardi kuna bruto dodane vrijednosti, ili 3,5 % bruto dodane vrijednosti svih poduzeća u Hrvatskoj!”*

Goldstein smatra da bi ono što je izgubljeno tijekom tranzicije i kriznih godina u Hrvatskoj moglo biti nadoknađeno upravo usmjeravanjem na kreativne industrije.

Riječ je, dakle, o zanimljivoj i složenoj temi koja će svakako zauzeti i još koji blog post na Naranči 🙂 Imate li vi iskustva s poslovima u kreativnim industrijama?

*Goldstein, Simona. 2016. Poduzetništvo u kreativnim industrijama. Hrvatska sveučilišna naklada. Zagreb.

Ako želite primati Naranča Newsletter, prijavite se putem kontakt forme i povremeno će vam mailom stizati posebni sadržaji vezani za kreativne industrije, rad od kuće, pisanje, online obrazovanje i osobni razvoj!

Možda će vam se svidjeti i ovi tekstovi:

11 komentara na “Što su kreativne industrije i zašto su važne”

  1. Ovo su zaista zanimljive i korisne informacije. I sama koketiram sa usmjeravanjem karijere prema kreativnoj industriji, sa konstantnim jojo efektom – malo mi se to čini super, pa mi se malo čini beznadno i besmisleno. Ovaj tekst mi je dao malo vjetra u leđa 🙂 Hvala ❤

    Liked by 3 people

  2. Nisam čitala knjigu i priznajem da ne znam puno o kreativnim industrijama tako da je još pokoji tekst o njima i te kako dobrodošao 🙂
    Industrija računalnih igara je dokazala da se može, zašto onda ne bi i druge pokušale i bile podjednako uspješne! Nadam se samo da će volju pokazati i oni koji bi mogli pripomoći.
    Super tema draga Ivana!

    Liked by 1 person

  3. …Odličan post. Iako i sam polako planiram ući u kreativni biznis, kod nas se malo o tome zna. Ipak, što se same kreativnosti tiče, mišljenja sam da je ona podjednako zastupljena u svim granama ljudskih djelatnosti, u znanosti, umjetnosti, duhovnosti i svakodnevnom životu, što i sam nastojim pokazati i ukazati na svom blogu.

    Liked by 2 people

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.