Čuvajmo bubrege

Od malena patim od glavobolja koje s vremenom postaju sve jače. Zadnjih desetak godina pijem nenormalno velike količine tableta protiv bolova, iako ponekad ni one ne pomažu. Prije malo više od godinu dana po prvi sam se puta ozbiljno uplašila da ću umrijeti, koliko god to možda sad smiješno zvučalo. Dva sam dana provela u bolovima pored kojih bi i razbijanje glave čekićem bilo predivno kao ljetni zalazak sunca. Nakon toga obećala sam si da ću se početi brinuti o svome zdravlju i naći rješenje svojih problema. Obećanje sam prekršila kao i mnoga druga koja sam si u životu dala.

I dalje imam bolove. I dalje pijem previše tableta.

I bit će tako dok god budem samu sebe ignorirala, dok budem tražila izgovore, a ne načine – dok se god budem bavila simptomima, a ne stvarnim uzrocima problema, bili oni fizičke, psihičke ili emocionalne naravi.

Moje mi tijelo javlja da nešto nije dobro, da nešto trebam promijeniti, no ja ga neprestano ušutkavam, umirujem, trujem i nastavljam dalje po starom – jer „nemam vremena“ stati i razmisliti o sebi zaista.

„Nemamo vremena“ ispunjavati obećanja koja smo dali sebi jer smo prezauzeti obećanjima koje smo dali drugima. Obećali smo šefu, obećali smo nekom tamo kolegi, obećali smo nekoj tamo random osobi na ulici – oh, to se mora napraviti, što li će pomisliti ti drugi ako se to ne napravi??

Satri se zbog gluposti – jer to je normalno – pa svi se satiru zbog gluposti. Prije koji mjesec čekala sam bus na stanici s još tri žene koje se međusobno poznaju. Bile su srednjih godina i izgledale poprilično loše. Natjecale su se u bolestima i fizičkim poslovima, zapravo u tome koja može više poslova odraditi uz veće zdravstvene poteškoće. Na kraju je jedna od njih pobjedonosno izjavila kako je godinama imala jedan osušen bubreg bez da je to uopće znala i – samo s jednim bubregom! – ona je uspjela poraditi sve po njivi, dvorištu, kući. Time je naravno potukla ostale dvije koje su se uzalud trudile dobiti još koji bod nabrajanjem bolesti od kojih su oboljeli njihovi bližnji. Možda oranje njive s jednim osušenim bubregom nekima zvuči moćno, no meni je sve to skupa zvučalo poprilično nesretno – pitam se je li vrijedilo.

Što mislite, kako bi stvari za vas izgledale danas da ste sav onaj trud i vrijeme uloženo u tuđe snove, tuđe poslove, projekte i ciljeve uložili u vlastite? Da ste sami sebe uzeli za ozbiljno? Da ste ispunili barem 20% obećanja koje ste si dali?

Ne znam zašto, ali imam dojam da sami sebe prečesto držimo na nekom čekanju. Držimo život na čekanju. Dok ne obavimo sve što trebamo obaviti za druge. Dok ne ispunimo obećanja koja smo dali drugima. Usput gubimo bubrege, godine, pamet. Možda je tako lakše – ne preuzeti odgovornost sam za sebe, stavit se u tuđe ruke i pustiti im da nas cijede (pa ćemo bar imati koga kriviti kasnije), piti  tablete i praviti se da je sve u redu, instant rješenjima krpati tijelo, duh i um. Možda je trenutno lakše tako, ali vjerujem da bubrezi života to ne mogu dugo podnositi.

Ispunjavajmo obećanja koja si dajemo.


Naranča Newsletter – za sve one koje osim informacija zanima i transformacija. Prijavite se putem kontakt forme i svakog će vas ponedjeljka ujutro na mailu dočekati pošiljka dobrih vijesti, savjeta, motivacije i inspiracije!


naranča, naranča blog

23 komentara na “Čuvajmo bubrege”

  1. Ufff, nadam se da ćeš ti ubrzo poduzeti nešto da staneš glavoboljama na kraj. Meni pomaže da pijem puno tekućine preko dana (pazim da popijem barem 2 l), a kad zaboli, pomažu kapi s mentolom ( iz DM-a) koje namažem na čelo.

    Sve drugo je manje važno, sami sebi trebamo biti najvažniji.

    Dok su mi baka i deda bili živi, i ja sam se naslušala sličnih priča. Kako bi im koja susjeda došla u posjetu, doslovno bi se natjecali tko će pobrojati više bolesti, uvijek uz komentar- nije to ništa, da znaš kako je meni. Možda ćemo i mi tako jednoga dana, tko zna. No do tada bi svatko od nas, baš kako kažeš, trebao ulagati vrijeme i trud u sebe zbog nas samih, a ne tuđih komentara i očekivanja.

    Liked by 2 people

  2. ako su tenzione, pomaže masaža vrata i leđa. fali kiseonik. kad sam bila mlađa imala sam ih. poslednjih godina vežbam i idem na masaže… nemam ih. imam baš dosta godina i8 nemam ih. imala sam ih od puberteta. migrene klasične . (sad imam drugih zdravstvenih prbolema, mogu da ti ih nabrojim :))

    Liked by 1 person

    • hehehe 🙂 ma potrebna mi je promjena cjelokupnog stila života mislim – više se kretati, paziti na prehranu itd. Problem je u tome što sam ja te glavobolje uzela pod nešto “normalno” jer su sa mnom oduvijek pa zaboravim da na tome trebam ozbiljnije poraditi 🙂 hvala na savjetima 🙂

      Liked by 1 person

  3. Ja se trudim da ispunjavam obećanja data sama sebi, ali mislim da to treba da radim mnogo bolje i brže . Večito nešto odlažem “za sutra”, a najlakše je izneveriti sebe. Hm, možda da smanjim sa obećanima pa da olakšam sebi… Videćemo.
    Elem, voda je čudo i 2 l vode dnevno mogu da te preporode. Eksperimentisala sam na sebi. To je trebalo da radi i ova što joj se bubreg osušio, garant!

    Liked by 1 person

  4. Cini mi se da je velika star za pocetak to sto si odlucila napisati post o ovome. Zivot nas odnese u nekom smjeru gdje nam zdravlje nije prioritet, gdje sami sebi nismo prioritet..a s druge strane dat cemo sve od sebe da pomognemo drugima. Lijepo je to, ali jos je ljepse staviti sebe na prvo mjesto :), sto ne znaci da drugi nisu bitni..doci ce i oni na red :). Pisala sam u zadnjem svom postu o tome kako sam pocela vjezbati i neki dan sam osvijestila jos jednu stvar – nase tjelo je tako supermocno..godinama sam ga zapostavljala, nisam brinula dovoljno i onda mu se posvetim svega par tjedana a ono vec reagira na to, signalizira napredak i rezultate, zahvalno je. Super je osjecaj <3. Nikad nisam imala glavobolje intenziteta o kojem ti pises, ali sve lose sto mi se s tijelom pocne dogadjati, shvatila sam, najbolje ode tjelesnom aktivnoscu. Internet je pun svega, raznih trenera, levela, akrobacija..sigurno ces pronaci nesto za sebe sto ce ti biti i zabavno i korisno. I svakako ovo sto su ti i drugi spomenuli…vodaaa i ja bih jos dodala kupke. Ako si u mogucosti priusti si ti bar jednom tjedno. Ma sredit ces ti tu glavu, sigurna sam! :*

    Liked by 1 person

  5. U vreme kada sam imala migrene trpela sam strašne bolove, jer se organizam vremenom navikne na lek koji koristite i ne reaguje na njega. Onda mi je dr preporučila kombinaciju diklofena duo i bensedina. Čim počne prva naznaka glavobolje, popiti lek. Zakasni li se, kao da ga niste ni pili.
    Kaži lekari, bolje je popiti lek i onda kada je lažna uzbuna, dakle nepotrebno. Organizam zbog tog pijenja nepotrebnog leka trpi daleko manje nego kada zakasnite pa lek i ne deluje više.

    Liked by 1 person

  6. Vjezbam 30 min dnevno, ne pijem kavu, spavam 7 h, molim se ujutro, jedem 3 puta dnevno bez među obroka, pijem 2-3 litre vode tokom dana i napravio sam si plan do 28.2.2018. kojeg se drzim, a kada dode taj datum napravit cu si novi plan za 28.2.2019. Imam uspona i padova u drzanju plana, ali mislim da je super stvar napravit si godisnji plan jer znas da je to samo jedna godina, pa ako ne ide promijenis ga. Jos mala preporuka ako budete radili godisnji plan nemoj te uzeti datum 1.1 kao nova godina, jer to ljudi odmah prekrse. Poz 🙂 Inace u clanku sam prepoznao sebe od prije par mjeseci, pa reko da podijelim svoje odluke 🙂

    Liked by 1 person

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.